Locuitorii comunei Zăbala și cei din zonă se pregătesc de Sintilie, o manifestare străveche, derulată anual în preajma zilei de Sfântul Ilie. Organizatorii spun că va fi o zi cu tradiții populare, muzică, joc și voie bună.

Ediția de anul acesta a evenimentului  va avea loc duminică, 26 iulie (a.c.), în Poiana Sintiliei din Zăbala în organizarea Asociației Cultural Creștină ”Căciula”.

Manifestarea este legată de vremurile când, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, ciobanii coborau de la munte pentru a-şi alege nevestele. Ciobanii nu veneau cu mâna goală, ci aduceau „păpuşa” de caş pe care o dăruiau fetei pe care o plăceau. În invitația postată pe un site de socializare, organizatorii evenimentului au arătat semnificația sărbătorii, prezentată de înv. Dan Mihai Hagiu:

„Pentru zăbăleni, Sintilia este o manifestare culturală de prim rang, complexă, cu conotații profunde în contextul social-economic, în care trăiesc. Este un obicei strâns legat de modul de viață al muntenilor, asemănător Nedeilor Carpatine cum ar fi „Târgul de fete” de pe muntele Găina, „Nedeia mocănească” de la Voinești-Covasna și altele. Ea are loc în preajma sărbătorii religioase Sf. Ilie, la jumătatea verii când tinerii ciobani, de însurat, coborau din munte să-și întâlnească viitoarele consoarte aducându-le „păpușa” de caș afumat, frumos modelată în schimbul mănunchiului de busuioc. Sintilia este o sărbătoare unică pentru că ține locul și Paștelor- când oile trebuie mulse și păscute, cât și Crăciunului, căci fânul mereu a fost scump și puțin pentru oieri. Această sărbătoare a stat la temelia structurii comunităților de oieri din întreg Arcul Carpatic, a fost un prilej de promovare a adevăratelor valori foarte sever aplicată prin strigăturile din jocurile noastre- „Hora Sintiliei”, „Ca la Breaza”, „Oița”, „Ciobănașul”, „Chindia”, „Mânioasa”, „Sârba în căruță”. (…) Virtuțile oierului adevărat se trezesc în noi în această zi sfântă, chiar dacă ocupațiile noastre sunt astăzi altele, vorbim, ne purtăm ca atare și ne mândrim cu statutul nostru milenar. E ceva ce face parte din noi, ne reprezintă, ne identifică… cântăm, jucăm, mâncăm și ne bucurăm ROMÂNEȘTE și așa vor face și copiii noștri cât va ține Dumnezeu lumea pe acest pământ!”, se arată în prezentarea realizată de înv. Dan Mihai Hagiu.

. .

Potrivit reprezentanților Asociației cultural – creștine „Căciula”, Sintilia va debuta, la ora 11.00, cu o slujbă la Biserica Ortodoxă din comună, după care, alaiul „de nuntă” va porni către Poiana Sintiliei, unde va fi reconstituită o nuntă tradițională, fiind prezentate obiceiurile specifice zonei.

Și fiindcă Sintilia este o sărbătoare păstorească, organizatorii vor aduce în Poiana Sintiliei  aproximativ 300 de oi. Acestea vor fi mulse, iar apoi se va pregăti pe loc caș, dar se vor pregăti și alte preparate din lapte de oaie.

Spectacol folcloric

Potrivit reprezentanților Asociației cultural – creștine „Căciula”, cei prezenți se vor putea bucura de o zi de sărbătoare, cu tradiții populare, muzică, joc și voie bună. În program este cuprins un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Jidvei România” condus de maestrul dirijor Stelian Stoica, dar și de soliști și formații artistice din județ și din țară. Spre exemplu, printre invitații acestei ediții se numără: Robert Târnăveanu, Alisa Toma, George Burnichi, Alexandru Baciu, Culiţă Mircea, dar şi formaţii artistice precum: Corul Bărbătesc din Barcani, „Junii covăsneni”, „Datina” şi „Izvoraşul” din Zăbala.

Conform organizatorilor, sărbătoarea se va încheia cu Balul Sintiliei – atmosfera şi buna dispoziţie fiind asigurată de Rică Cosneanu.

***

Asociația Cultural – Creștină „Căciula” din Zăbala s-a constituit anul acesta și are, în prezent, 25 de membri. Potrivit reprezentanților Asociației, aceasta s-a format în vederea susținerii comunității românești, a bisericii din localitate și scopul păstrării și promovării tradițiilor și valorilor românești.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail