Planurile de management a cinci arii naturale protejate din județul Covasna au fost realizate în cadrul unui proiect al cărui beneficiar este Consiliul Județean Covasna.

 Planurile de management s-au realizat în cadrul proiectului „Management adecvat al ariilor naturale protejate Munții Bodoc-Baraolt, Dealul Ciocaș — Dealul Vițelului, Tinovul Apa Roșie, Tinovul Apa Lină-Honcsok, Oltul Superior, Râul Negru, Ciomad-Balvanyos și Mestecănișul de la Reci”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, Axa prioritară 4 – „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”, proiect al cărui beneficiar este Consiliul Județean Covasna. Realizatorul celor cinci planuri de management este firma S.C.Mutidimension SRL, care a câștigat licitația publică deschisă lansată de Consiliul Județean Covasna. Valoarea contractului este de 627.440 lei cu TVA.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții CJ Covasna, „realizarea planurilor de management reprezintă cea mai importantă activitate a proiectului; acestea vor contribui la protecția biodiversității și a patrimoniului natural al județului Covasna. Conform legislației în vigoare, custozii/ administratorii trebuie să administreze ariile în concordanță cu planurile de management ale ariilor naturale protejate”.

Aceeași sursă arată că: „planul de management al unei arii naturale protejate este documentul oficial care stabilește cadrul general de desfășurare a acțiunilor promovate pentru îndeplinirea obiectivelor ariei naturale protejate, el urmând să stea la baza activităților custodelui ariei și ale autorității administrației publice locale din spațiul analizat. Planul de management este un cadru stabil de integrare a problemelor de conservare a biodiversității și de protecție a mediului natural cu cele care vizează promovarea unor activități economice, în conformitate cu capacitatea de suport a teritoriului, precum: turismul, agricultura, gestionarea resurselor de apă. Acest document corelează și sintetizează informațiile cunoscute referitoare la aria naturală protejată, precum aspecte ale mediului abiotic și biotic, caracteristicile activităților antropice sau conflictele existente, stabilește direcțiile majore și obiectivele de management ale ariei protejate, planifică activitățile și stabilește resursele necesare pentru îndeplinirea acestora pentru următorii 5 ani”, arată informațiile oferite de reprezentanții CJ Covasna.  Potrivit aceleiași surse, „scopul planului de management este acela de a promova un model de gestiune a capitalului natural care să permită conservarea diversității biologice și a celorlalte valori ale mediului natural din situl de interes comunitar integrând activități antropice tradiționale care să nu afecteze stabilitatea speciilor de interes conservativ și a habitatelor naturale”.

Siturile pentru care s-au realizat planurile de management sunt:  Situl Natura 2000 Dealul Ciocaș- Dealul Vițelului, ROSCI0056, administrator fiind Consiliul Județean Covasna, prin Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont; . . Situl Natura 2000 Oltul Superior, ROSCI0329– în prezent situl nu este atribuit în custodie; Situl Natura 2000 Râul Negru, ROSCI0374, custode fiind Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS; Situl Natura2000 Tinovul Apa Roșie, ROSCI0242, custode fiind Consiliul Județean Covasna, prin Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont; și Situl Natura 2000 Mestecănișul de la Reci, ROSCI0111, al cărui custode este Consiliul Județean Covasna, prin Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail