Modificările aduse de SC. TEGA S.A programului de colectare și transport al deșeurilor menajere și selective, a atras unele nemulțumiri din partea cetățenilor. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, reprezentanții societății au prezentat lămuriri cu privire la modificările introduse și la motivele care au dus la acestea.
„Avem deja o săptămână de experiență în noua modalitate de transport al deșeurilor în Sfântu Gheorghe, avem câteva reacții din partea populației și vrem să facem câteva precizări legate de ceea ce a fost comunicat până acum. Au fost niște neînțelegeri. Acestea au venit, pe de-o parte, din textul hotărârilor luate în Consiliile locale membre ale Asociației <<Eco Sepsi>> (…), și a mai fost o neînțelegere indusă de comunicarea prin pliant (…). De fapt, nu s-a întâmplat în ceea ce face <<Tega>> acum nimic altfel decât s-a început comunicarea din vară, dar aceste documente, respectiv, pliante, au indus în eroare o parte din populație.”- a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Referindu-se la principalele modificări aduse în programul de colectare și transportare a deșeurilor și la informările pe această temă, Tóth-Birtan Csaba a spus: „Este clar că încă din vară am început să comunicăm că regimul de transport al deșeurilor va fi din două în două săptămâni: într-unul vor fi transportate deșeurile colectate selectiv și într-altul, deșeurile colectate amestecat. Ceea ce n-a fost destul de bine precizat, nici în comunicarea noastră, a fost, relativ, cu privire la deșeurile care se descompun, fiindcă acestea și până acum s-au transportat săptămânal, și de acum încolo se vor transporta săptămânal, în sacii aceia verzi, și acest lucru merge în continuare așa, bineînțeles, la casele particulare, unde s-a schimbat și regimul transportării deșeurilor selectate. Deci, nu aveam niciun motiv să schimbăm ceea ce am început să comunicăm.”
Motivele care au stat la baza acestor schimbări vizează majorarea cantității de deșeuri colectată selectiv, în acord cu legislația și cu directivele europene.
„Condițiile pentru care noi trebuie să facem acest lucru nu s-au schimbat, sunt aceleași. Selectarea deșeurilor este de actualitate, este cauzată de Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, numai că am ajuns la niște termene de care până acum eram departe, dar de care acum ne apropiem vertiginos. De exemplu, de 2020, când 50% din deșeuri vor trebui selectate. Dacă nu, atunci, la unele capitole deja România a primit înștiințare despre acțiunea de Infringement (procedura de „infringement” este declanșată împotriva statelor ce nu își respectă obligațiile comunitare) și probabil că și în acest domeniu, dacă nu se respectă aceste obiective, atunci vom ajunge să fim amendați ca țară, și aceste amenzi vor fi distribuite către autoritățile publice locale, fiindcă aici se face ori nu se face colectarea selectivă. Deci am putea să ajungem la taxe suplimentare pentru populație, fiindcă autoritățile publice locale nu o să aibă de unde să plătească aceste amenzi. (… Începând cu 2019, această taxă devine 120 de lei și va trebui plătită, deci asta ne așteaptă, iar 2019 este la un an și aproape două luni distanță, deci, trebuie să luăm în considerare această <<amenințare>>.”- a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.
Acesta a precizat că, până acum, „autoritățile publice locale au plătit 100 de lei pe tonă, pentru fiecare tonă cu care au fost sub limita de 15% de reducere a cantității depozitate” și că Sfântu Gheorghe a plătit pentru anul 2016, aproape 650.000 de lei taxă din această cauză.
„Aceste amenințări există în continuare și, dacă nu facem pași ca să majorăm cantitatea colectată selectiv, atunci acest lucru va costa autoritatea locală sau pe operator, dar se va răsfrânge asupra populației și a trebuit să schimbăm din mers modalitatea de colectare a deșeurilor (…).”- a mai spus Tóth-Birtan Csaba.
După introducerea acestor modificări, au apărut reacții din partea cetățenilor. De exemplu, în mediul online, pe o pagină de socializare se arată, printre altele, că „începând cu 1 noiembrie firma TEGA S.A., în mod unilateral şi total arbitrar, a procedat la încălcarea contractelor încheiate cu locuitorii oraşului” și că societatea „Tega” „comite un act de discriminare între clienţii săi în funcţie de domiciliul acestora – pentru acelaşi tarif al prestaţiei ridică gunoiul menajer de la cei care locuiesc la bloc săptămânal, iar de la cei care locuiesc la case particulare o dată la două săptămâni.”
Inițiatorii paginii online arată și că: „Având în vedere că TEGA S.A. nu a iniţiat nici o acţiune de modificare a contractelor încheiate cu populaţia, şi nici nu am semnat sau acceptat nici un fel de modificare în acest sens, noi considerăm valabile contractele încheiate în vechea formă şi – în continuare – vom scoate tomberoanele de gunoi în stradă săptămânal în ziua stabilită, în vederea ridicării acestora. Nu suntem dispuşi să ne periclităm sănătatea şi nici să privim pasivi degradarea mediului care ne înconjoară prin intermediul gunoiului în putrefacţie. Dacă gunoiul nu va fi transportat, noi îl vom lăsa în pungi de plastic în stradă şi mai apoi vom organiza o acţiune comună de adunare a gunoaielor şi de amplasare a acestora în piaţeta centrală a oraşului. Suntem încrezători, totuşi, că persoanele responsabile nu vor expune oraşul unei inevitabile ruşini naţionale.”
Apel la comunicare
În cadrul conferinței de presă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a făcut apel la comunicare. „Ceea ce solicit eu de la <<Tega>>, dar și de la populație, este să întrebe, fiindcă mi se pare că au fost câteva reacții pripite (…). În loc să încerce să comunice cu operatorul, (unii oameni – n.r.), din prima au început să anunțe posibile acțiuni de nesupunere civică. ”- a spus Tóth-Birtan Csaba.
Acesta a făcut și câteva precizări legate de perceperea modificărilor în ceea ce privește colectarea și transportul deșeurilor. „Noul sistem de colectare, transportare nu este un afront adus populației. Noi, ca și autoritate publică locală sau asociație de dezvoltare intercomunitară și operator, ne adaptăm schimbărilor care au apărut în legislație, de fapt, în sistemul de colectare din județ, fiindcă până acum, <<Tega>> a colectat separat și a valorificat deșeurile care aveau preț pe piață, și a primit o bonificație de la organizațiile de transfer al responsabilității; acum <<Tega >> nu mai valorifică aceste deșeuri selective, se colectează de către Tega și se predau la Centrul de management integrat de la Leț și valorificarea se face de către dânșii (…). Ne-am conformat cerințelor la nivel de țară și la nivel de județ.”- a spus viceprimarul.
Acesta a afirmat și că modificările aduse nu sunt în contradicție cu contractul individual încheiat cu populația și cu agenții economici, dar și că acestea nu reprezintă o discriminare a cetățenilor. „Nu este nicio contradicție cu contractul individual încheiat cu populația și cu agenții economici. (…) Deșeurile, în continuare, se colectează săptămânal de către Tega, numai că în trei fracțiuni: fracțiune amestecată – din două în două săptămâni; fracțiunea selectată – din două în două săptămâni și, săptămânal, deșeul biodegradabil. Nu este nicio discriminare față de locuitorii din blocuri. Locuitorii din blocuri și locuitorii din casele particulare, prin lege, și până acum aveau obligația să selecteze deșeurile, și este și o amendă între 1200 și 2000 de lei care poate fi aplicată în cazul în care cineva nu selectează deșeurile și pune în fracțiune amestecată deșeul care poate fi selectat. (…) Obligația de a selecta a fost și până acum și pentru locuitorii din casele particulare și pentru cei din blocuri.” – a spus Tóth-Birtan Csaba.
Acesta a contrazis afirmațiile care ar fi apărut, potrivit cărora noul sistem de colectare, transportare a deșeurilor este doar în avantajul operatorului și a făcut și alte precizări: „Au apărut (afirmații) că acest nou sistem este doar în avantajul operatorului. Deloc nu este în avantajul operatorului. Operatorul are cheltuieli mai mari de colectare selectivă, pentru că acum, din două în două săptămâni merge și la casele particulare și a pierdut venituri substanțiale din vânzarea deșeurilor care puteau fi valorificate până acum. La nivel de <<Tega>>, anual se pierd cam 400.000 lei din această cauză, deci nu este în beneficiul operatorului; este în beneficiul populației. În primă fază, este în beneficiul localității sau al țării, pentru că poate să mărească rata de colectare selectivă și, în al doilea rând, este în beneficiul populației, fiindcă dacă nu ajungem la obiective, atunci vom fi penalizați, ceea ce ar face mai scump pentru populație față de ceea ce trebuia să plătească pentru colectarea deșeurilor (…). Ceea ce doresc eu să solicit de la populație este să întrebe – sunt numere de telefon, de dispecerat și alte numere de telefon comunicate de Tega, care se află și pe site, și de la Tega, să organizeze comunicarea astfel încât fiecare cetățean să cunoască în detaliu ce trebuie să facă în acest nou sistem de colectare a deșeurilor (…).”
„Încep să se vadă rezultate”
Directorul Máthé László a afirmat că după introducerea noilor metode de colectare (saci pentru selecție), se văd și rezultate:
„Noi, am introdus sacii selectivi în 17 comune, începând cu iunie – iulie, și acolo rezultatele sunt semnificative. Aș putea să dau 3 exemple: comuna Arcuș, dacă în primele luni s-au strâns saci de la 85 de gospodării, am ajuns în octombrie la 205. În comuna Micfalău, dacă 100 de gospodării au depus saci la început, acum suntem la 180, iar la Bodoc, de la 58 de gospodării, am ajuns la 114 gospodării. Eu zic că oamenii sunt conștienți că așa trebuie să facă, că așa trebuie să ne conformăm la regula salubrizării, că fiecare trebuie să selecteze acasă. Insistăm să folosim saci și nu pubele, pentru ca deșeurile să fie vizibile. (…)” – a spus, printre altele directorul Máthé László.
Ana Ciorici Costache