Cele 50 de familii care trăiesc în zona Szalomer de lângă municipiul Sfântu Gheorghe, au dat exemplu tuturor că succesul unui proiect nu constă în rasa, etnia sau vârsta partenerilor, ci în dorinţă comună, înţelegere, bună comunicare şi sprijin reciproc.
Formaţi în Asociaţia „Szalomer”, în urmă cu un an jumătate, membrii comunităţii s-au pus de acord asupra unui lucru esenţial ce lipsea din comunitatea lor de la înfiinţarea acesteia: apa potabilă la robinet. Au strâns fondurile necesare în valoare de 70.000 de lei din buzunarele proprii, au angajat o firmă specializată şi în mai puţin de jumătate de an au putut să simtă că trăiesc în anul 2014, într-o ţară membră a Uniunii Europene.
„Noi cu un an înainte, în 2012, aduceam apă din oraş, cu maşinile din oraş, ca să avem, Doamne fereşte, pentru vreun incendiu sau pentru gospodării (…) În zonă nu este pânză freatică şi toată apa care era în fântâni era din apa pluvială. Dacă ploua foarte bine sau era zăpadă iarna, aveam apă până în iunie-iulie, după aia era secetă. S-au încercat şi forări la 100 de metri dar nu s-a găsit apă şi atunci ne-am mobilizat”, a explicat vicepreşedintele Asociaţiei „Szalomer”, Domnica Stoenescu.
Astăzi, gospodarii din satul Szalomer vor să se racordeze şi la sistemul de canalizare şi speră ca în viitorul cât mai apropiat să asfalteze şi drumul care duce către gospodăriile lor de la şoseaua principală. Speră să poată conta pe ajutorul autorităţilor locale, mai ales că succesul primului proiect, primarul din Sfântu Gheorghe „a fost mândru de rezultate. Acum mai avem iarăşi un of, pe care vrem să îl realizăm: vrem să ne facem drumul. Eventual, mai facem demersuri, dacă mai obţinem fonduri să mai facem şi canalizarea pentru că stăm în secolul asta asta cu fose vidanjabile şi nu e normal”, a completat aceasta.
Maricela Dan