Mai mulți parlamentari au făcut declarații, astăzi,  după ce Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori – deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere.

Proiectul prevede ca „Ţinutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Orban: Ciolacu trebuia să supună plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc pentru a fi respins, în loc să lanseze „ameninţări şi acuzaţii” la adresa lui în conferinţe de presă.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

„În loc să facă conferinţe de presă în care să lanseze ameninţări şi acuzaţii la adresa mea, ar fi trebuit, în conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect de act normativ pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită, exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege, cu avizele negative. (…) Atrag atenţia, repet, celor care conduc cele două Camere să urmărească procesul legislativ şi să respecte toate procedurile, pentru că, repet, acest act normativ a trecut prin adoptare tacită pentru că aceia care conduc Camera Deputaţilor nu au pus pe ordinea de zi a plenului, în condiţiile în care au pus alte proiecte de acte normative pe ordinea de zi a plenului care poate nu respectau toate regulile din Regulamentul Camerei Deputaţilor, puteau să pună pe ordinea de zi acest proiect pentru a fi respins de deputaţi”, a afirmat Orban, după o vizită la Uzina de produse speciale de la Dragomireşti, judeţul Dâmboviţa.

Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori – deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere.

Ponta: Pro România – împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc; va milita pentru respingere în Senat

Pro România este împotriva proiectului privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi va milita să fie respins în Senat, a declarat, miercuri, preşedintele partidului, Victor Ponta.

„Am aflat ieri seară, din presă, despre existenta acestui proiect. Deputaţii Pro România nu au votat o asemenea lege – iar senatorii Pro România vor vota împotrivă! Suntem convinşi că Senatul României va respinge această iniţiativă – iar Pro România va milita în acest sens”, a scris Ponta, miercuri, pe Facebook.

El a spus că va cere în Camera Deputaţilor o informare publică referitoare la motivele pentru care actul normativ nu a fost supus dezbaterii plenului.

„Azi, la şedinţa Camerei Deputaţilor, vom cere o informare publică referitoare la depunerea acestui proiect şi la motivele pentru care proiectul nu a fost supus dezbaterii şi votului în Camera Deputaţilor! Trebuie să primim şi noi şi opinia publică răspuns! Noi suntem Pro România şi ţinem doar cu România!”, a anunţat Victor Ponta.

PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc; va vota împotrivă şi îl va respinge urgent la Senat

PSD nu susţine proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, va vota împotriva acestuia şi îl va respinge urgent la Senat, care este cameră decizională, a declarat miercuri preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu.

„PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă şi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Acest proiect are numai rapoarte de respingere şi avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Mai mult, Guvernul a dat răspuns şi a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită. Mai mult, Comisia pentru administraţie condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenţionat Comisia de administraţie, printr-o adresă, că se împlineşte termenul de adoptare tacită şi că trebuie să facă ceva”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că, deşi reprezentanţii PNL „mimează acum naţionalismul, chiar ei sunt vinovaţi pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege”.

„Pentru că au venit infectaţi în Parlament şi nu am putut ţine şedinţe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege”, a menţionat Ciolacu.

USR anunţă că senatorii partidului vor vota împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

USR anunţă că senatorii săi vor vota împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, arătând că acesta contravine Constituţiei şi nu „ajută în niciun fel” în perioada dificilă generată în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

„Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor de o săptămână. La fel ca zeci de alte legi zilnic, pe care PSD refuză să le pună pe ordinea de zi la vot. Proiectul fusese respins de comisiile de specialitate, dar PSD care are majoritatea încă în Parlament şi toate butoanele, nu a pus acest proiect pe ordinea de zi la vot! Adică marii naţionalişti, care se îmbracă în costume populare ori de câte ori au ocazia, au lăsat să treacă o astfel de lege fără ca deputaţii să aibă ceva de spus. Un astfel de proiect de lege contravine Constituţiei României şi nu ne ajută în niciun fel într-o perioadă dificilă precum cea prin care trecem. Din fericire, Senatul este Camera decizională şi proiectul nu mai poate trece pe sub preş. Senatorii USR vor vota împotriva proiectului privind ‘autonomia Ţinutului Secuiesc’ depus de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza”, arată USR, într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES.

USR subliniază că respinge „orice formă de naţionalism şi demagogie politică”. „Proiectul de lege privind ‘autonomia Ţinutului Secuiesc’ (…) este încă un exemplu de demagogie şi cinism politic din partea unei formaţiuni care timp de 30 de ani nu a făcut mare lucru pentru dezvoltarea economică a zonelor locuite cu preponderenţă de maghiari şi care, din când în când, la fel ca şi aliatul său politic – PSD – se foloseşte oportunistic de cartea naţionalismului”, adaugă sursa citată.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, susţine că proiectul „a fost gândit” să ajungă în dezbaterea Parlamentului la debutul campaniei electorale pentru alegerile locale.

„Ghinionul a făcut ca, din cauza stării de urgenţă, alegerile locale să se amâne, aşa că această fumigenă electorală a picat în gol. UDMR-ul nu se sfieşte să folosească aceleaşi metode de campanie electorală ca şi PSD, aliatul lor de mai bine de 20 de ani: demagogie şi naţionalism. Altfel, UDMR nu a făcut nimic pentru dezvoltarea economică a judeţelor în care locuiesc maghiarii, aceştia fiind lăsaţi să se descurce singuri, fără atragerea de investiţii sau de fonduri europene, victime sigure ale altui naţionalism oportunist, cel al lui Viktor Orban”, a declarat Radu Mihail.

Vosganian: ALDE va vota în Senat împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, pentru AGERPRES, că senatorii acestui partid vor vota împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc în şedinţa de plen a Senatului, considerând că actul normativ ar fi trebuit dezbătut în Camera Deputaţilor pentru a nu lăsa loc „niciunei speculaţii”.

„Adoptarea tacită a acestui proiect o pun doar pe seama unei neglijenţe a Biroului permanent. Este un proiect cu semnificaţie politică deosebită şi se lasă impresia că, prin trecerea tacită a actului normativ prin Camera Deputaţilor, acest for ar fi încuviinţat textul, ceea ce este greşit. S-au oferit astăzi toate garanţiile politice că în Senat proiectul va fi oprit, dar ar fi trebuit să avem deja dezbaterea în Camera Deputaţilor ca să nu se lase loc niciunei speculaţii. Senatorii ALDE vor vota împotriva proiectului în plenul Senatului”, a afirmat, miercuri, Vosganian.

Tomac: Adoptarea tacită a proiectului privind Ţinutului Secuiesc – una dintre cele mai mari umilinţe

 Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a susţinut, miercuri, că adoptarea tacită de Camera Deputaţilor a proiectului privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc reprezintă „una dintre cele mai mari umilinţe pe care o putea aduce Parlamentul poporului român şi României, un semnal de slăbiciune din punct de vedere politic”.

„Este una dintre cele mai mari umilinţe pe care o putea aduce Parlamentul poporului român şi României, într-un moment de criză. Condamn ferm lipsa de loialitate a parlamentarilor care conduc această instituţie în această perioadă, pentru că din punct de vedere politic este un semnal de slăbiciune adoptarea acestui proiect”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul PMP.

Tomac a afirmat că, pe data de 12 martie, conducerea Camerei Deputaţilor a respins, în Biroul permanent, propunerea PMP ca acest proiect să fie introdus pe ordinea de zi şi respins.

„Nu este posibil ca un document atât periculos din punct de vedere al iniţiativei în sine să fie adoptat chiar şi tacit. Pe 12 martie, în şedinţa liderilor de grupuri parlamentare, domnul Marius Paşcan, liderul grupurilor PMP, a solicitat ca acest proiect să fie propus pe ordinea de zi şi respins, lucru confirmat de stenograma şedinţei din 12 martie. Însă conducerea Camerei Deputaţilor, în Biroul permanent, a respins această propunere şi a lăsat ca legea să treacă, lucru care este de nepermis şi condamnabil, pentru că nu putem, de dragul unor înţelegeri de conjunctură care există între PSD şi UDMR, statul român să fie pus într-o asemenea umilinţă, pe care noi o condamnăm”, a explicat Tomac.

Paşcan (PMP): E ruşinos şi revoltător că a trecut de Cameră propunerea privind Statutul de autonomie al  pretinsului Ţinut Secuiesc

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan, consideră că este „ruşinos şi revoltător” faptul că propunerea privind Statutul de autonomie al aşa-zisului Ţinut Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaţilor.

Paşcan a precizat că a solicitat, în luna martie, să se discute această iniţiativă legislativă.

„Este ruşinos şi revoltător că a trecut de Camera Deputaţilor, prin adoptare tacită, Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al pretinsului Ţinut Secuiesc. Am prevenit în acest sens Biroul Permanent şi Comitetul liderilor din Camera Deputaţilor încă din data de 12 martie, anul curent, când personal am solicitat introducerea proiectului respectiv pe ordinea de zi pentru dezbaterea şi respingerea acestuia. Deşi în Comitetul liderilor s-a aprobat includerea acestui proiect pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, din cauza pandemiei, întrucât nu s-a mai ţinut şedinţă de plen, acest proiect nu a mai fost dezbătut şi, din păcate, s-a adoptat tacit la expirarea termenului de dezbatere prevăzut legal. Aceasta este realitatea, acesta este adevărul”, a arătat Marius Paşcan, pe pagina sa de Facebook.

Deputatul PMP a prezentat stenograma şedinţei Comitetului liderilor din Camera Deputaţilor în care a făcut solicitarea şi aceasta a fost aprobată.

Potrivit lui Paşcan, proiectul urmează să fie dezbătut la Senat, în calitate de cameră decizională.

Grupaj știri AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail