La Întorsura Buzăului se desfășoară, la acest sfârșit de săptămână, Zilele orașului. În cadrul ediției de anul acesta a evenimentului va avea loc și ediția cu numărul 43 a Festivalului de folclor „Ciobănașul”.

Zilele Întorsurii Buzăului sunt organizate de Primăria Întorsurii Buzăului și Casa de Cultură a orașului, în colaborare cu Asociaţia „Cununa Carpaţilor”. La manifestările pregătite sunt invitați să ia parte numeroși artişti din județ și din mai multe zone ale țării, locuitori din Zona Buzaielor și nu numai.

Programul zilei de mâine, 5 septembrie,debutează la ora 14.00,  cu un meci de fotbal – juniori și seniori A.S. Ciucaș Întorsura Buzăului – A.S.A. Reci. Tot mâine, de la ora 19.00, va putea fi urmărit un program folcloric susținut de invitații de onoare Mariana și Mihai Călin și de Ansamblul „Datini Nehoiene” din Nehoiu Buzău, iar apoi, în zona Camping din oraș, va fi organizată o discotecă în aer liber.

În cadrul „Zilelor orașului Întorsura Buzăului”, duminică, 6 septembrie (a.c.), începând cu ora 12.00, se va desfășura o nouă ediție a Festivalului Folcloric „Ciobănașul”.

Aproximativ 300 de artiști, pe scena Festivalului „Ciobănașul”

Directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean, a amintit că festivalul își propune păstrarea și promovarea tradițiilor românești prin oriceiuri populare, cântec și joc popular șia fost inițiat în urmă cu 43 de ani, sub forma unei serbări câmpenești. „Ciobănașul” a evoluat în timp, devenind un eveniment național și chiar internațional, deoarece, cândva, pe scena festivalului urcau și invitați din străinătate: „Festivalul a luat ființă cu 43 de ani în urmă, când, în aceeași locație a avut loc o serbare câmpenească. Probabil, oamenii de atunci au avut această inițiativă, să facă o serbare câmpenească, la care până și ciobanii care coboară de la munte să participe. Sigur, evenimentul a luat amploare cu timpul și s-a ajuns chiar la un festival național și cândva chiar internațional, pentru că erau ani în care participau două -trei țări, dar din păcate, din lipsa fondurilor am restrâns puțin activitatea (…) și chiar pot să spun că în anii precedenți, la orele de vârf am avut chiar 6.000-7.000 de spectatori”, a spus directorul Casei de Cultură.

Acesta a precizat că pe scena festivalului vor urca, anul acesta, aproximativ 300 de artiști, capete de afiș fiind Steliana Sima, Silvana Riciu și Aurelian Preda: „Anul acesta, la Festivalul <<Ciobănașul>> vor veni formații din județ, din Zona Buzaielor, dar și din județele limitrofe: – din Buzău, din Harghita, Brașov, Prahova. În total, pe scenă, vor fi aduși aproximativ 300 de artiști – dansatori, orchestră, soliști vocali. Capete de afiș sunt Steliana Sima, Silvana Riciu și Aurelian Preda”, a spus directorul Casei de Cultură, Costică Oltean.

În ceea ce privește importanța festivalului asupra locuitorilor, acesta a declarat:

„Evenimentul are o importanță foarte mare. Încercăm să ducem mai departe tradiția locală, în primul rând, folclorul românesc; scoatem din lada de zestre costumele populare pe care le etalăm în fața publicului, avem o grămadă de tineri care vin săptămânal la repetiții, vin să învețe dansuri populare, să cânte cântecele noastre autentice. Așteptăm ca oamenii să vină să se bucure, ca spectatori, să ne bucurăm împreună de acest frumos eveniment, care, iată, că a ajuns la cea de-a 43-a ediție!”, a declarat directorul Casei de Cultură, Costică Oltean.

Acesta a menționat căo echipă a televiziunii Etno TV va fi prezentă, duminică, la eveniment și va filma aproximativ trei ore din programul Festivalului, din programul organizat de Casa de Cultură.

***

 

Și la Covasna este sărbătoare, la acest sfârșit de săptămână.Primăria oraşului Covasna şi Casa Orăşenească de Cultură au pregătito mulţime de activităţi interesante  – manifestări culturale, sportive, gastronomice, concerte – cu ocazia ediţiei a XVIII-a a Zilelor Oraşului Covasna. Ediția actuală a evenimentului a debutat ieri și se derulează până duminică.

Organizatorii au pregătit un program foarte variat, pentru toate categoriile de vârstă. Printre invitații acestei ediții se numără Alina Eremia, trupa „Etnic”, formația „Stroke 69”, dar și ansambluri folclorice locale și nu numai.

„După cum se știe, avem aceste proiecte mari, în curs de realizare (n.r. – în oraș) Eu mă bucur că am reușit, cât de cât, să ne desfășurăm în așa fel activitatea, încât centrul orașului să poată să găzduiască Zilele orașului Covasna, ca și în anii precedenți (…). Având în vedere aceste lucrări mari, eu mă bucur că locuitorii și din Covasna și cei care vin în stațiune au arătat înțelegere. Ne-am cerut scuze și am cerut înțelegere, fiindcă aceste investiții sunt spre binele și folosul nostru, al tuturor (…) și, după o muncă intensă vine și un binemeritat repaus, și aici vorbim despre Zilele orașului Covasna. Ne-am gândit la persoanele de toate vârstele, este un program variat și eu sper ca toată lumea să găsească activități interesante”, a declarat primarul orașului Covasna, Thiesz Janos.

Activităţile dedicate Zilelor oraşului Covasna au debutat ieri, când de la ora 17.00, la Galeria de Artă a avut loc vernisajul expoziției comune a graficienilor din Brașov.

. .

Astăzi, 4 septembrie, se desfășoară conferința internațională a clusterelor, vernisajul unei expoziții de caricatură, momente muzicale, spectacole de dans, concerte și nu numai.

Sărbătoarea continuă mâine, 5 septembrie, cu o mulţime de activităţi, ce vor începe dimineață, de la ora 9.00 și se vor încheia târziu în noapte. Printre acestea se numără festivalul – concurs al preparatelor la ceaun, concursul de tăiat lemne, activități sportive și o mulțime de concerte și spectacole susținute de ansambluri și formații din județ.

11 cupluri „de aur” sărbătorite

Tot mâine, la sala mare a Casei de Cultură, un număr de 11 perechi care aniversează ”nunta de aur” vor fi sărbătorite:

„Avem 11 perechi care au ajuns la frumoasa aniversare a 50 de ani de căsnicie, ne bucurăm pentru aceste persoane. Cuplurile vin cu foarte mare plăcere în fiecare an, apreciază acest gest pe care îl facem și sunt convins că și cei care au anul acesta aniversarea se vor bucura și vor aprecia această activitate”, a declarat primarul Thiesz Janos.

Sărbătoarea continuă  duminică, programul începând  la ora 09,00. Nici în această zi nu vor lipsi concursurile, manifestările sportive și concertele.

Programe permanente

Expoziţia comună a graficienilor din Braşov, de la Galeria de artă, expoziţia de caricatură Lukács Sándor „Lucky ( de la Casa Orăşenească de Cultură), târgul meşteşugarilor (derulat sâmbătă şi duminică în Parcul central), parcul de statui vii (realizat de Trupa de Teatru „Kőrösi Csoma Sándor”), activităţi derulate la corturile din parcul central de către Caritas, Kiwanis, Crucea Roşie, Parohia Reformată nr.2, atelierul de suflat sticlă, activităţi de meşteşugărit în curtea Galeriei de Artă, plimbare cu City train şi cu Mocăniţa sunt câteva dintre programele permanente ale acestei ediții.

Primarul Thiesz Janos a declarat că se aşteaptă ca mii de persoane să se bucure de activităţile organizate.

„Ne așteptăm la câteva mii de spectatori, la un număr de participanți ca și anii precedenți, sau poate și mai mulți, fiindcă, eu zic că este un program bogat, vast (…).  Îi așteptăm atât pe locuitori, dar și pe turiști, la eveniment! Sperăm ca oamenii să se simtă bine!”, a  declarat primarul orașului Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail