Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe a aprobat în ședința de joi, 21 septembrie a.c., documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții pentru șapte unități școlare din municipiu.
Fondurile vor proveni prin accesarea Programului Operațional Regional 2014-2020, dar și din bugetul de stat și bugetul local, aportul celui din urmă fiind de 2% din necesarul solicitat pentru efectuarea lucrărilor la cele șapte instituții de învățământ.
Pentru reabilitarea Școlii Generale „Nicolae Colan” va fi alocată suma de 544.750 de euro, bani ce vor fi utilizați în mare parte pentru reabilitarea termică, dar și pentru aducerea acesteia la standardele de siguranță cerute de legislația în vigoare. Astfel, pe lângă modernizarea instalațiilor aferente clădirii instituției, vor fi amplasate panouri fotovoltaice, pentru asigurarea aportului de energie electrică din resurse regenerabile. De asemenea, se va acorda o atenție sporită facilitării activităților persoanelor cu handicap, prin amplasarea de inscripții Braille la toate intrările în clădiri, vor fi înlăturate toate pragurile ușilor astfel încât accesul persoanelor în scaun cu rotile să fie facil, va fi amenajat un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, la parterul clădirii, și se va repara rampa de acces în clădire a persoanelor cu handicap. Se va pune accent sporit și pe siguranța persoanelor aflate în clădire, conform normelor impuse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, prin montarea unor instalații de detectare a incendiilor și ale unor instalații de iluminat de urgență.
Colegiului Național „Mihai Viteazul” îi va fi alocată suma de 1.585.660 de euro necesari reabilitării clădirilor internatului și sălii de festivități. Acestea, deși au vechimi considerabile, de 39 respectiv 87 de ani, nu au avut parte până acum de lucrări majore de reparații ori reabilitări. Astfel, acestea au ajuns să prezinte riscuri pentru persoanele aflate în interior, prin deteriorarea continuă a instalațiilor care au deja un anumit grad de uzură, precum și prin lipsa conformității cu cerințele Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
În cei 52 de ani de existență ai Școlii Gimnaziale „Varodi Jozsef”, aceasta nu a avut parte de reparații semnificative, iar la momentul de față clădirea nu mai corespunde normelor cerute de legislația în vigoare. Consiliul Local a aprobat finanțarea instituției de învățământ cu două milioane de euro, bani ce vor fi investiți atât în reabilitarea termică și aducerea instalațiilor la standardele cerute de legislație, cât și în realizarea sistemelor de siguranță la incendiu, și anume sisteme de detectare a incendiilor, evacuare a fumului și iluminat de siguranță.
Liceul de Artă „Plugor Sandor” va beneficia de o investiție de 574.510 euro, necesari reabilitării termice și a instalațiilor de iluminat, refacerii trotuarelor de protecție din jurul clădirilor, a adaptării accesului în clădire și sălile de clasă a persoanelor cu handicap locomotor ori dificultăți de vedere, dar și aducerea clădirilor instiituției la standardele de sigranță impuse de I.S.U.
Călădirea veche de patruzeci de ani a grădiniței cu program prelungit „Gulliver” va beneficia de o investiție în valoare de 350.040 euro, în vederea îmbunătățirii condițiilor de igienă și confort termic interior, a reducerii pierderilor de căldură și consumului energetic și a reducerii costurilor de întreținere pentru încălzire și apă caldă de consum.
Deși o instituție relativ nouă, nici incinta Liceului Tehnologic Economic Administrativ „BerdeAron” nu a fost cruțată de uzură, în timp, necesitând reparații atât în exterior, cât și în interiorul clădirii. Pentru aceasta va fi alocată suma de 726.570 de euro, bani ce vor fi utilizați în mare parte la aducerea clădirii la standardele europene de consum termic și energetic, dar și la repararea căilor de acces în instituție și adaptarea acestora pentru accesul persoanelor cu dizabilități.
Grădinița cu Program Prelungit „Arvacska” din cadrul Școlii Gimnaziale „Godri Ferenc” va beneficia de o investiție de 460.970 de euro pentru refacerea tencuielii exterioare, a reabilitării termice și energetice prin modernizarea instalațiilor existente și montarea de panouri fotovoltaice, pentru repararea trotuarelor de protecție din jurul clădirii și facilitarea accesului persoanelor cu handicap motor și de vedere în incinta instituției de învățământ.
Oana-Mihaela Bărzic