Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş va acorda titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti” unui număr de şapte persoane din municipiul Sfântu Gheorghe, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea publică desfăşurată de-a lungul vieţii.

Nominalizaţii din acest an sunt profesorul de istorie Vasile Stancu, fost inspector şcolar, colaborator al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, autor de publicaţii, studii şi articole de istorie, medicul primar Mariana Sanda Opra, fost şef de secţie Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, profesoara de istorie Brânduşe Roman, fost director al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din municipiu, Elena Ciobanu, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Covasna, Elena Boriceanu, fost inspector şcolar, profesorul de muzică Alexandru Popovici şi inginer Maria Momoiu.

Diplomele vor fi înmânate sâmbătă, 23 aprilie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiu, la finalul Liturghiei arhiereşti oficiate de PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei.

Titlul de „cetăţean de onoare” a fost instituit în anul 2003 de Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna şi Harghita, care numără peste 30 de asociaţii, ligi şi organizaţii nonguvernamentale româneşti din cele trei judeţe, şi se acordă anual unor persoane aflate în jurul vârstei de 65 de ani „în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru întreaga activitate pusă în slujba binelui public”.

Titlul a fost fondat în paralel cu Premiile „Pro Urbe”, acordate de Consiliul local municipal, după ce consilierii maghiari au refuzat la acea vreme să nominalizeze şi o persoană de etnie română pentru această distincţie, gest considerat discriminatoriu de membrii comunităţii româneşti. Ulterior, prin regulament, numărul premiilor a fost redus de la patru la unu.

Anul acesta, în mod excepţional, se vor acorda două premii Pro Urbe – unul va fi conferit post mortem fostului primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Albert Almos, care a încetat din viaţă anul trecut, iar la doilea, tenorului Szilagy Zsolt, care, printre altele, a fondat Corul Vox Humana în urmă cu patru decenii.

Titlul „Pro Urbe” se acordă anual persoanelor trecute de 70 de ani care au contribuit „în mod esenţial la ridicarea prestigiului municipiului Sfântu Gheorghe”.

. . Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agepres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail