• 120 de echipe, înscrise la Campionatul de Debate de la Sfântu Gheorghe
120 de echipe din întreaga ţară s-au înscris la cea de-a VII-a ediţie a Campionatului de Debate de la Sfântu Gheorghe, care se va desfăşura în luna martie.
Mădălin Guruianu, iniţiatorul acestui proiect, a precizat sâmbătă că cei aproape 500 de participanţi care au confirmat participarea la „Saint George, City of Debate” vor avea de susţinut cu argumente pro sau contra două teme de dezbatere: prima referitoare la recunoaşterea independenţei Kosovo de către România şi a doua la interzicerea importurilor din afara UE de produse care există din abundenţă în agricultura Uniunii.
Potrivit acestuia, echipa formată din 80 de arbitri va fi condusă de unul dintre veteranii debate-ului din România, Emi Beteringhe, deţinător de Master în Management Educaţional la King’s College din Londra şi preşedinte ARDOR Muntenia, care va fi secondat de Şerban Pitic din Ploieşti, finalist la Campionatele Mondiale de Debate din decembrie de la Berlin.
În organizarea evenimentului vor fi implicaţi 40 de voluntari, majoritatea elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.
Câştigătorii campionatului vor prelua trofeul transmisibil – Cupa Saint George, City of Debate – de la reprezentanţii Clubului AES din Ploieşti, învingătorii de anul trecut. În plus, vor primi un trofeu unicat creat de artistul plastic Ramon Grosos din Sfântu Gheorghe, care a fost premiat la mai multe concursuri interne şi internaţionale şi este membru al Academiei de Artă din Italia.
„Pentru că această întâlnire anuală este mai mult decât o competiţie de debate, participanţii sunt invitaţi la mai multe programe artistice şi sportive pe parcursul celor trei zile: concert al Filarmonicii din Braşov, vizitarea muzeelor sau galeriilor de artă, karaoke, retro party, plus atracţii sportive precum bowling, tenis, biliard, ping-pong, squash, fotbal, volei, şah etc”, a menţionat Mădălin Guruianu.
Debate-ul este o discuţie în contradictoriu asupra unei chestiuni controversate, în cadrul căreia se aduc argumente pro şi contra temei. Mădălin Guruianu spune că acest exerciţiu intelectual dezvoltă gândirea critică şi analitică, încurajând ascultarea activă şi tolerantă faţă de opiniile adverse. Temele de dezbateri (moţiunile) pot fi pregătite dinainte sau sunt „la prima vedere” şi pot viza domenii diverse – de la problematici sociale, politice, la chestiuni economice, filozofice ori politici publice. Debaterii au un timp limitat la dispoziţie pentru a-şi expune perspectiva afirmatoare sau negatoare, iar arbitrii dau câştig de cauză echipei care reuşeşte să convingă prin documentare, forţa şi coerenţa argumentelor, dar şi prin stil.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES