Conducerea, cadrele didactice și elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe au sărbătorit ieri, cu Porțile Deschise, ziua numelui patronului spiritual al instituției. La eveniment au participat numeroși invitați, oficialități locale, județene, dascăli și elevi de la mai multe unități de învățământ din oraș, dar și din Republica Moldova și din Ungaria.

Cu ocazia „Zilei Porților Deschise”  a fost pregătit activități ce s-au derulat pe parcursul întregii zile. Semnalul de deschidere a acestora a fost dat în jurul orei 10.00, cu un moment pregătit de Cvintetul de suflători ai Liceului de Arte „Plugor Sandor”, dar și printr-un moment muzical oferit de elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” și de cei din Grupul vocal al Liceului Tehnologic, grup al cărui solistă este eleva Mogoș Diana. A urmat apoi programul intitulat „Vine primăvara”, realizat în parteneriat cu Ansamblul de dansuri populare „Izvoraşul” din Zăbala și cu elevele de la Asociaţia de Binefacere „Sfânta Iustina” din cadrul Mănăstirii Mărcuș, după care s-au desfășurat activități precum: concursul anual „Constantin Brâncuşi”; prezentarea proiectului „Educaţia anticorupţie prin film”, lansarea numărului omagial al revistei şcolii „Aventura cunoaşterii”, jurizarea concursului de desene după opere literare și expoziţia firmelor de exerciţiu în colaborare cu Liceul Tehnologic „Berde Aron” și firma parteneră – „HamorSoft”.

. .

Deschiderea oficială a manifestărilor cuprinse în „Ziua Porților Deschise” a avut loc începând cu ora 13.00, în prezența a numeroși oaspeți – oficialități locale, județene, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, dascăli și elevi ai școlii, preoți, elevi de la unități de învățământ din județ, părinți. Au participat și elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Regina Elisabeta” din Budapesta, Ungaria, cu care Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” are cel mai vechi parteneriat, dar și elevi și cadre didactice de la Liceul Profesional Nr. 1  Chișinău, cu care Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” are o frumoasă colaborare de câțiva ani.

În cadrul parteneriatelor încheiate, elevii din Republica Moldova și din Ungaria vor desfășura, zilele acestea, un stagiu de practică cu elevii de la specializările gastronomie- banqueting, respectiv coafor stilist și cosmetician – de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”.

„ Începând cu anul 2003, de când școala noastră poartă numele marelui sculptor, am organizat anual, timp de 12 ani, o suită de manifestări, de-a lungul a trei zile – pe care le-am denumit <<Zilele Școlii Constantin Brâncuși>>. Fiecare ediție a fost o reușită. Am avut oaspeți dragi și ne-am bucurat împreună de realizările noastre. Începând de anul școlar 2013, am hotărât să marcăm anual, la data de 21 mai- de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena – existența noastră, în cadrul manifestării numite <<Ziua Porților Deschise>>, ajunsă la cea de-a treia ediție, respectiv, a XIII-a de când sărbătorim Zilele Școlii (…)”, a declarat în deschiderea evenimentului, directorul Liceului Tehnologic  „Constantin Brâncuși”, care a amintit că în paralel cu „Ziua Porților Deschise” și cu activitățile cuprinse în cadrul acestei manifestări, a fost organizat și „Târgul Educațional”, o activitate anuală dedicată elevilor claselor a VIII-a și părinților acestora, prilej cu care a fost prezentată oferta planului de școlarizare pentru anul școlar 2015-2016.

„ Vom avea trei clase a IX-a – o clasă de liceu cu specializarea <<Organizator banqueting>> și două clase –școală profesională – o clasă cu specializarea <<ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație publică>> și o clasă cu bicalificare:1/2 bucătar- ½ cofetar- patisier>>, a precizat doamna director Rodica Pârvan. În discursul său, doamna director a vorbit și despre realizările din ultimul an, la nivelul Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”:

„Printre realizările ultimului an, la nivelul școlii noastre se numără sala de festivități ”Constantin Brâncuși”, realizată prin cofinanțare de la Consiliul Local și reamenajarea holului de la intrarea în școală, din venituri extra-bugetare”, a spus doamna director prof. Rodica Pârvan, care a amintit din nou despre unul dintre proiectele importante ce ar trebui realizate:  construirea unei săli de sport pentru elevii Liceului. În acest sens, doamna director a cerut sprijin domnului prefect Sebastian Cucu. Doamna director a mulțumit, apoi, tuturor celor implicați în realizarea activităților cuprinse în cadrul Zilei Porților Deschise și tuturor invitaților- pentru participare.

Prezent la eveniment, prefectul județului, Sebastian Cucu a declarat, printre altele, că: „Este o zi cu o mare încărcătură spirituală, fiind vorba despre Ziua Înălțării Domnului, praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, dar și Ziua Eroilor (…) Cred că Dumnezeu a rânduit toate aceste evenimente de astăzi! Vă felicit pentru inițiativă! Cred că un astfel de eveniment – <<Ziua Porților Deschise>>, Ziua Liceului Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> – este foarte important, fiind o carte de vizită necesară și care, cred eu, își va arăta roadele în viitorul apropiat! (…)”.

Inspectorul școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, prof. Marcela Ștefu, a adresat apoi câteva cuvinte celor prezenți: „(…). Suntem într-o școală care oferă elevilor săi posibilitatea de a evolua, de a se forma. Grație cadrelor didactice care au trecut pe aici sau care încă își desfășoară activitatea, Liceul „Constantin Brâncuși” rămâne și astăzi un punct de reper al învățământului covăsnean. (…). Elevii acestui liceu trebuie să vadă în patronul spiritual al școlii lor un exemplu demn de urmat, astfel încât viața să le fie asemeni zborului Păsării măiastre (…)!”, a declarat inspectorul școlar general adjunct, prof. Ștefu Marcela.

După aceea, dr. Ioan Lăcătușu a luat cuvântul: „Într-adevăr, a intrat în tradiție, suntem la a XIII-a ediție a Zilelor Școlii, dar de 25 de ani, acest bastion al învățământului românesc, așezat providențial lângă Catedrala Ortodoxă este partenerul nostru, al tuturor proiectelor culturale românești, al tuturor manifestărilor (…)”, a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Corul „Voievozii Munţilor” din Vâlcele a prezentat apoi un frumos program artistic.

Activități variate

 Evenimentul a continuat cu slujba de pomenire a lui Constantin Brâncuși- oficiată de mai mulți preoți, după care au avut loc mai multe activități cultural-artistice. Printre acestea se numără: demonstraţia de coafură şi machiaj realizată de elevi și cadre didactice în colaborare cu specialişti în domeniu și absolvenţi ai instituției; parada modei intitulată  „Flori de primăvară”- cu tipuri de coafuri şi machiaj pentru copii şi adolescenţi, realizată în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan”, montajul literar „Omagiu lui Brâncuşi”, recitalul de vioară susținut de Alexandra Voiculescu, elevă la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, activități ce au fost urmate de un program prezentat de grupul cultural artistic al şcolii – solişti fiind  Diana Mogoş şi Alexandru Baciu (invitat), dans modern pregătit de elevele din internatul școlii. Au avut loc apoi diverse activităţi sportive (Cupa „Constantin Brâncuşi” – ediţia a XIII-a – cuprinzând: fotbal, tenis de masă și un concurs de şah, demonstraţie de judo şi arte marţiale (Cupa „Constantin Brâncuşi”).

Expoziții diverse

Ca și în anii precedenți, în cadrul „Zilei Porților Deschise” au fost organizate o mulțime de expoziții, care mai de care mai interesante. Dintre acestea amintim: expoziţia de icoane şi ouă încondeiate, expoziţia cu titlul ”Turismul în judeţul Covasna”, expoziţia de desene după opere literare, expoziţia intitulată  „Ceaiul – băutură miraculoasă”, expoziţie de carving, ce a fost însoțită de o demonstraţie, expoziţia de fotografie şi citate aparţinând lui Constantin Brâncuşi, expoziţia cu diplomele şi parteneriatele şcolii, precum și expoziţii de  – artă culinară – cofetărie – patiserie, cocktail-uri.

Evenimentul s-a încheiat cu o serie de activități distractive organizate de Consiliul Elevilor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail