50 de membri ai Sindicatului Sanitas Covasna vor picheta joi Ministerul Finanțelor alături de membrii sindicali ai altor două județe din țară, pentru soluționarea inechităților din sistemul sanitar.

Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat ieri, pentru ziarul „Mesagerul de Covasna”, că în cursul săptămânii viitoare, joi, 50 de membri sindicali din județ, angajați în sistemul sanitar, vor porni spre București pentru a protesta în fața Ministerului Finanțelor, alături de membrii sindicali din județele Argeș și Gorj, față de inechitățile la care sunt expuse cadrele din sistemul sanitar și pentru care nici până acum nu s-a găsit o soluționare.

„Joia viitoare între orele 11 și 12 organizația noastră va picheta, alături de alte două județe din țară- Argeș și Gorj, Ministerul de Finanțe. Ne vom deplasa 50 de salariați din Covasna. Deocamdată sunt niște discuții dar nu ne mulțumesc nici promisiunile noului ministru al muncii. Deocamdată ne-au fost transmise doar niște principii, principiile sunt bune, au fost și la vechea ordonanță care a fost retrasă, la toate proiectele de lege a salarizării au fost frumoase principiile, doar că nu s-au concretizat în nimic cert. Noi avem acea listă de 11 revendicări, le susținem pe toate și solicităm rezolvarea lor în cursul acestui an. Am spus și repet: o parte din ele, cred că mai mult de jumătate din cele 11 puncte, sunt lucruri care s-ar putea rezolva și sunt fără impact financiar sau cu un impact financiar minor, mă refer la profesia de asistent medical, la medicina școlară. Sunt niște lucruri care s-ar putea rezolva doar prin  modificarea unor acte normative. Da, cele care sunt cu un impact major sunt majorarea pe care o cerem în continuare de 25 % pentru anul 2016, și cel mai important rezolvarea inechităților care există astăzi în sistemul de salarizare, ar fi cu un impact financiar mai mare, dar nu cred că nu pot fi rezolvate.” – a declarat președintele Sanitas Covasna.

Sindicaliștii se plâng, Ministerele se fac că nu aud… . .

Liderul Sanitas Covasna spune că cel mai important punct de pe lista celor 11 revendicări pe care Sindicatul le are, și care ar trebui soluționat de urgență, este cel referitor la Ordonanța nr. 17/2008 privind salarizarea și drepturile personalului contractual din unitățile sanitare publice din sectorul sanitar. Rezolvarea acestei inechități, în primă fază, ar putea liniști apele măcar pentru moment în rândul sindicaliștilor, însă deocamdată Ministerul nu pare să fi găsit soluția care să îi mulțumească.

„Una din inechitățile cu care noi ne luptăm și ne-am luptat și în instanțe, în județ, pornind de la ordonanța 17/2008, cea care a reprezentat ultima majorare ca să spun așa a salariilor, a prevăzut pentru anumite tipuri de spitale, Spitale Județene de Urgență, Monospecialitate, Serviciile de Ambulanță și Centrele de Transfuzie Sanguină, o salarizare între un minim și un maxim. Era o Hotărâre de Guvern care spunea că în funcție de evaluarea profesională a salariatului, i se va recalcula salariul în funcție de rezultatele lui profesionale; acea evaluare s-a făcut, Spitalul de Cardiologie a majorat salariile la maxim, Serviciul de Ambulanță le-a majorat la maxim, fostul Centru de Patologie la fel, Spitalul Județean de Urgență, din motivele de atunci nu a reușit decât să dea parțial acea majorare. Un asistent medical în loc să aibă 1387 de lei, salariu de încadrare la nivelul anului 2008, a primit 1120, deci practic fără 250 de lei la bază; la medic 500, iar la biolog chimist 400 și ceva de lei. Din acel moment a venit acel pachet de legi care nu ne-a mai permis să facem nimic, s-a blocat salarizarea, ne-au trimis în concediu fără plată de cinci zile în 2009, apoi s-au tăiat salariile, s-a revenit apoi cât de cât, și așa mai departe. Chiar și cu această mărire care a venit acum, de 25%, și cu suta de lei, ei au rămas cu o diferență, ceea ce înseamnă că un asistent medical de la Spitalul Județean are astăzi, rezultat și din majorarea cu 25%, un venit net undeva cu 400 de lei mai puțin decât cel de la Spitalul de Cardiologie sau de la Serviciul de Ambulanță. Un medic poate să ajungă până la o diferență de 1000 de lei. Trei ani de zile am stat în instanță pentru judecată, neexistând un cadru legal și tot timpul, prin legislația care a fost, s-a spus că se mențin salariile avute în plată în luna decembrie 2009, nu s-a mai putut face absolut nimic. Asta este o inechitate care ar trebui rezolvată urgent, asta este cea mai mare inechitate și asta se întâmplă la nivel național la majoritatea spitalelor de urgență, adică unde activitatea este cea mai complexă.

„Salariul pentru un asistent medical nu mai merită, imediat nu mai ai cu cine să lucrezi mâine-poimâine…”

Nici în Centrele de Transfuzie Sanguină situația nu ar fi mai roz. Potrivit liderului sindical, un asistent medical debutant ar câștiga salariul minim pe economie, iar un altul cu o vechime de peste 20 de ani în domeniu ar primi puțin peste: „Sunt centrele de transfuzie sanguină, acolo salariul pentru un asistent medical nu mai merită, imediat nu mai ai cu cine să lucrezi mâine-poimâine. Un debutant primește minimul pe economie, pentru că vor fi obligați să îi dea 1250 de lei, dar rămâne cu 800-900 de lei în mână, foarte puțin. O colegă de a mea care are 25 de ani vechime primește în jur de 1400 de lei după marea majorare de 25%. Eu la asta insist foarte mult, să aranjăm măcar inechitatea din 2008 în prima etapă, apoi să discutăm despre acele suprapuneri de clase, pe legea salarizării 284. Încadrarea salariaților s-a făcut, dar majorarea salariilor nu s-a făcut. Creșterea salariului minim pe economie din 2010 de la 600 la 1250 lei ce a făcut? – a  împins muncitorul necalificat la nivelul salariului unui muncitor calificat, unui asistent debutant, unui registrator medical, și sunt toți plătiți cu același salariu. Dar cea mai importantă este cea rezultată din 2008, din neaplicarea Ordonanței 17 în mod corespunzător, în aceste unități de la nivelul județului despre care am vorbit. A doua ar fi acele suprapuneri de clasă de salarizare care duc la același nivel, uniformizează salariile la baza piramidei, pe o suprafață destul de mare, ca să spun așa. Deci aici este cea mai mare nemulțumire a mea personală, și a liderilor sindicali.”

Federația Sanitas a anunțat că va continua pichetările instituțiilor guvernamentale ale țării până când toate solicitările înaintate guvernanţilor le vor fi rezolvate. În funcţie de rezultatele obţinute în negocierile care se vor desfăşura în paralel cu acţiunile de protest, în luna iunie sindicaliștii urmează să organizeze un miting de amploare în faţa Guvernului României.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail