Roșiile cultivate în spații protejate, de către cei trei producători din județ înscriși în programul „Tomate”, sunt deja disponibile pentru covăsneni și nu numai.
„Toți cei trei producători care sunt înscriși în programul <<Tomate>> au început să recolteze, pe ciclul II și încep să apară deja, roșiile acestea pe piață. Unul dintre producători, care este în zona Câmpu Frumos, desface pe piața din Sfântu Gheorghe, iar ceilalți doi, de la Cernat, deocamdată desfac, în special, en – gros, deci și de la ei se poate comanda (…).”- ne-a declarat, ieri, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba.
Programul guvernamental „Tomate” – prin care producătorii agricoli din România vor fi susținuți să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), a fost lansat în acest an.
Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/ beneficiar/an – sumă care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, „însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente”- conform informațiilor postate pe site-ul Guvernului, www.gov.ro.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii au avut de îndeplinit anumite condiții, printre care: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2017”; să obțină o producție de minimim două kilograme de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.
Unul dintre cei trei producători din județ înscriși în program este Alic Cucu. Dumnealui a început comercializarea roșiilor săptămâna trecută.
„Am început comercializarea acestor roșii – de pe 23 octombrie (a.c.). Din data respectivă am început să culeg și mai am încă de cules, cred că săptămâna aceasta și săptămâna viitoare. Roșiile noastre pot fi găsite la piața din Sfântu Gheorghe, dar am avut și en-gros.” –ne-a spus, ieri, domnul Cucu.
Acesta a declarat că se bucură foarte mult de lansarea programului „Tomate” și că sprijinul care se oferă în cadrul acestuia i-ar fi de mare folos. „Participarea la acest program mă ajută! Vreau să mă dezvolt (…), iar dacă primesc banii, pot să mă extind puțin în ceea ce privește tomatele. Programul ne este de ajutor! Am investit mult, și cu banii proprii nu poți să faci chiar totul, că sunt multe cheltuieli. Eu sunt bucuros de programul acesta!” – ne –a spus Alic Cucu. Acesta ne-a precizat că și în trecut cultiva roșii, dar nu în cantitățile de acum. „Cultivam și în trecut, dar nu în așa cantitate. A fost riscant, deoarece temperatura în zonă „joacă”. Am 12 soiuri, din care 10 <<țărănești>> și două hibride”- ne-a mai spus domnul Alic.
Un alt producător înscris în acest program este Jancso Eniko, din Cernat. Roșiile cultivate de aceasta prin program pot fi achiziționate de covăsneni și nu numai, de la ferma din localitate, dar și din Târgu Secuiesc.
„Am început să comercializăm aceste roșii (…). Ultima producție abia acum a început să se coacă. Avem un magazin, dar încă nu s-a construit complet, însă de la anul vom avea un magazin la Târgu Secuiesc, vis-a-vis de biserica catolică (…), dar în acest moment, cei interesați pot achiziționa aceste roșii fie direct de la fermă, în Cernat – dacă nu suntem prezenți acolo, este un număr de telefon afișat, la care putem fi contactați – sau direct din Târgu Secuiesc, cunoștințele deja știu și ne sună și vin să ia roșii. Noi mai dăm și la Cluj, avem un client de câțiva ani și (…), facem și suc de roșii, și clientul acela- o rețea de restaurante de la Cluj ne cumpără sucul de roșii, dar și roșii pentru consum.” – ne-a spus, ieri, Jancso Eniko.
Despre participarea la Programul „Tomate”, ne-a declarat: „La început, am crezut că (participarea la acest program – n.r.) va fi mai dificilă, întrucât județul Covasna nu are tradiție în cultivarea roșiilor, dar, apoi am început să citim, să ne informăm. Astfel, am aflat că putem aplica și având solarii (…). Intenționăm să ne mai extindem, vrem să aplicăm și la alte proiecte, la anul, cum spuneam, vom deschide și un magazin de fructe și legume, la Târgu Secuiesc. Este greu, dar ne place și ne ține ceva în țară, ca să nu plecăm! Programul acesta este un mare ajutor! Dacă ai sere, solarii, costurile sunt mult mai mari, în comparație cu agricultura în teren deschis, și deci, acest program ne ajută foarte mult!” – ne-a spus Jancso Eniko.
Cel de-al treilea producător, tot din Cernat, Jako Csaba Zoltan, care nu a putut fi contactat.
Ana Ciorici Costache