În perioada 11-17 noiembrie (a.c.), în unităţile de învăţământ din judeţul  Covasna au fost organizate activităţi în cadrul „Săptămânii Educaţiei Globale”.

Statele membre ale Consiliului European participă anual la „Săptămâna Educaţiei Globale”.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, „Săptămâna Educaţiei Globale” (SEG) a devenit o tradiţie în şcolile din judeţul nostru.

În cadrul evenimentelor educaţionale organizate la nivelul județului, atât elevii, profesorii cât şi familiile elevilor au fost implicaţi în diverse activităţi. Tema pentru anul şcolar 2013-2014 – „Adoptă un stil de viaţă durabil!” – a încurajat copiii şi profesorii să iniţieze activităţi educaţionale în domeniul educaţiei pentru sănătate şi mediu, și nu numai.

În județul Covasna, proiectul educațional dedicat „Săptămânii Educației Globale 2013”, s-a desfășurat în perioada 11-17 noiembrie (a.c.). Organizatorii sunt: Inspectoratul Școlar Județean  (ISJ) Covasna și unitățile de învățământ din județ, parteneri fiind mai multe instituţii şi organizaţii judeţene şi locale.

Conform reprezentanților ISJ Covasna, acest proiect educativ și-a propus promovarea şi interiorizarea unor valori precum: respect, libertate, drept, pace, egalitate, solidaritate, prin formarea şi externalizarea unor atitudini de auto-respect, respect pentru ceilalţi, interes pentru probleme globale, abordare critică, implicare şi acţiune constructivă, responsabilitate socială.

Despre o parte dintre activitățile ce au avut loc în câteva dintre unitățile de învățământ din județ, vom consemna în cele ce urmează.

Săptămâna Educației Globale, la Școala Gimnazială Ady Endre”

La Şcoala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe activităţile dedicate Săptămânii Educației Globale au fost diverse. Directorul instituției, doamna Gruman Rozalia ne-a spus mai multe despre manifestările organizate:  „Luni, clasele mari au organizat nişte mese rotunde în  cadrul cărora au discutat despre importanţa unei hrane sănătoase în dezvoltarea copilului. În pauza mare, elevii au făcut un târg de produse sănătoase, constând în faptul că s-au organizat pe grupuri şi au pregătit salate de legume şi fructe (…). Târgul acesta s-a bucurat de un mare succes! (…) De asemenea, luni şi miercuri am avut activităţi cu teatrul Osono în cadrul cărora elevii din clasele mai mari de la secţia maghiară au avut o întâlnire interactivă cu actorii Teatrului Independent”, ne-a spus directorul instituției, doamna Gruman Rozalia.

Potrivit acesteia, ziua de marţi a fost dedicată sportului. ”În cadrul cursurilor de educaţie fizică elevii au făcut „altfel de ore”, în care au pus accent pe mişcare pentru a păstra şi menţine un corp sănătos, iar în pauza mare a fost invitat un instructor de Zumba, care a susţinut o demonstraţie de Zumba tuturor elevilor din şcoală”, a explicat doamna director. „Miercuri, un grup de elevi din clasele VII-VIII au fost la staţia de epurare a apei pentru a sta de vorbă cu specialiştii şi pentru a vedea cât este de importantă apa curată pentru sănătate. S-a vorbit şi despre unele probleme de economisire şi despre problematica apei pe întreg Globul Pământesc (…)”, a continuat aceasta.

Activitățile au continuat și joi, zi în care s-a pus accent pe tradiţii populare. Elevii au adus de acasă câteva obiecte valoroase pentru familiile lor, care păstrează tradiţiile. Printre altele, copiii au adus câteva ii vechi, deosebit de frumoase, făcute cu ani în urmă de către bunici, câteva fote populare. Cu aceste obiecte în pauza mare s-a organizat o mică expoziţie în holul şcolii, şi copiii au putut admira obiectele.

Potrivit doamnei director Gruman Rozalia, tot joi, în clasele I-IV a fost invitat un medic dentist pentru a le vorbi copiilor despre importanţa controlului dentar şi ce probleme pot avea dacă nu merg anual la control.

Seria manifestărilor organizate la Școala Gimnazială „Ady Endre” a fost încheiată vineri, când s-au analizat toate activitățile desfășurate pe parcursul săptămânii.

Activități la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu”

Elevii Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” de la Întorsura Buzăului au fost implicați în activități deosebite, în  Săptămâna Educaţiei Globale,  folosind elemente reciclate. Mai multe despre acestea ne-a spus directorul adjunct al instituției, doamna Adela Stroie.  „Noi am mers pe domenii: spre exemplu, la istorie şi geografie elevii au realizat castele din materiale reciclabile, în timp ce  la limba română am făcut poveşti din poveşti reciclate, o combinaţie dintre poveşti. Apoi, pentru hrană sănătoasă, elevii au realizat salate de fructe. Pe domeniul real, matematică-fizică, au realizat tot felul de figuri geometrice, corpuri, tot din materiale reciclabile, din paie de băuturi. Pentru săptămâna viitoare, miercuri cel mai probabil, ne propunem să facem un meci de baschet între profesori şi elevii mai mari, de clasa a VIII-a”, a explicat directorul-adjunct.

Activităţi la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan”

Şi la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe s-au desfăşurat diverse manifestări în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale, în realizarea cărora s-au implicat elevii şi mai multe cadre didactice.

Activităţile au urmărit, printre altele, promovarea unui stil de viaţă sănătos. Potrivit consilierului educativ, prof.  Kászoni Zsuzsanna, elevii au fost angrenați într-un concurs cu tema „Legume şi fructe vesele”; au realizat un panou cu titlul „Viaţa sănătoasă” şi au confecţionat din hârtie „mascota vieţii sănătoase”. De asemenea, au avut loc şi activităţi sportive. Spre exemplu, a fost organizat un mini- campionat de fotbal, iar un instructor de zumba a făcut o demonstraţie pentru elevii din ciclul gimnazial.

Maricela Dan, Ana  Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail