. . Șapte persoane din  Sfântu Gheorghe au primit, sâmbătă, din partea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, titlul de ”Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti”. Diplomele au fost înmânate de către Preasfințitul Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei.

Titlul de „cetăţean de onoare al comunității românești”  este oferit începând din anul 2003, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, de către conducerile asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor din judeţul Covasna, cu sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, unui număr de până în 10 persoane, „în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru întreaga activitate pusă în slujba binelui public”. Anul acesta, au fost nominalizate șapte persoane. Diplomele au fost înmânate de Preasfințitul Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, în cadrul unei ceremonii derulate sâmbătă, 23 aprilie, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiu, după Liturghia arhierească.

„Din 1990, din inițiativa Fundației Mihai Viteazul, au loc, cu această ocazie, Zilele orașului Sfântu Gheorghe. Inițial, noi am gândit o sărbătoare care să fie comună tuturor locuitorilor și în acest context, să răsplătească, Primăria, Consiliul Local, pe oamenii de cinste. În decursul anilor, lucrurile n-au mers așa și comunitatea românească, de multe ori, a fost marginalizată, propunerile noastre nu au fost ascultate. De aceea, din anul 2003, cu această ocazie, în ziua de Sfântul Gheorghe (…), la Catedrală și acum aici, la sfârșitul Liturghiei am înmânat titlul de cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe. Sunt oameni de mare cinste, cu o activitate deosebită și, bineînțeles, modele pentru activitatea celorlalți”, a declarat reprezentantul Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, dr. Ioan Lăcătușu.

Anul acesta, ”Diploma de cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe” a fost obținută de profesorul de istorie Vasile Stancu, fost inspector şcolar, colaborator al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, autor de publicaţii, studii şi articole de istorie, medicul primar Mariana Sanda Opra, fost şef de secţie Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, profesoara de istorie Brânduşe Roman, fost director al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din municipiu, Elena Ciobanu, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Covasna, Elena Boriceanu, fost inspector şcolar, profesorul de muzică Alexandru Popovici şi inginer Maria Momoiu.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail