Spitalul orăşenesc Baraolt se află în impas financiar, fiind în imposibilitatea de a plăti utilităţile şi tichetele de masă pentru angajaţi, a declarat vineri, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

El a explicat, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Covasna, că Spitalul Baraolt a ajuns în această situaţie deoarece în luna ianuarie a trebuit să majoreze cu câte 100 de lei salariile angajaţilor, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, iar bugetul lunar alocat instituţiei abia acoperă plata salariilor şi contribuţiile la bugetul de stat.

„În luna ianuarie, din cei 240.000 de lei cât reprezintă bugetul lunar al spitalului, s-au plătit 236.000 de lei pentru salarii, deci au mai rămas 4000 de lei care nu pot asigura funcţionarea decentă a spitalului (…) Acesta are 79 de paturi şi 103 angajaţi care reprezintă 78% din normativul minimal, deci lucrează cu un personal foarte redus. Din acest motiv angajaţii nu-şi pot lua concediile, fac ore suplimentare care nu le sunt plătite, salariile sunt foarte mici, între 700 şi 2000 de lei, iar acum nu mai primesc nici tichetele de masă. Majorarea de 100 de lei a creat o mare problemă, iar vina aparţine Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care, de trei ani de zile, menţine acelaşi sistem de finanţare (…), iar ordinul de mărire a salariilor nu a venit şi cu sumele suplimentare necesare (…) Salariaţii sunt nemulţumiţi şi vor să iasă în stradă pentru a-şi cere drepturile”, a declarat Vasile Neagovici.

El a subliniat că în zona Baraolt trăiesc circa 25.000 de oameni, iar acest spital are „un rol strategic”, deoarece până la cele mai apropiate spitale, aflate la Braşov şi Sfântu Gheorghe, pacienţii ar avea aproape o oră de mers.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Nagy Jozsef, a menţionat că atât instituţia pe care o reprezintă, cât şi autorităţile locale din Baraolt şi comunele limitrofe sprijină financiar acest spital, dar ajutorul nu este suficient, prin urmare e nevoie şi de ajutorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CASS) pentru ieşirea din impas.

Directorul CASS Covasna, Ghiţă Drăgoiu a menţionat că problema nu va putea fi rezolvată înaintea datei de 1 aprilie, când urmează a fi renegociat contractul cadru de finanţare.

. .

Oana Mălina Negrea/AGERPRES www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail