Controalele efectuate de comisarii Gărzii de Mediu Covasna în perioada 5 iulie- 5 august a.c., având ca temă implementarea sistemului de garanție – returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile la comercianți, s-au soldat cu aplicarea a  14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 152.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniu. 

Într-o postare pe pagina de socializare, Garda de Mediu Covana menționează că aceste controalele au vizat în principal următoarele aspecte:

– existența înregistrării comercianților în aplicația SGR;

– existența contractului încheiat cu administratorul SGR în vederea îndeplinirii obligațiilor ce decurg din HG 1074/2021, în urma înregistrării;

– indicarea distinctă în prețul produsului a valorii garanției de 0.5 RON;

– verificarea comercializării produselor care intră sub incidența HG 1074/2021 nemarcate cu sigla SGR;

– lipsa afișării informațiilor în structura de vânzare despre sistemul SGR;

– deținerea punctelor de returnare a ambalajelor SGR și a programului de preluare a ambalajelor SGR;

– verificarea informațiilor referitore la evidența ambalajelor SGR, a plății garanțiilor și a utilizării sistemul informatic al SGR-ului în vederea raportării ambalajelor SGR;

„Ca urmare a neconformităților constatate, s-au stabilit în sarcina operatorilor economici măsuri cu termene de remediere și s-au aplicat 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 152.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor HG nr. 1074/2021 republicată privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, respectiv neîncheierea de contracte cu administratorul SGR și lipsa punctelor de returnare a ambalajelor SGR”, arată sursa citată. 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat recent, pe pagina de Facebook a ministerului, că „În mai puţin de 8 luni de la lansare Sistemul Garanţie Returnare a depăşit bariera psihologică de care vorbeam ajungând la 1 miliard de ambalaje colectate. Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere o au PET-urile care, plasate în linie, ar putea înconjura Pământul de cinci ori. Ţinta pentru anul acesta este 3,2 miliarde de ambalaje şi sunt optimist deoarece răspunsul românilor este uimitor. Sunt recunoscător şi mândru pentru determinarea şi efortul vostru al tuturor. Împreună, facem o diferenţă reală. Drumul nostru spre un viitor mai verde continuă cu sprijinul şi cooperarea fiecărui cetăţean în parte”. 

Maria Crețu-Graur

Sursa foto: https://www.libertatea.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail