Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna a cerut sprijinul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, pentru protejarea angajaţilor Hotelului „Dacia” din staţiunea Covasna, care sunt trimişi în concediu fără plată.
Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat ieri pentru AGERPRES că a adresat un memoriu ministrului Muncii prin care îi aduce la cunoştinţă că angajaţii hotelului sunt „forţaţi” să intre în concediu fără plată. Potrivit acestuia, jumătate dintre cei aproape 70 de angajaţi au cedat presiunii şi au acceptat să-şi ia zile libere.
Conducerea Sanitas contestă, de asemenea, contractul colectiv de muncă înregistrat în luna ianuarie a.c la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti care a fost negociat în lipsa reprezentanţilor sindicatului. Neagovici a menţionat că acest contract „este securizat”, ascunzându-li-se angajaţilor o serie de clauze favorabile lor, cum ar fi acordarea unei sume de cel puţin 75% din salariul de bază în situaţia reducerii sau întreruperii temporare a activităţii, dar şi cele legate de grilele de salarizare, normative de personal, etc.
Liderul sindical a menţionat că a solicitat ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, conducerii Casei Naţionale de Pensii care administrează acest hotel, precum şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Covasna să obţină o copie a contactului colectiv de muncă la nivel de unitate pentru a putea fi „desecretizat”. Neagovici a mai spus şi că ia în calcul posibilitatea de a organiza acţiuni de protest dacă „ starea de anormalitate” de la Hotelul „Dacia” va continua, pentru a determina astfel organele competente să stopeze „şirul abuzurilor”.
Administratorul hotelului „Dacia”, Dorel Lungu a declarat pentru AGERPRES că el a fost cel care a reprezentant salariaţii la negocierea contractului colectiv de muncă şi „s-a bătut” pentru ca aceştia să obţină cât mai multe drepturi. În context, a menţionat că hotelul şi-a întrerupt activitatea pe data de 17 decembrie 2012, în momentul în care a plecat ultima serie venită cu bilete la tratament, dar cu toate acestea angajaţii şi-au primit salariile, tichetele de masă, prima de Crăciun de 1000 de lei şi chiar şi prime din fondul de premiere. Lungu a menţionat că activitatea hotelului a fost reluată, dar numai parţial, până când se va relua acordarea biletelor de tratament prin Casa Naţională de Pensii, iar până atunci angajaţii şi-au luat concediu de odihnă sau concediu fără plată.
„Puteam să îi trimitem în şomaj când am închis hotelul, dar nu am vrut acest lucru. Am zis să îşi ia fiecare concediu, zile libere până când ne reluăm integral activitatea, cel mai probabil în jur de 15 martie. Mai repede nu se poate pentru că a depins de votarea bugetului, dar când ne vom relua activitatea vor fi rechemaţi toţi, pe rând”, a spus Dorel Lungu.
Acesta a menţionat, totodată, că, pentru a nu depinde exclusiv de biletele de tratament subvenţionate de stat, hotelul a lansat recent oferte proprii pentru persoanele care vor să vină la Covasna.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES