Peste 80.000 de hectare de pădure, aflate în proprietatea statului și administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, au fost afectate în acest an de fenomenele meteorologice extreme, precum vijelii, averse torențiale sau viscole cu ninsori abundente, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis marți AGERPRES.
Potrivit Romsilva, de la începutul acestui an, au fost afectate de doborâturi sau rupturi de arbori 82.750,79 de hectare, din care 136,4 hectare au reprezentat doborâturi în masă, suprafețele fiind afectate în totalitate. De asemenea, volumul total de lemn din aceste suprafețe afectate de fenomenele meteorologice deosebite se ridică la 234.100 metri cubi.
Datele oficiale arată că, în luna iunie a acestui an, au avut loc cele mai multe evenimente de acest fel, fiind înregistrate 27.852,32 de hectare afectate. Cele mai mari pagube s-au consemnat în județul Suceava, unde, între 23 și 25 iunie, au fost afectate 20.386,1 hectare, din care 53,6 doborâturi în masă, pe raza a 12 ocoale silvice din cadrul Direcției Silvice Suceava.
În cursul anului 2016, fenomenele meteorologice extreme au afectat, în total, în pădurile de stat administrate de Romsilva, o suprafață cumulată de 204.687 de hectare, volumul total de produse accidentale fiind de 1,347 milioane metri cubi.
Romsilva menționează că aceste suprafețe vor fi refăcute de către silvicultori, iar în cazul doborâturilor în masă, unde distrugerile sunt complete, după obținerea aprobărilor legale și după evacuarea lemnului afectat, terenul va fi reîmpădurit în cel mult doi ani, conform normelor silvice.
Cele mai puternice doborâturi în masă au avut loc în noiembrie 1995, în județele Harghita, Covasna, Mureș și Bistrița, pe o suprafață cumulată de 12.538 de hectare și în martie 2002, când au fost doborâte în masă 3.407 de hectare pe raza a șase județe, relevă statistica Regiei.
În prezent, toate aceste suprafețe sunt regenerate prin plantări și își îndeplinesc rolul ecologic, menționează reprezentanții Romsilva.
AGERPRES