O nouă ediție a Sărbătorii Bărcănenilor, a XI-a la număr, a avut loc la sfârșit de săptămână în Poiana Lughet din localitate, prilej  pentru cei de acasă de a se reântâlni cu „fii satului” purtați de viață prin alte zone ale țării sau în străinătate, care s-au întors pe meleagurile natale special pentru a fi prezenți la acest eveniment de suflet al comunității din Barcani,  dar și cu vechi prieteni alături de care s-au bucurat de activitățile pregătite de autorități, și în acest an.

 

Dacă ziua de sâmbătă a fost dedicată desfășurării concursului de tracțiune animală,  a expoziției de ovine și a Balului în aer liber la care sute de tineri, și nu numai, au luat parte, a două zi a Sărbătorii Bărcănenilor,  duminică, s-a constituit într-un veritabilă „maraton” al cântecului și dansului popular românesc, în cadrul căruia au urcat pe scenă artiști din Zona Buzaielor, dar și invitați de seamă din țară și oaspeți din Republica Moldova.

   

„Participăm cu toții la ceea ce după noi reprezintă cel mai de succes proiect al zonei Țării Buzaielor din ultimul sfert de veac”

 

Așa cum gospodarul își dă silința ca atunci când așteaptă ca oaspeții să-i calce „pragul casei”, din nou,  să-i întâmpine așa cum se cuvine, chiar dacă aceștia sunt de-ai casei (tot oaspeți se cheamă) sau veniți mai de departe, așa și-au dat silința și organizatorii celei de a XI-a ediții a Sărbătorii Bărcănenilor- Primăria comunei Barcani, prin primarul Gheorghe Marin; Căminul Cultural, reprezentat de directorul Marian Arnăutu; Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din localitate, prin directorul Cătălin Petcu – pentru ca  toți cei prezenți să simtă că au fost așteptați cu drag, cu sufletele deschise.   

 

 În calitate  de prezentator, directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”, Cătălin Petcu s-a adresat celor prezenți spunând, printre altele: 

„Bine ne-am regăsit în acest cadru superb, în care an de an, de nu mai puțin de 11 ani, participăm cu toții la ceea ce după noi reprezintă cel mai de succes proiect al zonei Țării Buzaielor din ultimul sfert de veac, Sărbătoarea Bărcănenilor! Nici nu ne vine să credem că de la începutul acestei aventuri au trecut 11 ani. 11 ani de eforturi dar și de satisfacții, 11 ani în care am crescut și am învățat, dar mai ales am fost aproape de dumneavoastră.  Cu mic cu mare, de aici sau de departe, să ne bucurăm că și anul acesta ne sărbătorim cum se cuvine ziua noastră a bărcănenilor! (…) Țara Buzaielor nu a fost nicicând mai frumoasă împodobită cu atâți oameni frumoși veniți din toate zonele să cinstească truda de peste  an a țăranului frumos – a bărcăneanului. În inima tării, Dumnezeu împreună cu îngerii lui a hotărât să pună oameni gospodari și cu credință, iar pentru că aceștia au fost buni și iubitori, le-a dăruit și o sărbătoare izvorâtă din dragostea poporului român pentru cultură, frumos și tradiție.

Marii oameni de cultură spun că: „veșnicia s-a născut la sat”, noi completăm cu faptul că omenia și mândria sau împletit aici, concurând la nașterea acestei sărbători ce crește de la an la an, fiind mai frumoasă și mai bine organizată. De altfel privim în jur și ne încredințăm de acest lucru, mult îi mândră și frumoasă comuna noastră. Această sărbătoare trebuie să trezească ce avem mai bun în noi, să atingă latura noastră sensibilă și să ne întoarcă spre frumos, spre cultură, spre bine.”

 

Amintind de cuvântul Părintelui protopop  Florin Tohănean, „care spunea anii trecuți,  într-o cuvântare, că „Românul a avut două lucruri sfinte, pe care le-a cinstit cum se cuvine, cu evlavie ridicându-se în picioare ori de câte ori  le-a auzit rostindu-se – acestea sunt IMNUL NAȚIONAL, și rugăciunea TATĂL NOSTRU”Cătălin Petcu i-a invitat pe toți cei prezenți- oficialități, oaspeți și spectatori-  să asculte „ cu luare aminte Imnul Național și mai apoi slujba religioasă ce se va oficia de către preoții noștri dragi.” 

 

„Cei micuți, bărcănenii-oșeni pe care o să-i vedem pe scenă, peste ani ei  vor contribui și vor duce mai departe ceea ce noi astăzi reușim să facem aici”

 

Gazdă bună, ca de fiecare dată, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, prin  discursul său a transmis „un gând de zidire sufletelor noastre”: „Preacucernici părinți, domnule subprefect, onorată asistență, dragi bărcăneni! Nu-mi vine să cred că am ajuns la a XI-a ediție. Și ca să răspund  aici d-lui director la întrebarea: Cum a fost posibil? Cu gânduri bune, la început, și consultări cu cetățenii din comună (…) am pornit, așa cum știți cu toții, cu mai puțină bază materială, și an de an am adăugat câte ceva. E bine unde am ajuns; sunt sigur  că și de aici încolo an de an se va mai adăuga câte ceva, și, probabil că cei micuți, bărcănenii-oșeni pe care o să-i vedem pe scenă, peste ani ei vor contribui și vor duce mai departe ceea ce noi astăzi reușim să facem aici. Nu pot să trec cu vederea și să nu mulțumesc tuturor celor care au contribuit an de an, pe  lângă mine, și au depus eforturi ca să putem să facem ceea ce vedeți Dvs aici, în fiecare sâmbătă și duminică. Mulțumim Consiliului Local că ne-a aprobat să desfășurăm această activitate, mulțumim colegilor mei care săptămâni de zile au muncit aici, Școlii Generale, inimosului director de școală care-i trup și suflet cu noi! 

Ce să vă spun, ieri a fost frumos, astăzi sperăm să fie frumos, începe frumos cu un cântec al unui prieten de-al nostru, al bărcănenilor, și se va sfârși tot cu un cântec al unuia dintre cei mai buni cântăreți ai României. Între acești mari  cântăreți se va derula programul nostru frumos cu dansatori din toate zonele și cu cântăreții din zona noastră, a Buzaielor. (…) D-le director, îmi pare bine că ați avut inițiativa, împreună cu doamna Deteșan, să aduceți copiii pe scenă aici, la serbare! Mulțumim tuturor, distracție plăcută până la surpriza de la ora 21!” 

 

La rândul său, subprefectul județului Covasna, Necolae Radocea, s-a adresat celor prezenți, cu emoție și bucurie: „Vă mulțumesc  domnule primar că am fost invitat la o așa mare sărbătoare! Vă mulțumesc și vă felicit pe dumneavoastră și pe toți cetățenii Barcaniului  pentru ceea ce faceți, pentru credință, pentru hărnicia de care ați dat dovadă aici și oriunde s-au găsit bărcănenii, pentru păstrarea tradiției și pentru transmiterea  acesteia către generația următoare, care arată atât de minunat în fața noastră și în fața dumneavoastră, oameni la fel de semeți ca brazii la umbra cărora ați crescut. M-ați impresionat întotdeauna și am fost prezent de-a lungul  istoriei acestor festivități și a altora care au avut loc pe teritoriul comunei Dvs. ” 

 

„Sunt mai bogat  – căci văzură ochii mei mila lui Dumnezeu revărsată peste noi,  prin oameni”!

 

Odată încheiată partea oficială a Sărbătorii Bărcănenilor, a început „maratonul” (așa cum l-am numit la începutul acestui material) de cântece și dansuri populare  ce au bucurat sufletele spectatorilor mai bine de 8 ore.

 

„Ceea ce am pregătit azi, aici, este bucurie și încântare pentru sufletele dumneavoastră și rază de speranță  și de mai bine pentru noi toți, pentru timpul ce va să vină până la o nouă sărbătoare rânduită de Dumnezeu. Să ascultăm cu atenție scumpele noastre cânturi populare, să admirăm jocul frumos al artiștilor care se vor perinda pe scenă. Ei s-au străduit pentru dumneavoastră, s-au străduit să puteți spune atunci când veți ajunge la casele dumneavoastră –„ sunt mai bogat  – căci văzură ochii mei mila lui Dumnezeu revărsată peste noi,  prin oameni”! ”- a menționat prof. Cătălin Petcu, în prezentarea sa.

 

Spectacolul de duminică a început cu recitalul susținut de Ionuț Langa,  artistul care, purtând mereu tricolorul în piept, a învățat ce este patriotismul atunci când a petrecut o perioadă departe de țară, în Germania,  și care, într-un interviu declara: „ Patriotismul este singurul lucru pe care nu ni-l va putea lua nimeni… am simțit dorul de țară și de casă, iar când te arde acest sentiment devii mândru și că ești român, și că ești patriot”.

Ca să nu fie singur pe scenă, acestuia i s-au alăturat 32 de preșcolari de la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, structura GPN Barcani, îmbrăcați în frumoase costume de „oșeni” confecționate, în totalitate (începând de la opinci și obele, până la baticuri, clopuri și mărgele) de  mâinile dibace ale celei care îi și îndrumă în tainele portului și dansului popular, nimeni alta decât educatoarea Cristina Deteșan.  

Astfel, „Puii de Bărcăneni”  au preluat „ștafeta” de la marele artist Ionuț Langa  și- au prezentat o „Suită de dansuri din OAȘ”.   

 

„Bun venit la casa noastră 

Dragi prieteni mari și mici, 

V-așteaptăm de multă vreme!

Grupa mare  de pitici

 Din Barcani, ca să se știe, 

Au venit cu bucurie 

Și-or juca cu repezi pași

O suită din Oaș.

Ei…dar avem și lăutari,

Cei mai mari, și cei mai tari!

Sper să se descurce bine.

Să-i primim cum se cuvine!”

Cu aceste versuri minunate  i-a prezentat educatoarea Cristina Deteșan  pe micii ei artiști care, după participările anterioare la Festivalul copiilor și la Serbarea de sfârșit de an,  s-au aflat pentru a treia oară pe scenă, iată, la cea mai importantă sărbătoare a comunității, Sărbătoarea Bărcănenilor. Nu cred că mai este nevoie să vă descriu bucuria pe care au adus-o în sufletele tuturor celor prezenți prin prestația lor artistică  „de înaltă clasă”, care a adunat cele mai multe apreciari pe pagina de facebook a Mesagerul de Covasna, unde am postat, duminică, dansul lor din OAȘ. 

Rând pe rând pe scenă au cântat și au dansat: „Ansamblul de cântece și dansuri Datini Nehoiene”- copii frumoși  „de peste deal”, păstrători ai culturii sfinte tradiționale a zonei etnofolclorice Siriu – Nehoiu; interpreta Mălina Boricean din Sita Buzăului;  Ansamblul „ Florile Zagonului” din comuna Zagon, îndrumați de familia Bălăceanu. La fel ca și în anii anteriori, membrii ansamblului, cărora li s-au alăturat spectatorii, au întins o horă mare în Poiana Lughet; Formația de dansuri populare și obiceiuri „Românașu din Covasna”, condus de doamna Rodica Boieru, care a încântat publicul spectator cu melodiile interpretate de Tudor Mircea precum și cu  o suită de dansuri din repertoriu local și național; interpretul Liviu Ardelean, „un excelent cantautor al folclorului autentic cules chiar de el sau de familia lui din zona etnofolclorică a țării Buzaelor”; Corul bărbătesc „Voievozii Munților” din Vâlcele, a cărui conducător şi dirijor este preotul Vasile Antonie Tămaş care, „din mila lui Dumnezeu şi prin susţinerea tuturor vâlcelenilor, reuşeşte să confirme faptul că roadele se culeg din belşug”; Ansamblul „Cununa Carpaților” din Întorsura Buzăului, condus de Costică Oltean, „plini de istorie și glorie pe oriunde au umblat”; Taraful Casei de Cultură din Întorsura Buzăului a cărui suflet este Ionică Mitrofan, a cărui „muncă ”divină” pe care o face  nu poate fi cuantificată decât prin realizările elevilor săi, iar răsplata cea mai importantă este sunetul uralelor și aplauzelor noastre, când aceștia performează pe scenă”; Grupul vocal PĂDURENII din Barcani despre care prezentatorii au spus: „De 9 ani ne reprezintă cu succes pe diverse scene ale județului nostru și ale altor județe, iar anul acesta chiar la festivalul internațional din insula Volos în Grecia. Văzându-i cum cântă, marele maestru Gheorghe Zamfir i-a atras atenția actorului Dan Puric spunându-i: „Privește, așa ceva nu vezi în fiecare zi, ei sunt români adevărați”!!!  Fire veselă și muncitoare, dirijoarea acestui cor, doamna Cristina Deteșan, a strâns laolaltă bărbați mândrii și le-a aranjat, în repetiții istovitoare, glasurile spre a va bucura”;  Viorica Oprea, directorul Centrului cultural DACIA din Chișinău, care în calitate de cantautor a oferit publicului câteva piese „smulse” din dorul nesfârșit al poporului moldovean frate și prieten. 

Invitat de onoare al  Sărbătorii Bărcănenilor, ediția a XI-a,  a fost îndrăgitul interpret Nicolae Furdui Iancu, alături de   grupul folcloric „Crai Nou”, care timp de aproape o oră a adus în fața publicului din Barcani melodii  precum „A plecat moțul prin țară”, „Așa-i Românul”, „Nu uita că ești Român”, „Noi suntem Români”- care au umplut sufletele celor prezenți  de bucurie și de mândrie.

 

În loc de încheiere

 

„Ce repede trec clipele când te simți bine…Nici eu și nici dumneavoastră nu mai știm câte clipe au trecut de la începerea acestei sărbători, parcă nici nu mai contează…

Fericirea citită în aceste momente în ochii tuturor să vă tină până la anul, să vă întărească și în momentele de cumpănă să vă fie lumina călăuzitoare. Noi nu putem decât să vă mulțumim pentru răbdarea de care ați dat dovadă, pentru demonstrația de forță pe care ați dat-o lumii întregi.

 

Am arătat azi mai frumoși pentru că am fost împreună, am demonstrat forță și vigoare – și am demonstrat cârcotașilor că împreună putem face lucruri frumoase pentru comuna noastră. Cu aceste gânduri vă îndemnăm la fel ca și în anul trecut, ca și în anii ce vor să vină – să mergeți acasă mulțumind lui Dumnezeu încă o dată pentru toate binefacerile de care ne face vrednici. Nu uitați că atâta vreme cât va exista satul Barcani, va exista și o sărbătoare a lui!

LA MULȚI ANI BARCANI!!!”- a conchis prof. Cătălin Petcu, la finalul spectacolului folcloric.

 

Sărbătoarea Bărcănenilor s-a încheiat duminică, în jurul orei 21.30, cu un frumos foc de artificii!

 

Maria CREȚU-GRAUR

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail