. .

Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna va sesiza instanţa de judecată, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în legătură cu veniturile mici şi condiţiile de muncă ale salariaţilor din sistemul de învăţământ care lucrează pe posturi nedidactice.

Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că un număr de 64 de persoane ce fac parte din personalul nedidactic din mai multe grădiniţe şi şcoli din municipiul Sfântu Gheorghe, care au aderat la acest sindicat, sunt nemulţumite de salariile foarte mici, de volumul mare de muncă şi de modul în care sunt încadrate pe funcţii, precum şi de alte lucruri legate de statutul lor profesional. Neagovici a menţionat că încercările sale de a discuta cu managerii celor şase centre financiare la care sunt arondate aceste grădiniţe şi şcoli nu au dat rezultate, prin urmare este decis să urmeze alte căi pentru a apăra drepturile noilor membri de sindicat.

„Salarizarea este dezastruoasă, oamenii aceştia sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, nu beneficiază de bani în plus precum cadrele didactice, posturile sunt supranormate, în fişa postului nu sunt menţionate clar atribuţiile pe care le au (…) Considerăm că aceste persoane sunt discriminate, prin urmare vom depune o plângere la CNCD şi vom acţiona în instanţă cele şase centre financiare. Vom sesiza şi ITM în legătură cu contractele de muncă, ne vom adresa Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii şi vom sesiza şi Ministerul Educaţiei (…), iar dacă lucrurile nu se vor rezolva, atunci, în primăvară, ne vom exprima şi altfel nemulţumirea, vom organiza proteste”, a declarat Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, în judeţul Covasna sunt circa 300 de persoane care lucrează ca personal nedidactic, iar o parte dintre aceştia şi-au exprimat intenţia de a-şi urma colegii şi a se înscrie în sindicat.

Reprezentantele salariaţilor, Incze Ildiko şi Deak Magdolna, au menţionat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că după mai bine de 15 de ani muncă în învăţământ ca îngrijitoare primesc lunar un salariu net de 720 de lei, în condiţiile în care atribuţiile lor sunt dintre cele mai diverse. „Deschidem grădiniţa la ora 5,30, dezinfectăm mesele, băile, primim copiii, le servim mâncarea, spălăm vasele la bucătărie, ajutăm educatoarea, îmbrăcăm copiii, vara facem şi curăţenie în curte, facem de toate (…) Am fost şi la Avocatul poporului, am trimis petiţii şi la Ministerul învăţământului şi la Consiliul local, dar situaţia noastră a rămas aceeaşi. Speranţa noastră e în sindicat”, a declarat Incze Ildiko.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail