Ziua de duminică, zi de sărbătoare în calendarul ortodox- Acoperământul Maicii Domnului, va rămâne cu siguranță în sufletele românilor care trăiesc în comuna Ozun ca o zi de mare sărbătoare sufletească,  în care cei 40 de copii care merg la biserica ortodoxă păstorită de părintele Mihai Șraier au primit în dar costume populare, iar eroii neamului au fost comemorați în cimitirul satului.

 

Acțiunea inițiată de Asociația „Calea Neamului” din Brașov, condusă de medicul Mihai Tîrnoveanu,  în jurul căreia și-au unit forțele și trei ONG-uri din județul Covasna- Fundația „ Mihai Viteazul”, Asociațiunea ASTRA- Despărțământul Covasna-Harghita și Asociația GRIT din orașul Covasna, ajunsese la  punctul final.

Când am intrat în biserica ortodoxă din Ozun, copiii care participau la slujba de duminică au întors capul  către noi, și, dându-și seama că trebuie să fim cei care le aducem straiele populare pe care le probaseră nu cu mult timp în urmă, au început să șușotească între ei, în timp ce fețele lor erau numai un zâmbet de bucurie. Abia au așteptat momentul în care învățătoarea Daniela Penciu le-a dat  semnalul că trebuie să meargă la casa parohială unde  îi aștepta Reli Păvălucă, din Covasna, cea care a cusut cele 40 de costume populare, împreună cu fiica sa. Copiii  mici- între 2 și 5 ani, însoțiți de părinți  sau bunici,  alături de cei mai mari de la clasele primare sau gimnaziale, fiecare a așteptat cu emoție momentul  în care a  primit  acest dar  neprețuit: costumul popular românesc, cu brâul tricolor.  În mai puțin de jumătate de oră curtea bisericii și-a casei parohiale din Ozun s-a umplut de bucuria emanată  din sufletul fiecărui copil, părinte, bunic, cadru didactic- niciunuia nevenindu-i să creadă, parcă,  că tot ce se întâmplă este real, și nu aievea.

 

„Costumul popular  îmi dă sentimentul special că aparțin acestei  nații”

 

Am stat de vorbă cu câțiva dintre  copii, însă cuvintele rostite de Sebastian, în vârstă de 11 ani, par să cuprindă  mesajul pe care fiecare, în parte, a dorit să-l transmită: „Este o zi minunată pe care am așteptat-o cu mare nerăbdare. De emoție,  azi -noapte am adormit doar pe la ora 1, iar dimineață m-am trezit la ora 7.  Simt o bucurie imensă în sufletul meu,  costumul popular  îmi dă sentimentul special că aparțin acestei nații” .  Îmbrăcați în frumoasele  straie naționale,  toți s-au grăbit  să facă poze înainte de a se  grupa, doi câte doi, pentru a se reîntoarce în biserica satului unde, pe lângă localnici erau prezenți și alți frați români veniți din localitățile Brețcu, Mărtănuș, Tg. Secuiesc, Covasna, Sf. Gheorghe, Brașov, Iași, pentru a le fi alături la moment de mare sărbătoare sufletească.

 

Înconjurat de copii, medicul Mihai Tîrnoveanu a spus în discursul său: „Sute de români din întreaga ţară şi din diaspora ţin să vă mulţumească în acest fel, din adâncul inimii lor, că ţineţi aici vie limba română şi credinţa ortodoxă. E un lucru extraordinar, de care mulţi nu îşi dau seama (…) Aceste costume, asemenea celelalte donate în ultimii doi ani comunităţilor româneşti din Covasna şi Harghita, au fost confecţionate cu sprijinul financiar al românilor din toate provinciile istorice ale României şi din diaspora, din Statele Unite ale Americii, din Canada, Spania, Italia, Anglia şi de peste tot pe unde, din păcate, s-au răsfirat, dar, iată, că inima lor este aici”.

Costumele populare, îmbrăcate duminică de copii, au fost lăsate în custodia Bisericii ortodoxe din localitate, prin grija căreia vor fi transmise din generaţie în generaţie.
La Ozun a fost și inima covăsnenilor care prin sponsorizările lor  au făcut posibilă și oferirea  unor pachete cu jucării, dulciuri, rechizite sau cărți  fiecărui copil  prezent la biserică, duminică, drept pentru care le mulțumim din suflet.

 

După liturghie,  în cimitirul ortodox,  toți cei prezenți au luat parte  la o slujbă de pomenire a eroilor neamului și-a celor plecați la Domnul,  ocazie cu care reprezentanții ONG-urilor participante la această acțiune au dăruit localnicilor  pachete cu alimente de bază.

 

„A fost o zi binecuvântată  și pentru cei care au oferit, și pentru cei care au primit”

 

Rugând-o să ne spună câteva cuvinte despre  evenimentul  la a cărui înfăptuire și-a adus o importantă contribuție, învățătoarea Daniela Penciu ne-a spus: „Am așteptat cu nerăbdare această zi. De când copiii au auzit că vor primi costume populare, și, mai ales, după ca a fost doamna Reli din Covasna și le-a luat măsurile, au numărat zilele. Mulți dintre copii au venit la biserica ortodoxă din Ozun cu mult înaintea orei anunțate de mine. Pentru noi a fost o zi de sărbătoare! Nu doar o zi de sărbătoare religioasă, a fost ziua când am îmbrăcat frumosul port românesc!

Pe fețele copiilor se putea citi fericirea. A meritat orice efort pentru a ajunge la biserică. Elevii mei, majoritatea locuiesc în sate: Bicfalău, Lisnău și Lunca Ozunului. Pe unii i-am adus eu, alții au făcut câțiva kilometri buni cu bicicletele. Nu mai conta efortul, oboseala, transpirația.

Se admirau în frumoasele straie și alergau fericiți prin curtea bisericii.

Bucuria copiilor a fost și mai mare când au primit și pungi cu daruri: rechizite, jucării pentru cei mici și dulciuri. La acestea s-au adaugat dulceața bio, în borcanașe pictate.

Un alt moment emoționant a fost la cimitir, unde s-a ținut o slujbă de pomenire a celor plecați în ceruri, unde s-a cântat Imnul național al României.

Aici oamenii nevoiași au primit pachete cu alimentele de bază. Mulțumirea și recunoștința se vedeau pe fețele părinților și bunicilor prezenți. Erau bucuroși de bucuria copiilor. Și aici copii au primit pachetele și toată lumea a mâncat din bucatele sfințite.

A fost o zi frumoasă, chiar și vremea a fost alături de noi, cu cer senin și  soare prietenos.

Mult timp ne vom aminti această zi.

Mulțumim tuturor celor care ne-au adus zâmbetul pe buze și fericirea în ochi!

A fost o zi binecuvântată  și pentru cei care au oferit, și pentru cei care au primit.

Vă mulțumim!”

 

La rândul său, preotul paroh Mihai Șraier a menționat: „ Cu ajutorul Lui Dumnezeu,  lucrurile au început să capete din nou viață,  încet, încet, încercăm să ținem flacăra aprinsă. Pe enoriașii mei  i-am simțit veseli, bucuroși, foarte aproape pe unii de alții, și am mai simțit un lucru extrem de importat, și-anume că biserica ortodoxă de aici are viitor.”

 

„Să avem încredere în noi toți!”

 

Implicată și în această acțiune, pe lângă cele pe care le organizează prin intermediul  Fundației „Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe, a cărei președintă este, prof. ing Maria Peligrad  a spus: „Duminică 1 oct 2017, la Ozun, în spațiu de înaltă spiritualitate ortodoxă  s- a creat un eveniment de puternică solidaritate față ce mica comunitate de români trăitoare pe acele meleaguri. Solidaritate și unitate de credință ortodoxă, de limbă românească, de neam. Cele patru ONG – uri au dorit să arate celor prezenți că nu sunt singuri, că le dăruiesc din puterea lor pentru a rezista în marea masă a conaționalilor  noștri, că  pot și trebuie să – și păstreze credința strămoșească, portul popular, limba și tradițiile. Nu a fost un eveniment singular. El se va repeta acolo, dar și în alte zone unde românii sunt numeric minoritari în propria țară. Să avem încredere în noi toți!”

Potrivit Agerpres, medicul  Mihai Tîrnoveanu  a mai amintit că, împreună cu câţiva prieteni, a fost recent în câteva localităţi din judeţul Covasna, unde mai trăiesc doar câţiva români, care i-au întâmpinat cu lacrimi în ochi şi bătăi de clopot.

„Ieri am fost cu un grup de prieteni (…) la Baraolt, Vârghiş, Căpeni, Doboşeni şi Herculian. Acolo este un pustiu românesc, aproape nimeni nu mai ştie să vorbească limba română, deşi, ca sânge, mulţi sunt români. Şi-au pierdut limba, iar mulţi şi-au pierdut şi credinţa strămoşească. La Herculian şi Doboşeni am văzut biserici în ruină, pereţi crăpaţi, distruşi până la cărămidă, pe jos numai pământ. Te doare sufletul că în aceste localităţi aproape că nu mai e niciun om care să spună în faţa lui Dumnezeu că e român. De aceea vă suntem recunoscători că vorbiţi româneşte, că păstraţi aici tradiţia şi credinţa ortodoxă (…) Acoperământul Maicii Domnului, prăznuit azi, să vă ocrotească (…) şi aceste costume populare să vă ajute să nu rătăciţi calea neamului”, a mai spus Mihai Târnoveanu, în cadrul întâlnirii cu membrii comunităţii româneşti din Ozun.

El a mai adăugat că luna aceasta, în curtea vechii biserici din Vârghiş, va fi ridicată o troiţă spre „dăinuirea neamului românesc şi credinţei străbune”, realizată tot din donaţiile făcute de români din toate colţurile lumii.

Asociaţia „Calea Neamului” a fost fondată de un grup de intelectuali din Braşov şi Ţara Făgăraşului, care a iniţiat în urmă cu câţiva ani Acţiunea „Români pentru români”, cu binecuvântarea Preasfinţitului Andrei Făgărăşanu, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

În ultimii ani, la iniţiativa acestora, au fost adunate şi donate sute de steaguri tricolore, icoane, cărţi, alimente şi costume populare românilor din mai multe localităţi din Covasna şi Harghita, printre care Ojdula, Mărtănuş, Breţcu şi Târgu Secuiesc.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail