Săptămâna aceasta este marcată, de către Ministerul Sănătății, ca fiind „Săptămâna Europeană a Vaccinării”.
„În contextul în care, în România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani, Săptămâna Europeană a vaccinării reprezintă un eveniment pe care ministrul Sănătății dorește să îl marcheze printr-un mesaj de susținere fermă a vaccinării. (…) Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până săptămâna trecută este 12 368, din care 49 de decese.” – se arată pe pagina oficială a Ministerului Sănătății.
49 de decese cauzate de o boală care ar fi putut fi eradicată complet, dacă populația din România ar fi înțeles importanța vaccinării, 49 de vieți care s-au pierdut din cauza ignoranței.
„Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeola și populație vulnerabilă.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
„În prezent, la nivel național, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de 95 % recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Astfel, la nivelul anului 2016 pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI, și respectiv 76,8% pentru ROR.” Se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.
Nici un caz recent de rujeolă în județul Covasna
Cu toate că la nivel național situația este îngrijorătoare, în ceea ce privește îmbonăvirile cu rujeolă, potrivit dr. Santa Ferenc, epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Covasna, în județul nostru nu s-au mai înregistrat cazuri, de luni întregi. „La noi boala a fost <<stinsă>> încă din toamna anului trecut. A apărut destul de târziu la noi (rujeoa – n. red.) și i-a infectat destul de rapid pe cei care nu erau imunizați, însă în zonele mai bine imunizate nu a putut să pătrundă. Bineînțeles, peste tot se mai găsește câte o persoană nevaccinată, dar pe acestea le-a protejat << zidul>> acela de persoane vaccinate. La o vaccinare de 95% a populației nu mai apar epidemii, ci doar cazuri sporadice de boală.”- a mai precizat acesta.
Deși județul nostru trece printr-o perioadă de acalmie în ceea ce privește rujeola, poate ridica semnale de alarmă o altă boală, ce poate declanșa oricând o nou epidemie în județul Covasna: hepatita A. Potrivit dr. Santa Ferenc, în județul vecin, Harghita, s-au înregistrat recent noi cazuri de îmbolnăvire cu acest virus foarte contagios, care poate afecta orice persoană nevaccinată. Având în vedere proximitatea în care au fost depistate aceste cazuri, pericolul de extindere în județul Covasna este real. „Se pot molipsi foarte ușor cei care nu sunt vaccinați și nu respectă igiena necesară pentru mâini și alimentație.”- a mai adăugat medical epidemiolog. Acesta a precizat că sunt foarte expuse riscului persoanele care au gospodării la țară, unde fântânile sau sursele de apă sunt foarte aproape de WC-urile din curte, care nu sunt izolate și vidanjate corespunzător.
Oana-Mihaela Costache