Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin direcțiile silvice din subordine, și-a propus valorificarea unei cantități de circa 3.500 tone fructe de pădure, în anul 2015, cu 30%-40% mai puțin comparativ cu anul trecut, din cauza fenomenelor meteo extreme – ploi torențiale și grindină înregistrate în cursul lunii iunie în județele Alba – Valea Arieșului, Cluj, Sibiu și Hunedoara – Retezat.

Campania de recoltare a fructelor de pădure a debutat încă din luna iulie, până în prezent, la nivelul direcțiilor silvice, achiziționându-se 800 tone din care 290 tone afine negre, 210 tone zmeură, 260 tone cătină, 20 tone mure și 20 tone porumbe. Campania continuă până la epuizarea fondului de marfă, atât timp cât condițiile meteorologice permit acest lucru, se arată într-un comunicat al Romsilva, remis miercuri AGERPRES.

Valorificarea fructelor de pădure se face preponderent pe piața externă, în baza contractelor încheiate de direcțiile silvice direct cu partenerii externi (majoritari din Comunitatea Europeană — Germania, Austria, Olanda, Belgia și Ungaria) sau prin parteneri tradiționali care în fiecare an asigură livrarea produselor către consumatori externi. Fructele de pădure se valorifică, în cea mai mare parte, în stare refrigerată, congelată (în cazul direcțiilor silvice care dispun de instalații de frig), în diverse ambalaje (butoaie plastic, saci plastifiați, cutii carton), prețurile variind în funcție de toate aceste elemente.

Reprezentanții direcțiilor silvice au constatat, în acest an, o scădere a interesului partenerilor pentru preluarea fructelor în stare proaspătă. Pentru eficientizarea activității direcțiilor silvice, RNP Romsilva are în vedere dotarea acestora cu instalații de frig pentru a congela sau refrigera fondul de marfă solicitat pe piața externă. De asemenea, obținerea certificatelor de calitate ISO și asigurarea produselor BIO, care se reflectă în prețuri atractive pe piețele externe cât și promovarea unui marketing dinamic și eficient, capabil să identifice rapid posibilitățile reale de desfacere, în contextul cerințelor pieței, sunt doar câteva dintre prioritățile Regiei în sectorul valorificării fructelor de pădure.

. . În prezent, Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane hectare de fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail