Grădiniţa „Csipike” din Sfântu Gheorghe s-a alăturat ediţiei de anul acesta a Campaniei Globale pentru Educaţie, coordonată în România de Organizaţia Salvaţi Copiii. În proiect au fost implicate şapte grupe de la Grădiniţa Csipike, însumând peste 160 de copii.
Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume şi care, începând cu anul 2001, este coordonat în România de Organizaţia ,,Salvaţi Copiii”. Tema pentru anul 2012 a fost „Educaţie şi îngrijire pentru copilăria timpurie”.
În săptămâna 22-28 aprilie, pe durata Săptămânii Globale de Acţiune, grădiniţa „Csipike” din Sfântu Gheorghe a desfăşurat o serie de activităţi, care mai de care mai interesante.
Data de 25 aprilie a fost declarată Ziua ,,Marii Imagini”, conceptul central al ediţiei din acest an, fiind încurajată astfel participarea activă a copiilor, dar şi a adulţilor, care să contribuie la ilustrarea aspiraţiilor copilăriei. Astfel, miercuri, prichindeii au avut o acţiune la terenul de tenis din municipiu- T13, ce a constat in jocuri şi activităţi sportive, sub genericul ,,Cu bujori în obrăjori”.
Ziua de joi a fost „de basm”, şi la propriu, şi la figurat. Dis-de-dimineaţă, sala bibliotecii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” s-a transformat într-un loc de poveste. Acolo, prichindeii de la Csipike au avut întâlnire cu Cenuşăreasa, Alladin, Scufiţa Roşie, Alba-ca-Zapada şi multe alte personaje cărora elevii din clasa a XI-a, de la profilul pedagogic al Colegiului, le-au dat viaţă pentru câteva minute, în cadrul acţiunii „Cartea, prietena mea”. Elevii le-au citit poveşti celor mici, încercând astfel să le insufle acestora dragostea de carte, de timpuriu. Activitatea s-a desfăşurat în parteneriat cu Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, cu sprijinul coordonatorului de practică pedagogică, prof. Olga Mitroi, implicată în acest proiect de educaţie timpurie- susţinută de conducerea Colegiului şi de bibliotecara unităţii.
Şirul evenimentelor a fost încheiat vineri, când la grădiniţa „Csipike” a avut loc o altă acţiune numită „ Copilărie fericită”, ilustrată în desene, pictură, etc., precum şi vizionarea unei piese de teatru a unei trupe din Braşov.
Iniţiatoarea proiectului a declarat că activităţile desfăşurate în cadrul „Săptămânii Globale de Acţiune” au fost organizate cu sprijinul directoarei grădiniţei „Csipike”, Bartok Szende, susţinută de colegele: Săndica Borchina, Florica Nica, Larisa Gabor, Daniela Bulat, Roxana Suciu, Loredana Florea, Sânziana Pârvu, Adriana Stroie, Tunde Nagy, Bokor Hajnal, Torok Melinda, educatoare care au desfăşurat cu succes activităţile- pe cele patru paliere ale proiectului: informare, documentare, sensibilizare şi pe plan comunitar.
„Menţionăm faptul că în această săptămână de educaţie globală am avut şi posibilitatea să facem lobby pe un subiect fierbinte, şi anume amenajarea terenului de joacă al grădiniţei, realizând astfel un apel către d-l primar al municipiului, mesaj pe care i-l vom înainta în curând – şi pe care îl vom transmite, de asemenea, în evaluarea finală a proiectului, către Organizaţia „Salvaţi copiii”, a precizat iniţiatoarea proiectului.
„În fiecare an, Campania Globală pentru Educaţie a atras atenţia asupra unor subiecte de maxim interes pentru realizarea Obiectivelor Educaţiei pentru Toţi până în anul 2015. La nivel naţional, Organizaţia „Salvaţi Copiii” şi partenerii săi intenţionează ca, prin activităţile propuse pentru această ediţie a Campaniei Globale pentru Educaţie să atragă atenţia opiniei publice şi factorilor de decizie asupra nevoii de iniţiative strategice, coerente şi concertate în domenii cheie pentru copilăria timpurie şi, în mod special, asupra nevoii de a prioritiza educaţia timpurie şi educaţia parentală”, se arată pe www.salvaţicopiii.ro.
Ana Alina Costache