vasile neagovici 2 copyLa începutul lunii, reprezentanții Federației Sanitas au convocat o şedinţă extraordinară a Biroului Executiv pentru a stabili, de urgenţă, planul de acţiune „ca urmare a atitudinii sfidătoare” a miniştrilor Sănătăţii şi Muncii, şi a întregului Guvern, faţă de solicitările acestora.

Potrivit unui comunicat de presă al Federației Sanitas, în data de 5 septembrie reprezentanții Biroului Executiv al Federației Sanitas s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru a-i prezenta acestuia „nemulţumirile acute” ale sindicaliștilor – personalul TESA din cadrul spitalelor – care nu au fost incluşi în Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 20/2016 şi OUG nr. 43/2016, fapt ce a „condus la tensiuni uriașe în sistem”.

„Ministrul Voiculescu a preluat toate nemulţumirile noastre şi în încercarea de a le atenua, s-a declarat total de acord cu solicitările noastre, dar a reiterat constrângerile bugetare.” – transmit sindicaliștii.

Reprezentanţii Federaţiei susțin că l-au informat pe ministrul Sănătăţii cu privire la faptul că membrii de sindicat „nu mai au răbdare” şi că nu consideră că ei sunt cei care trebuie să echilibreze bugetul, astfel încât să poată fi eliminate inechităţile salariale.

„Am solicitat ministrului Voiculescu să îşi facă absolut toate calculele necesare pentru ca în 15 septembrie a.c. să poată prezenta în faţa membrilor Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, posibile soluţii viabile pentru rezolvarea inechităţilor create de OUG nr. 20 şi nr. 43/2016.” – se mai arată în comunicatul Sanitas.

Potrivit reprezentanților, în data de 15 septembrie Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas va lua decizia de declanşare a procedurilor pregătitoare grevei generale, în funcţie de răspunsul ministrului Sănătăţii, şi implicit, în funcţie de solicitările membrilor de sindicat. Aceștia mai spun că până la acea dată vor avea loc întâlniri cu membrii Senatului și ai Camerei Deputaților în vederea modificării în Parlament a Ordonanțelor nr. 20 și 43 care au creat noi tensiuni.

„Pe 15 avem încă un Consiliu Național convocat în care vom hotărî dacă ne apucăm de grevă, acțiuni de protest, sau mai așteptăm să ne răspundă favorabil, eventual, ministrul Sănătății. Deci pe data de 15 luăm o decizie cu privire la ceea ce vom face în viitor. (…) Motivația lor, nu numai de la întâlnirea din data de 5 septembrie, dar și la cea din 10 august, care a fost și mai lungă, și în prezența ministrului Muncii, a fost că nu au îndrăznit să facă o excepție din legea 284/2010 privind salarizarea bugetarilor, deoarece aceste funcții sunt, este adevărat, într-un capitol distinct – funcții comune bugetare – pentru că nu au vrut să scoată doar Sănătatea și să rămână ceilalți fără o creștere salarială, din această categorie. Dar lucrurile nu au stat chiar așa, în 31 august de aceea ne-am și înfuriat, a apărut o nouă Ordonanță – nr. 43, care modifică din nou Ordonanța nr. 57, în care apar anexele cu personalul TESA din cadrul Ministerelor. Atunci ne-am înfuriat, au spus că nu se poate și că nu își asumă, iar acum, uite că și-au asumat. Atunci vrem și pentru Sănătate să își asume.” – a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

„Am obosit să credem în buna-credinţă a decidenților, am obosit să sperăm la mai bine şi să aşteptăm momentul potrivit.”

În perioada 8-14 august, reprezentanţii Federaţiei au purtat, în două runde, discuţii cu miniştrii Muncii și Sănătății referitor la posibilităţile de rezolvare a nedreptăţilor generate de OUG 20/2016: „Negocierile au fost de multe ori foarte aprinse iar membrii Biroului Executiv prezenţi au fost asiguraţi, cu discursuri elaborate şi calcule iscusite că, spre exemplu, situaţia TESA din sănătate nu se poate rezolva printr-o nouă Ordonanță de Urgență a Guvernului. Descoperim cu stupoare, la publicarea OUG 43/2016, că ceea ce nu este posibil pentru anumite categorii de salariaţi este posibil pentru altele. Descoperim că salariaţii din ministere sunt consideraţi a fi o categorie net superioară tuturor celorlalţi salariaţi şi că pentru ei orice este posibil, mai ales atunci când e necesară fidelizarea lor în pragul unor alegeri generale gestionate pentru prima dată în România democratică de o „administraţie centrală apolitică”. Constatăm cu profundă dezamăgire lipsa de bună-credinţă şi onestitate a celor cu care am negociat, ba mai mult, constatăm lipsa de respect a acestora faţă de salariaţii care deservesc instituţiile pe care le au în subordine. În această situaţie, vom propune organelor noastre de conducere un plan ferm de acţiuni sindicale care va culmina cu greva generală într-un sistem sanitar public şi aşa extrem de bulversat şi unul de asistenţă socială aflat aproape în colaps. Atenţionăm toţi decidenţii acestui moment că am obosit să credem în buna-credinţă a lor, că am obosit să sperăm la mai bine şi să aşteptăm momentul potrivit. Ne cerem anticipat scuze pacienţilor noştri şi îi asigurăm, în acelaşi timp, că nu vom lăsa nepăsarea Guvernului tehnocrat să se transforme în servicii de sănătate din ce în ce mai proaste. Suntem pregătiţi să trecem la acţiune şi să ne apărăm şi revendicăm drepturile dincolo de masa verde a negocierilor.” – anunțau reprezentanții Sanitas printr-un comunicat de presă.

„Pe 15 luăm o hotărâre cu privire la ceea ce vom face în perioada următoare. (…) Chiar dacă vor mai fi și acțiuni de atenționare în fața Prefecturilor, acestea vor fi în paralel cu strângerea de semnături care ne va lua o perioadă, nu știu, maximum 2 săptămâni, și intrarea în grevă generală.” – a conchis președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail