. . Membrii Sindicatului Sanitas spun că doresc să fie scoși din legea de salarizare unică și cer un capitol distinct în Legea 95/2006, dedicat salarizării angajaților din sistemul sanitar.

Aceștia susțin că, pentru a putea beneficia de salarii decente, fără a se lovi de barierele impuse de apartenența la sectorul bugetar, șiavând în vedere că marea majoritate a personalului din sistemul sanitar nu este oricum plătită din bugetul de stat, ci de la Fondul național unic de asigurări de sănătate, cer să fie scoși din legea de salarizare unică.

„Vrem să ieșim din legea bugetarilor. Am văzut, cel puțin în ultima perioadă și la negocieri și peste tot, faptul că în momentul în care convingem un Guvern, un Minister, că sănătatea e prioritară și chiar dacă înțeleg și vor să stimuleze un pic, pentru că totuși e rămas în urmă sistemul de finanțare și de salarii, apar toate sectorele bugetare și iau cu asalt Guvernele. Ba mai mult, pun și în dificultate un Guvern, pentru că noi fiind incluși în cei 1 milion și nu știu câți bugetari,1.300.000 sau 1.270.000 de bugetari, este normal că pentru a nu discrimina, trebuie să le dea tuturor. Mereu când ne ducem spunem că vrem ca gărzile să fie mai bine plătite la medici, adică nu numai sistemul de organizare a gărzilor se modifică, o să fie un pic stimulați să meargă în gărzi, vin și ne spun: „nu mai avem, am dat toți banii prin Ordonanța nr. 20”, și atunci noi am cerut, având în vedere că aproximativ 80% din personalul din sănătate astăzi nu este plătit de la bugetul de stat, ci de la Fondul de asigurări de sănătate, atunci să ieșim din anvelopa bugetarăși să aparținem sectorului distinct, Sănătate, cu un sistem de salarizare care să nu aibă legătură cu bugetarii, adică să fim scoși din rândul bugetarilor.”, a declarat președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Acesta spune că discuțiile pe această temă sunt vechi și, având în vedere că există unități finanțate de la bugetul de stat precum Ambulanța, Centrele de Transfuzie Sanguină și Direcțiile de Sănătate Publică, lucrurile sunt mai complicate.

„Pe viitor, ca perspectivă, ca să putem să avem niște venituri mai mari, și la care să nu avem bariere prin faptul că aparținem sectorului bugetar asumat cu Banca Mondială, cu FMI-ul, ca și cheltuieli totale din PIB, atunci ar trebui să ieșim din rândul bugetarilor, să fim sectorul de sănătate finanțat de la fonduri speciale, și ne-ar fi un pic mai ușor.Este vorba de voința Parlamentului, dar cu o susținere serioasă din partea unui Guvern,pentru că un Guvern vine cu o propunere și Parlamentul o dezbate și o analizează, se va rezolva problema. E o lucrare mai complexă, dar cred că doar așa vom avea șansa ca veniturile personalului din sănătate să crească mai accelerat față de alte sectoare. Dacă nu, vom rămâne mereu acolo, în zona celor 1.270.000 de bugetari, și va fi foarte greu, chiar dacă Sănătatea va fi un pic diferită. I-am spus și actualului ministru, la ultima întâlnire, că astăzi, un medic sau un asistent medical, dacă bate la ușă oricărui spital din Europa și are actele în regulă, are șanse foarte mari ca a doua zi să înceapă activitatea, pentru un profesor bănuiesc că e mai greu un pic, dacă vine din învățământ.Pentru că e criză la nivel de personal medical în Europa,lumea a îmbătrânit, au nevoie, sunt locuri vacante, bine plătite și se va continua plecarea, iar la noi nu mai rămâne nimic din păcate, ca și personal de specialitate bine pregătit.”, a mai declarat liderul sindical.

Vasile Neagovici spune că deși Sindicatul Sanitas dorește să facă demersuri în acest sens, nu crede că lucrurile se vor soluționa prea curând și că Guvernul actual probabil nu va dori să își asume o schimbare de o asemenea anvergură, cel puțin nu acum: „Putem face un demers dar mi-e greu să cred că în toamna asta vreun Guvern, mai ales cel de tehnocrați, își va asuma o asemenea lucrare. Eu nu cred. Sper acum să rezolvăm cel puțin în luna august situația cu gărzile medicilor pentru că este un haos total, sunt multe necunoscute, sunt multe situații complicate care trebuiesc lămurite. Trebuie respectată și legislația europeană în ceea ce privește timpul de muncă, timpul de odihnă, inclusiv pentru sectoare speciale cum este Sănătatea, nu avem medici suficienți ca să le dăm timp liber. De exemplu, la Baraolt am un singur pediatru, el efectuează o gardă, și conform noilor principii el trebuie să plece 24 de ore acasă, dar are un compartiment de pacienți internați, copii în speță, cam 20-25. Cine îi va supraveghea pe acei copii în acea zi, în cele 24 de ore în care îi dai liber? Nu sunt suficienți medici pentru liniile de gardă.(…) Se încurajează, am văzut, în zona Serviciilor de Ambulanță, să se acopere liniile de gardă cu medici de la medicina de familie, dar nu poți să îi obligi, cei care doresc, care au competențe în Urgență, care se pricep un pic în zona asta e destul de greu. Nu poți să ajungi peste noapte medic foarte bun în Sistemul de Urgență. (…) Ei au o dificultate mare când pleacă 10 zile în concediu, vedeți ce probleme sunt, pentru că nu găsesc înlocuitori în perioada asta. Adică numărul de personal este foarte redus, cum pot eu să mă conformez legii? Suntem în discuții, am trimis observații, sperăm că până la jumătatea acestei luni să apară un Ordin de ministru, să reglementeze situația asta și repet: vrem să fie mai bine plătiți, adică dacă schimbi modul de organizare a gărzilor și legislația, să vii și cu un aport financiar,că altfel înseamnă că facem lucruri numai de dragul de a le face.”

Acesta mai spune că deși este îmbucurător faptul că nivelul de salarizare a crescut, este loc de mai bine întrucât încă este haos în sistemul sanitar, și că marea nemulțumire la momentul actual este că personalul TESA nu a putut fi inclus în creșterile salariale.

„Tot nu stau lucrurile cum ne dorim noi, adică e loc de mult mai bine încă, față de ce este acuma. A mai crescut un pic, în medie, cu excepția Spitalului județean unde creșterea va fi mai mare, de aproximativ 20%, la restul instituțiilor creșterea va fi cu 7,5%. E bine, doar că sunt multe lucruri, e un haos total. De exemplu suntem foarte nemulțumiți, nu din cauza că e sector bugetar, ci că nu am prins și persoanlul TESA la o creștere, și de ce? Legea nr. 284 -a salarizării bugetarilor, are niște capitole pe sectoare de activitate și există o anexă separată pentru persoanlul TESA pentru toate sectoarele de activitate, îi spune „funcții comune bugetare”, și de aceea nu a vrut ministrul Pâslaru să dea o majorare și pentru cei din sănătate TESA, (…) pentru că îi săreau celelalte sectoare bugetare în cap. Ăsta a fost principiul lui, mai bine nu bagă niciunul din personalul TESA, la niciun sector, și am terminat. Și acolo am făcut demersuri și vom face în continuare.Sperăm, avem promisiuni de la parlamentari că vor susține, când va ajunge Ordonanța nr. 20 în Parlament, modificări prin care să fie prins și personalul TESA prin efectul legii. Au crescut veniturile un pic, dar e un haos total în sistemul sanitar și va fi, din păcate, pentru că nu sunt perspective, cel puțin în următorii 3-5 ani, să văd că pot crește numărul demedici din județ cu 10%, nu pot. Și atunci, dacă nu am o garanție că mai pot crește numărul medicilor, sistemul va rămâne tot așa: cozi la cabinete, servicii medicale în spitale făcute greu, pentru că nu am suficient personal, nu poți săacoperi liniile de gardă.” – a conchis Vasile Neagovici.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail