. . Un nou regulament de sporuri, o lege a salarizării unitare, deblocarea posturilor și situația personalului din DSP-uri sunt principalele revendicări pe care Federația SANITAS dorește să le soluționeze, cât mai curând,.

Reprezentanții Federației SANITAS s-au întâlnit luni, 7 decembrie, cu ministrul sănătății, dr. Patriciu Achimaș – Cadariu, pentru a discuta principalele probleme ale personalului din sistemul sanitar, precum și propunerile Federației privind soluționarea acestora. Legea salarizării unitare, deblocarea posturilor, acordarea tichetelor de masă tuturor categoriilor de personal din sistemul sanitar, situația personalului din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) au fost principalele subiecte dezbătute la întâlnire.

„A fost o întâlnire mai mult pentru a ne cunoaște și pentru a purta niște discuții pe ceea ce avem de făcut în anul 2016. A fost o discuție foarte constructivă, este medic, vine din sistemul nostru, a și apreciat activitatea noastră pentru că, el la un moment dat, a fost și membru SANITAS și i-am arătat motivele pentru care am solicitat întâlnirea. Vom mai avea și joi un consiliu național, i-am lansat invitația să vină în cadrul consiliului național, să vadă din partea tuturor organizațiilor județene revendicările noastre – care sunt comune. În perioada următoare cred că vom reuși să punem bazele unui acord, care va fi și semnat și asumat,  în care noi ne-am menținut principalele revendicări pe care le avem pentru anul 2016.” – a spus președintele SANITAS Covasna, Vasile Neagovici.

Potrivit înformațiilor furnizate de sindicat, SANITAS dorește ca procentul de 25% să reprezinte doar o etapă în ceea ce privește salarizarea tuturor categoriilor profesionale, iar ministrul sănătății consideră acest lucru normal, dorind ca în viitor să existe salarii decente conform pregătirii profesionale și complexității atribuțiilor la locul de muncă.

„Principalele noastre revendicări sunt: o lege a salarizării – pentru că această majorare cu 25% practic a adus niște venituri suplimentare salariaților din sistemul sanitar, inclusiv am corectat și la asistența socială pentru că până la urmă provenin din același sector de activitate, sunt activități asemănătoare; vrem un nou regulament de sporuri pentru că eram aproape gata să finalizăm un nou regulament, deoarece cel pe care funcționăm astăzi este din 2010 și s-a perimat puțin. Sunt multe specializări unde sporul este foarte mic raportat la stres, încordare, condițiile de muncă, și aici mă refer la neurologie, oncologie, secții de arși care nici măcar nu au fost cuprinse în vechiul regulament, pentru că secțiile de arși nu existau. Au existat niște compartimente prin anumite spitale foarte mari, acum s-au înființat și aceste noi specializări. În afară de arși mai sunt și alte specializări și mă refer la câteva secții, cum ar fi oncologia, unde sporul este de 15%, unul foarte mic în comparație cu alte secții, salariații se plâng de condițiile de muncă și atunci ar trebui ridicat acel spor. Noi am venit cu o propunere de 50 %.” – a mai explicatVasile Neagovici.

Totodată SANITAS a discutat și despre situația angajațiilor din DSP-uri, medicina școlară și Centrele de Transfuzie Sangvină – privind salarizarea acestora. Conform spuselor președintelui SANITAS Covasna, Ministrul Sănătății a arătat disponibilitate la dialog și a recunoscut aportul Federației în toate demersurile realizate privind respectarea drepturilor salariaților din sistemul sanitar.

„Sunt multe specializări care nu au fost prinse, de exemplu  profesor de cultură fizică medicală, kinetoterapeut, pe zona de recuperare, care nu are niciun spor pentru condițiile de muncă. Una dintre revendicările noastre este regulamentul de sporuri, legea salarizării, deblocare de posturi -pentru că este nevoie în continuare de personal în sănătate. S-a dat drumul la angajare, dar acea pierdere din 2009 până în 2013 practic, a dus la diminuarea numărului de salariați destul de mult. În acea perioadă, în sistemul sanitar public din județ s-a pierdut undeva la 10 % din personal. S-au pensionat, nu am putut angaja, am improvizat tot felul de formule ca să asigurăm personal permanent, ore suplimentare neplătite… (…) Am mai discutat despre centrele de transfuzii unde astăzi personalul este, chiar și cu majorarea de 25%, la o salarizare precară în condițiile în care în 2008, în decembrie, s-a dat o lege prin care ei trebuiau să fie asimilați la nivel de clinici, ca personal medical. Institutul național de la acea vreme nu a făcut niciun efort și i-a lăsat la acel minim. Ei au astăzi, în județul Covasna, printre cele mai mici salarii din sistemul sanitar public, și nu mai e atractiv, nu se mai duce nimeni pentru salariile acelea mizerabile. De asemenea, am discutat despre contractul colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, pentru că expiră cel vechi, acum la începutul lunii ianuarie. Domnul Patriciu Achimaș ne-a garantat că ne va sprijini, pentru că el lucrează în sistemul sanitar, vine din cel public și cunoaște foarte bine situația. Solicitările noastre sunt de bun simț și trebuie continuat procesul de creștere a salarilor, de stimulare a forței de muncă și de menținere a personalului calificat.” – a mai spus președintele SANITAS Covasna, Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, Federația SANITAS va continua să susțină revendicările membrilor săi în vederea creșterii calității vieții profesionale și respectarea drepturilor angajaților din sistem.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail