. . C.C.R. Logistics Systems Ro, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, SC Tega SA,  şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Covasna au semnat astăzi un protocol de colaborare în vederea conștientizării elevilor despre importanța colectării selective a deșeurilor de tip electronic.

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul S.C. Tega S.A., reprezentanții C.C.R. Logistics, APM, IȘJ și Tega au semnat protocolul de colaborare pentru începerea ”Olimpiadei deşeurilor”, care se va desfășura până la finalul anului școlar. Concursul are scopul de a-i face pe copii să conștientizeze răul pe care îl produc naturii aruncând la întâmplare deșeurile.

”Dorim să continuăm o colaborare care există de mai mult timp între firma C.C.R. Logistics și Tega, în domeniul colectării deșeurilor provenind din aparate electronice, electrice respectiv baterii. Ne bucurăm că în această colaborare ni s-a alăturat și Agenția Județeană pentru Protecția Mediului și Inspectoratul Școlar Județean. Este vorba despre un concurs, am mai avut concursuri fără ca să îi avem colaboratori pe cei de la IȘJ, iar acum pornim într-o formă organizată. Deja s-au făcut înscrieri, s-au înscris în acest concurs 15 școli, cu una sau mai multe clase, sunt școli cum e spre exemplu Colegiul Național ”Mihai Viteazul” cu 13 clase înscrise, Miko, Mikes și școala din Păpăuți cu 10 clase, dar sunt și cu o singură clasă înscrisă. În publicitatea către școli ne-a ajutat IȘJ, ele nu au fost înscrise cu forța, s-au înscris pentru că au găsit concursul atractiv. Noi, Tega, vom asigura colectarea și ducerea acestor deșeuri specifice la reciclatorii finali.„ – a explicat directorul Tega, Tóth-Birtan Csaba.

Întregul proiect este susținut financiar de către C.C.R. Logistics care va trebui să asigure sistemele de colectare a deşeurilor, să centralizeze informaţiile/solicitările participanţilor comunicaţi de IȘJ Covasna, să dispună către Tega efectuarea de livrări, colectări, cântăriri, evidenţa şi rapoartele de activitate, să informeaze APM Covasna cu privire la cantităţile colectate, la intervale care vor fi stabilite de către aceasta și nu în ultimul rând să organizeze sistemul de premiere.

”Sunt mândru de acest proiect, recunosc că inițiativa îmi aparține personal, am dezvoltat-o în alte județe și de anul acesta, este prima etapă, prima ediție în județul Covasna. C.C.R. a făcut astfel de acțiuni constant și atunci, prin tradiția și experiența pe care am acumulat-o aducem într-un cadru propice realizat de partenerii noștri: Tega cu care noi colaborăm de ani buni, și salut și apreciez ajutorul și mulțumesc încă o dată Inspectoratului Școlar și Agenției pentru Protecția Mediului, doi oameni deosebiți care în momentul în care am lansat invitația, imediat au spus ”da, facem!„. În esență ne-am propus să educăm prin copii, familiile lor, astfel încât să aibă o atitudine corectă vis a vis de problema deșeurilor care se generează în casă, în special a celor electrice și a bateriilor și acumulatoarelor portabile. Căutăm să ducem lucrurile la un alt nivel, mai civilizat, să ne creăm un climat plăcut, armonios și sănătos în care să crească copiii și noi. A trebuit să îi dăm o tentă motivațională, copilul, și nu numai el, trebuie să aibă o motivație, și ca să creăm un pic de spirit de competiție le-am promis copiilor că îi premiem cu o excursie.” – a explicat managerul proiectului și reprezentatul C.C.R. Logistics Systems Ro, Sorin Pârcălabu.

Clasa care va aduna cea mai mare cantitate de deșeuri de acest gen va fi premiată cu o excursie, iar pe lângă acest premiu, elevii care vor ieși pe locurile II și III vor primi echipamente și articole sportive (tricouri, mingi, etc.). Școlile din Sfântu Gheorghe care s-au înscris în concurs sunt: Colegiul „Szekely Miko”, Liceul ”Mikes Kelemen”, Școala ”Nicolae Colan” și Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, care și-a înscris cel mai mare număr de clase, respectiv 13.

”Nu este prima dată când elevii din județul Covasna participă la astfel de acțiuni, acest lucru se întâmplă acum într-un cadru mai organziat. (…) Rolul nostru a fost să ne asigurăm că ajunge informația în cel mai scurt timp către școli, să distribuim materialele informative și în același timp să facilităm ajungerea specialiștilor în școli, pentru a putea prezenta în detaliu acest program: ce înseamnă dacă aceste materiale electrice și bateriile nu ajung în cutiile care sunt puse la dispoziție, și dacă ajung în natură. Este bine ca elevii să fie conștientizați de la o vârstă fragedă și astfel, pe parcurs în mod sigur și familiile lor vor fi educate prin copii care participă la această acțiune. Cel mai important lucru este că s-au înscris și într-adevăr, chiar dacă anual sunt astfel de acțiuni, iată că ori de câte ori este vorba despre o acțiune care are repercursiuni față de protecția mediului (…) Eu zic că este un lucru bun că elevii, copiii sunt conștientizați că nu este bine să arunci nimic la întâmplare, totul se poate recicla.” – a spus inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

Oamenii încă nu conștientizează răul pe care îl fac prin aruncarea la întâmplare a acestor deșeuri …

”Fiind o problemă de protecție a mediului și de educație ecologică, participăm cu mare drag la această acțiune. În spate mai avem colaborări din anii trecuți cu alte proiecte de succes pe care le-am avut în județul Covasna: EcoAtitudine, care a fost un proiect de succes și a fost în derulare cu școlile din județ, iar colaborarea cu Tega și cu IȘJ Covasna a fost una de bun augur. Vom participa cu personal în aceste expuneri pe care le vom face împreună cu reprezentanții Tega, vom încerca să le explicăm copiilor negativismul adus de aruncarea acestor acumulatori și a acestor deșeuri electronice în natură și răul pe care îl crează naturii aruncându-le în alte locuri decât ar trebui. Sperăm că acțiunea va fi de bun agur și că vom avea la sfârșit rezultatele scontate pe care dorim să le obținem la sfârșitul acestei campanii. (…) Noi încercăm pe toate căile să mediatizăm, am participat la acțiuni, avem ziua porților deschise când invităm copiii și cetățenii să vină și să le explicăm anumite lucruri. Mulți cetățeni vin cu plângeri la noi, pe care noi încercăm să le rezolvăm. (…) O doamnă a venit cu o plângere semnată de mai mulți cetățeni, că sunt aruncate deșeuri la ieșirea către Arcuși. Este o problemă mai dificilă aici, este antrenată Garda de Mediu, Primăria și noi bineînțeles, dar noi nu avem pârghiile de a constrânge cetățenii, noi mergem, constatăm dar dăm mai departe, noi nu putem să amendăm ci doar să reglementăm.” – a explicat Gheorghe Neagu, directorul executiv al APM Covasna.

Acesta spune că în timpul vizitelor pe care le-a efectuat în această perioadă în județ, a observat că și în mediul rural, colectarea selectivă a început să prindă rădăcini, însă rămâne o problemă faptul că șanțurile și drumurile județene sunt pline de deșeuri aruncate la voia întâmplării.

Directorul Tega spune că în mediul rural, pentru deșeurile de tip electronic există o caravană care însă colectează doar o dată pe an, acesta fiind motivul pentru care consideră că acțiunea pe care au pornit-o cele patru entități este benefică. Potrivit acestuia, anul trecut în cadrul caravanei, au fost colectate aproximativ 70 de tone de deșeuri electrice/electronice din mediul rural. Una dintre propunerile cu care responsabilii de acest proiect au venit a fost aceea ca în viitor să fie amplasate puncte de colectare în cadrul Primăriilor sau în diverse locuri publice, unde persoanele să poată duce bateriile, acumulatoarele și deșeurile de tip electronic/electric și să le fie acordate anumite bonificații, mai apoi, care să le scadă din factura de salubritate. În unele magazine acest lucru se practică deja, clienții având posibilitatea de a-și lăsa aceste deșeuri în cutiile puse la dispoziție de magazine. Potrivit lui Tóth-Birtan Csaba, anul trecut, colectarea selectivă a fost de doar 2% în mediul rural, mult mai mică decât la oraș, unde cetățenii au colectat selectiv în procent de peste 16%.

”În cutiile pe care le-am amplasat în centrele comerciale cu care noi avem contracte se pot strânge în jur de 18-20 de kilograme de deșeuri de acest gen, sunt practice, ușor de manipulat.” – a mai spus managerul proiectului, Sorin Pârcălabu.

 

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail