Săptămâna Ariilor Protejate a fost marcată și în județul Covasna, prin activități derulate de Centrul Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont și de către Asociația „Vinca Minor”.

 Centrul Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont a marcat evenimentul prin trei activități în ariile naturale protejate pe care le are în administrare.

Potrivit reprezentanților Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont, una dintre acțiuni s-a derulat zilele trecute la Mestecănișul de la Reci, unde au fost amplasate 15 cuiburi artificiale pentru păsări cântătoare, ciocănitoare și bufnițe.

„Scopul acțiunii a constat în a oferi adăpost păsărilor și în zonele în care în pădure nu există copaci uscați, adecvați realizării cuiburilor, dar și urmărirea mai exactă a obiceiurilor de cuibărit a diferitelor specii de păsări care trăiesc în rezervație. Un obiectiv de perspectivă este dotarea unor cuiburi cu camere video pentru a putea studia viața păsărilor și a oferi publicului larg o imagine cât mai complexă despre tainele din cuiburi”, au transmis reprezentanții Centrului.

Cea de-a doua acțiune a constat în amenajarea traseului Băile Șugaș – vârful Gurgău în Munții Baraolt de către Serviciul Salvamont, pe o distanță de 1,6 km, diferența de nivel fiind de 250 m.

Cea de-a treia acțiune a constat într-o excursie ghidată în Munții Bodoc, sâmbătă, 13 octombrie, eveniment în cadrul căruia au fost vizitate două dintre ruinele unor așezări din sit:  cetatea Fetei și cetatea Kincsas.

 

Asociaţia „Vinca Minor” a organizat, la rândul său, o excursie ghidată, pe muntele Puturosul şi peşterile din apropierea acestuia, cu ocazia Săptămânii Ariilor Protejate.  Traseul a cuprins Băile Apor, izvoare de apă minerală, grota sulfuroasă, Tinovul Răbufnitoarea, zonă ocrotită, unde cresc plante rare, și ruinele Cetății Balvanyos, dar nu numai.

Săptămâna Ariilor Protejate (SAP) este un eveniment inițiat de Fundația Propark pentru Arii Protejate în anul 2015, cu sprijinul Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România, iar în acest an a fost marcat în perioada 8-14 octombrie.

„Săptămâna Ariilor Protejate este un concept prin care ariile protejate sunt promovate în rândul publicului larg prin organizarea unor activități diverse (expoziții de fotografie, dezbateri, seminarii, proiecții de filme, excursii ghidate în arii protejate, activități de educație ecologică, concursuri,etc). Succesul acestui program inițiat în județul Brașov în 2015, a determinat echipa ProPark să propună replicarea inițiativei la nivel național. Astfel, experiența acumulată este un model care a inspirat și motivat echipele de administratori să înscrie activități care să promoveze ariile protejate în mai mai multe județe din țară. Evenimentul face parte din proiectul „Oameni pentru Natură”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, care are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din România şi a oamenilor care lucrează în acest domeniu prin organizarea de  evenimente adresate publicului larg” , au transmis reprezentanții ProPark.

Evenimentul s-a derulat în 18 județe (Mehedinti, Ilfov, Satu Mare, Cluj, Covasna, Suceava, Brașov, Alba, Vrancea, Arad, Dâmbovița,  Vrancea, Neamț, Gorj, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin), activitățile desfășurându-se în parcuri naționale, naturale, situri Natura 2000, geoparcuri și rezervații naturale.

 Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail