. . Clusterul Regional Balneoturistic „Transylvania” a organizat vineri, la Sfântu Gheorghe, în cadrul „Săptămânii Europene de Dezvoltare Sustenabilă”, o conferință dedicată formulării de soluții și propuneri în vederea dezvoltării balneoturismului. La eveniment au participat specialiști în balneologie, firme, persoane, entități a căror activitate are legătură cu acest domeniu.
„Săptămâna Europeană de Dezvoltare Sustenabilă” (EU Sustainable Development Week 2016) este celebrată în mai multe țări, în perioada 30 mai- 5 iunie, 2016, în scopul de a promova dezvoltarea durabilă în toate aspectele sale, prin diverse activități, proiecte și evenimente din partea tuturor actorilor interesați. În seria activităților organizate cu această ocazie, s-a înscris și conferința organizată de Clusterul Regional Balneoturistic „Transylvania”, intitulată „Transylvania – Where Nature Takes Care of You” („Transilvania – locul în care natura are grijă de tine”).
În luna martie, Clusterul Regional Balneoturistic „Transylvania”, alături de partenerii săi, a organizat la Tușnad- Băi o conferință dedicată balneologiei, ca un prim pas spre conturarea unei strategii regionale de dezvoltare a balneologiei și balneoturismului. Specialişti în balneologie din staţiuni şi institutele de cercetări în domeniu, specialiști în turism din ţară și reprezentanți ai unor clustere de profil, au formulat o serie de idei în vederea dezvoltării balneologiei, evenimentul de vineri reprezentând o continuare a demersurilor în acest sens.
„În martie am organizat un eveniment similar la Tușnad, dar noi avem o altă concepție în domeniul balneologiei, în ceea ce privește abordarea balneologiei și poate că săptămânal ar trebui să discutăm despre acest subiect. Am profitat de ocazia evenimentului lansat de Comisia Europeană, intitulat <<Săptămâna Europeană a Dezvoltării Sustenabile>>, cuprinzând activități tematice (…) și am organizat și noi conferința de astăzi, cu acest prilej. Este interesant că, din România, trei organizații au înregistrat evenimente în cadrul <<Săptămânii Europene a Dezvoltării Sustenabile>>, iar unul dintre evenimente este organizat de noi și își propune să aducă în discuție posibilitățile de dezvoltare a balneologiei (…).”- a declarat Vajda Lajos, vicepreședintele Asociației Clusterelor din România „Clustero”, Vajda Lajos, unul dintre organizatorii evenimentului.
„Când am auzit că și anul acesta se va organiza Săptămâna europeană a dezvoltării sustenabile am analizat ceea ce înseamnă dezvoltare sustenabilă și ce înseamnă pentru noi dezvoltarea sustenabilă (…). Noi am pornit de la ideea că importanța balneoturismului în România, în lume, nu trebuie sau nu poate fi privită doar în indicatori economici, ci mai mult trebuie să ne gândim la sănătatea oamenilor, la sănătatea populației, la calitatea vieții. De la această idee am pornit și am înregistrat evenimentul nostru pe platforma dedicată Săptămânii europene a dezvoltării sustenabile; am trimis organizatorilor ideea noastră de eveniment, alături de o descriere a conceputului clusterului regional balneoturistic Transylvania și am primit un răspuns foarte pozitiv din partea organizatorilor (…)”, a declarat Mátyus Enikő, managerul clusterului Regional Balneoturistic „Transylvania”. Potrivit acesteia, clusterul poate fi o soluție pentru dezvoltarea echilibrată și sustenabilă a domeniului balneologiei.
„Primul pas în dezvoltarea balneologiei constă în conștientizarea importanței acestui domeniu. Dacă nu suntem conștienți de valoarea balneologiei și dacă nu suntem conștienți de ceea ce dispunem noi aici în regiune sau în țară, putem să impunem strategii și să construim și să investim, fără ca toate acestea să aibă efect pe termen lung. Clusterul reprezintă, în opinia mea, structura cea mai bună sau forma de organizare cea mai bună pentru a crea legături pe termen lung, legături între mediul economic, educațional, academic, și administrativ, și bineînțeles avem nevoie de organizații catalizatoare (…). În momentul de față există trei clustere balneoturistice în România, însă noi dorim să continue acest val de clustere regionale (…).”- a spus Mátyus Enikő.
Aceasta a afirmat că „dezvoltarea balneoturismului necesită o abordare comprehensivă, analizând toate elementele care alcătuiesc actul turistic, și în special componentele culturii balneare autentice, cultură care poate să devină un brand național unic în Europa. Dezvoltarea concomitentă a acestor elemente și sinergia lor poate crea un turism balnear românesc de calitate, pe termen lung.”
Managerul clusterului a explicat că printre elementele de care trebuie ținut cont în ideea dezvoltării balneoturismului se numără și natura înconjurătoare.
„Majoritatea stațiunilor balneare din România sunt înconjurate cu păduri, ce asigură calitatea superioară a aerului (…). Politica de defrișare a pădurilor stă în contradicție cu inițiativele de revigorare a turismului balnear”- a afirmat Mátyus Enikő. Potrivit acesteia, aspectul stațiunilor – restaurarea clădirilor cu valoare culturală, amenajarea spațiilor verzi, amenajarea spațiului din jurul resurselor balneare; dar și reabilitarea bazelor de tratament, fără a afecta natura; actualizarea cercetărilor; sublinierea importanței prevenției, promovarea balneologiei, atât de către specialiștii din domeniu, cât și de către specialiștii, implicarea comunității locale în cultura balneologiei – reprezintă, de asemenea, elemente importante de care trebuie ținute cont în dezvoltarea balneoturismului. Matuys Eniko a subliniat că toate aceste elemente trebuie gestionate de către managementul clusterului, însă competența acestuia depinde și de sprijinul pe care îl primește din partea actorilor regionali și naționali. Ea a afirmat că în gestionarea elementelor amintite este necesară și implicarea Ministerelor, a universităților, a administrațiilor locale, a organizațiilor de specialitate și a tuturor entităților a căror activitate are tangență cu balneologia.
Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România „Clustero”, Vajda Lajos, a afirmat, la rândul său, că „este nevoie de o abordare profundă în ceea ce privește balneoturismul”.
„Dacă analizăm ce s-a întâmplat timp de 25 de ani în acest domeniu și dacă vom continua în această direcție, atunci nu se va schimba mare lucru. Potențialul regiunii, regiunilor din România este mult mai mare, mult mai important, mult mai bogat și nu trebuie să îl tratăm superficial (…). Trebuie o abordare mult mai serioasă, începând de la pădure, de la resursa naturală, de la energia pământului, până la armonia ce trebuie formată la nivelul stațiunilor, între oameni, natură, specialiști, clienți, comunitate și conceptul de balneologie; toți trebuie să fim parte, să creăm niște oaze, insule de sănătate, asta este important. Mai mult, este necesar să construim un brand în regiunea noastră; este important ca împreună cu comunitățile locale, cu specialiștii, cu ministerele (…), să găsim soluții pe termen lung, nu pe termen imediat.”- a declarat Vajda Lajos.
În cadrul evenimentului, invitații – specialiști în balneologie, firme, persoane, entități a căror activitate are legătură cu acest domeniu – au luat, la rândul lor, cuvântul, au prezentat probleme pe care le întâmpină în activitatea lor, și s-a încercat formularea de soluții în vederea dezvoltării balneoturismului.
Vicepreședintele „Clustero”, Vajda Lajos, a menționat că un raport realizat în urma evenimentului de vineri va fi transmis către reprezentații Guvernului, și nu numai:
„După acest eveniment, documente vom trimite și către Bruxelles, către parlamentarii români de la Bruxelles, vom trimite documente și către Guvernul României (…) – către toate Ministerele la care ne-am gândit că ar trebui să aibă implicare în ceea ce privește dezvoltarea balneoturismului (…). este important să ne gândim și la ce efecte poate avea balneologia asupra economiei, asupra societății, asupra mediului, asupra sărăciei și nu numai.”- a afirmat Vajda Lajos.
Ana Alina Costache