Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru pâine, pe tot lanțul economic corespunzător, a majorat producția fiscalizată în industria de morărit și panificație și a scăzut sensibil prețurile plătite de consumatori, a declarat, sâmbătă, la târgul internațional Indagra, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

„Toate hipermarketurile, cu o singură excepție (Mega Image), au redus prețurile la raft după ce TVA-ul la pâine a scăzut la 9%. Nu erau obligate să reducă prețurile, dar scăderea ar fi trebuit să fie o consecință a diminuării TVA”, a declarat Aurel Popescu. În continuare, acesta a spus că, în cadrul târgului internațional Indagra, a avut loc o întâlnire a membrilor asociației ROMPAN, unde s-a ajuns la concluzia că producția fiscalizată pe tot lanțul economic din industria de morărit și panificație a crescut.

„În timp de prețurile au scăzut în medie cu 12%, producția fiscalizată a crescut: cu 10% la făină, cu 15% la pâine, iar la specialitățile de panificație și mai mult, ceea ce, iarăși, este un lucru bun”, a declarat președintele ROMPAN.

Aurel Popescu a precizat că un român consumă, în medie, 98,1 kg de pâine pe an. „Suntem peste media europeană de 78 kg/an de persoană, dar în scădere față de nivelul din 1989, care era de 136 kg/an. În ultimii ani au intrat pe piață produsele de patiserie și simigerie care au diminuat consumul de pâine”, a precizat, pentru AGERPRES, Aurel Popescu.

Producția totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an, potrivit datelor ROMPAN.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail