Începând cu această săptămână, toate proiectele din fonduri nerambursabile, câștigate de către primăria Ozun, se află în faza de implementare
Faptul că în județul Covasna există localități care pun foarte mare accent pe accesarea de fonduri nerambursabile, fie de la Guvernul României, fie de la Unuiunea Europeană, ori de la alte entități care susțin investițiile administrațiilor publice locale, nu poate decât să fie îmbucurător. Aceasta și prin prisma faptului că ne putem mândri că facem parte dintr-o comunitate de oameni harnici, care nu se sperie de birocrație și profită de orice oportunități de dezvoltare care le sunt puse la dispoziție.
Un astfel de exemplu este comuna Ozun, în care urmează să fie investite peste paisprezece milioane de euro, bani europeni, dar și de la bugetul de stat. Contractele pentru proiectele aprobate deja au fost semnate recent, intrând astfel în următoarea fază, cea de implementare, în care urmează demararea procedurilor de licitație a executanților lucrărilor. După finalizarea acestei faze, se va trece la executarea lucrărilor care vor incomoda, o perioadă, localnicii. Aceștia trebuie să înțeleagă, însă, că este vorba de niște termene, la finalul cărora ei vor beneficia de o infrastructură modernă și de utilități la standardele cerute de legislația în vigoare. Așadar, micile inconveniente vor fi, probabil, date uitării atunci când lucrările vor fi gata.
Ultimul contract de finanțare, semnat chiar marți, 3 aprilie, de către primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a vizat un proiect în valoare de 8,8 milioane de lei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.). Acesta vizează modernizarea Drumului Comunal 16. Pentru DC 16A însă – porțiunea controversată de drum, care parcurge Aria Protejată „Natura 2000” – Mestecănișul de la Reci – autoritățile locale, împreună cu cele județene încă mai încearcă să găsească o soluție, pentru ca proiectul, în valoare de 9,9 milioane de lei să fie aprobat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publlice.
„Pentru DC 27 care trece prin Lisnău și Lisnău Vale, am semnat vinerea trecută un contract de 2,7 milioane de lei, iar joia trecută am semnat al optulea proiect cu finanțare europeană. Este vorba despre construirea grădiniței dinn localitatea Ozun, cu o suprafață de 970 de metri pătrați. A fost concepută ca o grădiniță cu program prelungit, pentru 110 preșcolari. Proiectul a fost semnat la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, având cofinanțare europeană. De asemenea, am mai semnat contractul pentru modernizarea unor tronsoane de străzi și drumuri comunale situate pe raza U.A.T. (Unitatății Administrativ-Teritoriale – n. red.) Ozun – aici sunt incluse toate cele șapte localități, de la Lunca Ozunului, până la Măgheruș, în valoare 9,8 milioane de lei. Un alt proiect pentru care am semnat recent contractul este cel pentru reabilitarea și modernizarea școlii din satul Bicfalău, în valoare de aproximativ 2 milioane de lei. Tot săptămâna trecută am semnat și contractul pentru achiziționarea unui cântar mobil, pentru tonaj mare, prin programul LEADER, cu o valoare de 30.000 de euro.” – a declarat primarul comunei Ozun, Raduly Istvan. Utilitatea acestui cântar este deosebit de importantă pentru agricultori, care își vor putea cântări cu exactitate producția, fără nici un cost. Până acum, agricultorii erau nevoiți fie să se deplaseze la Târgu Secuiesc, pentru a-și cântări marfa, fie estimau cantitatea producției, lucru care putea să le aducă pierderi la vânzarea cantităților foarte mari de produse agricole vegetale. Producătorii locali au solicitat primăriei Ozun punerea la dispoziție a unui astfel de cântar, iar autoritățile locale au găsit soluția optimă: achiziționarea cântarului din fonduri europene nerambursabile. „Noi avem, în comuna Ozun, trei cântare fixe funcționale, însă acestea sunt de dimensiuni mici, pe care pot urca eventual căruțe sau mașini de până la 12 tone, nu și tiruri de 40 de tone. Acum am rezolvat și această problemă. Avem câțiva producători care lucrează terenuri agricole de peste 50 de hectare. De asemenea, avem 8000 de hectare de terenuri agricole folosite. Astfel, această investiție va fi foarte benefică pentru producătorii locali.” – a precizat Raduly Istvan.
Acesta a mai adăugat: „Suntem mulțumiți, cu toate că rezulatele semnării acestor contracte nu se văd acum, ci peste o jumătate de an, sau maxim un an – atunci vom vedea că toată comuna Ozun, cu cele șapte sate, va fi un șantier imens pe care vor lucra diverse societăți comerciale, pentru realizarea acestor proiecte. De săptămâna viitoare, primul proiect – cel pentru rețeaua de apă pentru localitățile Bicfalău și Lisnău, respectiv conductele de aducțiune între Ozun și Lisnău, Ozun și Bicfalău – va apărea pe S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achizitii Publice – n. red.) pentru găsirea unui executant. Acesta este un proiect de un milion de euro. Astfel, patru localități din șapte, câte fac parte din U.A.T. Ozun, vor fi racordate la rețeaua publică de alimentare cu apă: Ozun, Sântionlunca, Bicfalău și Lilsnău. Mai rămân Lunca Ozunului, Măgheruș și Lisnău Vale, pentru care urmează să fie identificate surse de finanțare. Strategia noastră a prevăzut să luăm în considerare numărul populației din fiecare localitate în parte, pentru dezvolatrea echilibrată a infrastructurii subterane. Am rezolvat acest aspect acum șapte ani în Ozun și acum trei ani în Sântionlunca. Acum urmează Lisnău și Bicfalău, după care și cele trei localități enumerate mai devreme.”
Rezultatele muncii depuse de către echipa din cadrul Consiliului Local Ozun se vor vedea, însă, peste câteva luni, deoarece, potrivit primarului comunei Ozun, „orice proiect are o perioadă de implementare de trei ani. Din aceștia, între treizeci și patruzeci la sută sunt folosiți pentru încheierea formalităților birocratice – avizări, autorizări, găsirea executantului, licitații, contestații, etc. Eu sunt convins că, dacă vom găsi executanți buni, în maxim un an tot U.A.T. Ozun va fi un mare șantier. Problema executanților buni și responsabili este una foarte importantă, deoarece prin aceste proiecte PNDL și din fonduri europene s-a cam acoperit capacitatea de lucru a executanților, mai ales la nivelul județului Covasna.”
De aici încolo, norocul va juca un rol important în găsirea firmelor care să ducă la bun sfârșit, fără probleme, toate aceste lucrări ce însumează peste paisprezece milioane de euro.
Oana-Mihaela Costache