Mâine va fi inaugurat „Punctul Frăției Neamului Românesc

Centenarul Marii Uniri din 1918, când toate provinciile locuite de români s-au unit într-un singur stat, este marcat de Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva prin mai multe evenimente, de-a lungul întregului an.

Joi, 13 septembrie a.c., Romsilva inaugurează „Punctul Frăției Neamului Românesc”, în comuna Vintilă Vodă din județul Buzău, aproape de locul  în care se întâlnesc cele trei  provincii istorice: Moldova, Ardealul și Țara Românească.

Emilian Cornea, directorul Direcției Silvice Covasna, a declarat că la acest eveniment vor participa reprezentanți ai conducerii RNP Romsilva,  invitați din partea autorităților publice centrale și locale din județele Vrancea, Buzău și Covasna, reprezentanți ai organizațiilor preofesionale  precum și  directorul „Moldsilva”, agenția care administrează pădurile de stat din Republica Moldova.

Potrivit acestuia, „Punctul Frăției Neamului Românesc” este un observator deschis publicului larg, la punctul de intersecție a celor trei mari provincii românești: Muntenia, Moldova și Transilvania. Accesul la observator se face prin mai multe trasee tematice, marcate cu panouri informative în care sunt prezentate peronalitățile care au contribuit la unirea și independențaRomâniei, precum și personalități marcante ale culturii și științei din cele trei provincii românești.

De 2 ori câte 1918 de puieți plantați pe cele 2 maluri ale Prutului

„<<Pădurea Centenar>> a fost primul eveniment din această serie, în cadrul căruia reprezentanții agenției „Moldsilva”  din Republica Moldova au plantat o pădure memorială pe ambele maluri ale Prutului. S-a marcat, astfel, un secol de la decizia Sfatului Țării de la Chișinău, prin care Republica Democrată moldovenească a votat unirea cu regatul României, la 27 martie 1918, primul pas în unificarea tuturor provinciilor românești, într-un singur stat unitar, proces încheiat la 1 Decembrie 1918. În cadrul evenimentului au fost plantați 1918 de stejari în România, în apropiere de orașul Huși, din județul Vaslui,  și 1918 puieți forestieri  în Republica Moldova, în apropiere de localitatea Leușeni, din raionul Hâncești.”, se arată într-un  comunicat  al Romsilva.

Expoziția Jubiliară„100 de ani de silviculturăîn România”

Regia Națională a Pădurilor – Romsilvaa inaugurat miercuri, 5 septembrie a.c.,, la Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”, Expoziția Jubiliară „100 de ani de silviculturăîn România”, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri din 1918, când toate provinciile locuite de români s-au unit într-un singur stat.Expoziția Jubiliară„100 de ani de silviculturăîn România” cuprinde peste 600 de piese, între care amenajamente silvice vechi de peste un secol, hărți, cărți vechi, reviste de colecție, unelte și instrumente folosite de-a lungul timpului în silvicultură, uniforme, mașini de calcul, precum și fotografii și filme de epocă, prezentate interactiv. Expoziția prezintă, în detaliu, activitatea silvicultorilor români de-a lungul ultimului secol și modul cum au gestionat pădurile din România, după Marea Unire din 1918.

Evenimentul a fost  organizat de Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva sub egida Ministerului Apelor și Pădurilor, în colaborare cu Asociația Administratorilor de Păduri din Romania, Agenția „Moldsilva” din Republica Moldova, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Dracea”, Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Asociația Pensionarilor Silvici din România, Societatea „Progresul Silvic”, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, Colegiul Silvic „Theodor Pietraru” din Brănești si Colegiul Tehnic Forestier din Câmpina.– se arată pe pagina web a instituției, http://www.rosilva.ro.

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail