Covasna se numără printre judeţele cu cele mai mici lefuri din ţară, salariul mediu brut situându-se la 1321 lei, cu aproape 900 de lei mai mic faţă de media naţională.
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) a judeţului Covasna, Kelemen Tibor a declarat ieri, că această sumă a reieşit în urma calculelor făcute pe baza declaraţiilor depuse în luna mai a.c de 3823 de agenţi economici, care au un număr total de 45.380 de angajaţi.
Acesta a menţionat că la nivel naţional salariul mediu brut este de 2226 lei, respectiv 1611 net, iar în judeţul Covasna rezultă un salariu mediu brut de 1321 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 900 de lei ‚în mână’.
‚Salariile sunt, totuşi, în creştere, dar diferenţa este substanţială faţă de media naţională. Practic, salariile sunt aproape la jumătate (…) Probabil că patronatele au reuşit să conveargă către anumite cifre (…) Noi, ca instituţie nu putem influenţa în nici un fel salariile, asta este treaba sindicatelor’, a spus Kelemen Tibor.
Acesta e de părere că salariile mici pot avea drept cauză diferenţa dintre cererea şi oferta de locuri de muncă, dar şi faptul că forţa de muncă este insuficient calificată şi nu corespunde adeseori criteriilor cerute de angajatori.
Kelemen a mai spus că în zonele în care salariile sunt mici, în mod evident şi oamenii cheltuiesc mai puţin, iar în mediul rural localnicii se descurcă făcând troc cu produse agricole şi făcând cumpărături pe datorie.
Potrivit acestuia, în judeţul Covasna rata şomajului a atins luna aceasta 6,67%, fiind mai ridicată în rândul bărbaţilor şi mai scăzută în cel al femeilor, care reuşesc mai uşor să-şi găsească un loc de muncă în una dintre fabricile de confecţii existente în zonă.
Cea mai scăzută rată a şomajului la nivel de judeţ este în municipiul Sfântu Gheorghe, spune primarul Antal Arpad.
‚Rata şomajului în Sfântu Gheorghe este undeva la trei la sută, deci destul de mică. Aş spune că e o rată ‚sănătoasă’. Avem în schimb o problemă în ce priveşte salariul mediu. Ne-am dori să fie mai mare şi de aceea cred că avem nevoie de noi investiţii în oraş, pentru a fi o concurenţă între agenţii economici, ca ei să fie obligaţi să dea salarii mai mari. De aceea am conceput proiectul parcului industrial de la Câmpu Frumos, chiar dacă unii ne-au criticat sau au fost împotriva lui, eu cred că este foarte important şi trebuie să mergem înainte cu acest proiect (…) În Sfântu Gheorghe trăiesc oameni serioşi pe care te poţi baza dacă vrei să faci un business pe termen lung, iar ăsta cred cel mai important argument, este punctul nostru forte’, a spus primarul Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail