Romii sunt chemaţi să îşi declare etnia la recensământul din toam­nă. Asociaţia Romani Criss face un apel către toţi romii să îşi declare etnia la recensământ. În acest scop s-a lansat campania de informare a romilor cu privire la drepturile pe care le-ar avea dacă şi-ar declara etnia la recensă­mântul populaţiei. Asociaţia Ro­mani Criss a lansat şi un spot radio şi tv pentru informarea romilor.

Asociaţia Romani Criss cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos a lansat campania pentru determinarea romilor să îşi declare etnia. Este vorba de mai multe proiecte de informare în localităţile unde romi sunt majoritari.

Coordonator la Romani Criss, Marian Mandache spune că mulţi romi pentru că se simt discriminaţi nu îşi recunosc etnia. „Scopul campaniei pe care Romani Criss o derulează este să convingă romii să îşi declare etnia adevărată la recensământul din octombrie 2011. Motivele sunt diverse, pe de o parte avem de a face cu teama de marginalizare de discriminare, în rândul celor mai bătrâni chiar teama de deportare aşa cum a avut loc în timpul celui de al Doilea Război Mondial, sigur că acestea sunt temeri reale. Totdată sunt şi alte motive care sunt bazate pe o lipsă de informaţie. Unii cred că le va fi trecută etnia în Cartea de Identitate, că sunt romi sau ţigani. Ceea ce este neadevărat”, spune coordonatorul de la Romani Criss, Marian Mandache.

Potrivit statisticilor la ultimul recensământ doar 535.000 de persoane s-au declarat romi în timp ce datele Comisiei Europene arată că sunt între 1,8 şi 2,5 milioane de romi în România. Având în vedere că discrepanţele între datele statistice de la ultimul recensământ şi cele ale Uniunii Europene sunt mari, Institutul Naţional de Statistică încearcă de acestă dată să adune date cât mai corecte. O informare a romilor despre importanţa declarării etniei vine să ajute în acest sens. (…)

În România există mai mult de 40 de neamuri de romi, cu tradiţii şi obiceiuri diferite. Cei mai cunoscuţi sunt ursarii, căldărarii, rudarii sau lăutarii şi spoitorii. Jumătate din romii declaraţi spuneau la recensământul din 2002 că limba lor maternă este cea romani, iar peste 23.000 de romi au considerat că limba lor maternă este maghiara.

De asemenea, ultimul recensământ mai arăta că în 67 de localităţi, romii sunt etnia majoritară, cele mai multe din judeţul Mureş. În restul localităţilor romii nu depăşesc procentul de 10%. (RFI.ro)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail