De câţiva ani buni de zile, centralele termice de cartier din Sfântu Gheorghe şi-au încetat activitatea, în urma debranşării locuinţelor de la sistemul cen­tralizat de încălzire, iar unele dintre ele au devenit adevărate ruine, ce nu servesc nimănui.

Cum centralele termice au fost scoase din uz, rezervoarele şi ţevile din cadrul vechilor instalaţii au devenit pe cât de inutile, pe atât de periculoase. Ca urmare, municipalita­tea a contractat o firmă din Braşov care să efectueze lucrări de  scoatere  şi dezafectare a ţevilor şi rezervoa­relor  din incintele fostelor centrale termice.

De-a lungul timpului municipali­ta­tea  a mai avut câteva încercări de rezolvare a acestei probleme, însă fără  vreun rezultat concret.

Balint Jozsef, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe

„De ani de zile se ştie că aceste rezervoare constituie un pericol public pentru comunitatea noastră, dar mai ales pentru locatarii din preajma  fostelor centrale.  Înainte de  folosirea gazelor naturale la produ­cerea agentului termic şi a apei calde menajere, drept combustibil s-a folosit păcura care era depozitată în rezervoare. Astfel de recipiente  se găsesc în apropierea tuturor fostelor centrale, şi sunt considerate ade­vărate bombe. În ultima perioadă am avut mai multe încercări în vederea scoaterii şi dezafectării ţevilor rezervoarelor, dar s-a renunţat  imediat pentru că este o lucrare extrem de delicată şi dificilă, şi poate aduce multe neplăceri locuitorilor din zonă”, a declarat Balint Jozsef, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Recent, Primăria a găsit opor­tunitatea de a face această lucrare cu o firmă din Braşov,  care  a dat asi­gurări că   lucrările  vor fi  executate  fără vreo problemă. Potrivit vice­primarului  Balint Jozsef,  lucrările vor începe imediat după perioada sărbătorilor de iarnă.

„Vestea este îmbucurătoare. Totuşi, dorim  să atenţionăm  populaţia  cu privire la faptul că,  pe timpul execuţiei acestor lucrări nu este indicat să   stea prea aproape  de aceste gropi, pentru că terenul din apropiere se poate surpa. Probleme nu ar trebui să fie, dat fiind faptul că firma din Braşov este specializată în acest domeniu, iar înainte ne-au prezentat o serie de lucrări de referinţă şi au făcut cercetări  pentru ca, în timpul  execuţiilor,  să nu avem parte de incidente neplăcute”, a conchis viceprimarul.

Acesta  ne-a  spus că lucrările se vor executa  gradat,  la toate cele  10 centrale, iar termenul de finalizare este  până cel târziu în vara anului 2012.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail