Problema locuitorilor de etnie romă care scotocesc prin gunoaie nu este nouă. În ciuda eforturilor depuse de edili de a găsi o soluţie prin care romii să fie împiedicaţi să mai răscolească focarele de mizerie, etnicii romi se pare că sunt foarte inventivi, găsind mereu o soluţie.
Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus că are cunoştinţă de această problemă – care poate fi catalogată ca fiind gravă – însă momentan nu mai are nicio soluţie rapidă pentru a combate acest trend în ascensiune printre romii oraşului.
Împinşi de situaţia financiară precară, romii au dezvoltat tot felul de mecanisme de supravieţuire, multe dintre ele nefiind pe placul celorlalţi locuitori care se străduiesc să păstreze oraşul curat. Dacă cerşitul pe stradă, la terasă sau chiar la uşă, au fost trecute cu vederea de către majoritatea locuitorilor, scotocirea prin gunoaie nu mai este tolerată, mai ales din cauza mizeriei lăsate în urmă.
„Am înţeles că nu au ce mânca şi nu le-am zis nimic chiar şi atunci când aproape mi-au smuls sacul de gunoi din mână, ba chiar le-am mai dus şi eu de mâncare pentru că am văzut că au şi copii mici, dar nu mai suport mirosul şi mizeria din jurul containerelor de gunoi. Dacă scotocesc, să le şi bage la loc de unde le-au scos, nu să le lase aruncate. Să aibă bun simţ dacă văd şi ei că îi tolerăm”, a spus o locuitoare din zona gării.
Până şi reprezentantul firmei producătoare a recipienţilor a fost surprins de inventivitatea de care au dat dovadă concetăţenii noştrii etnici. Venit în vizită, acum două săptămâni, acesta s-a arătat suprins de soluţiile găsite de romi şi de faptul că recipienţii, care au fost livraţi în mai multe ţări europene, nu au reuşit să rezolve problema pentru care au fost creaţi. „Acum două săptămâni a fost aici reprezentantul producătorului din străinătate, şi a fost suprins. A spus că suntem singura ţară unde au vândut aceste recipiente, şi până la urmă nu s-a rezolvat problema aşa cum s-a crezut, şi pentru ce au fost create. Au fost create pentru a nu se avea acces la conţinutul recipientelor. Problema este că sunt în jur de 70 de locaţii în oraş, unde sunt recipiente de gunoi. Nu putem să putem câte un poliţist local peste tot, pentru că nici nu avem atâţia poliţişti locali. Am încercat în câteva zone din oraş să închidem containerele cu lacăt şi, deocamdată funcţionează, întrebarea este până când va funcţiona? Vă spun sincer, putem să aducem recipiente de la NATO, dar ei tot vor găsi soluţii să scoată gunoiul şi să trăiască din această formă de existență care nu cred că e bună nici pentru ei, nici pentru noi”, a declarat Antal Arpad.
Aceasta a explicat că singura soluţie, care va avea efect pe termen lung, este integrarea romilor pe piaţa muncii şi scoterea lor din sărăcie. „Soluţia să spunem, pe termen lung, este ca în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene pentru integrarea şi pentru ajutorarea celor care trăiesc în sărăcie adâncă, să avem programe prin care să îi ajutăm pe aceşti romi să se integreze pe piaţa muncii. Eu cred că prin metode cu forţa nu rezolvăm problema. O să o împingem din stânga în dreapta. E o problemă naţională care, din păcate, nu este recunoscută la nivel naţional, pentru că nu există niciun program guvernamental în acest sens. De fiecare dată când mă întâlnesc cu un ministru sau prim-ministru spun: faceţi programe guvernamentale prin care să îi ajutăm pe romi să se integreze pe piaţa muncii! Nimeni nu a făcut nimic. Deci, de 25 de ani, în România nu s-a făcut niciun program guvernamental pentru a integra pe piaţa muncii romii. Acum vor fi programe europene. Ştiu că nu la acest răspuns v-aţi aşteptat, dar nu am alt răspuns, vă spun foarte sincer”, a mai explicat primarul.
În momentul de faţă societatea de salubritate Tega S.A. a venit cu o soluţie în unele zone ale oraşului, pentru a menţine curăţenia la containerele de gunoi. Se pare că închiderea cu cheie a acestora s-a dovedit a fi o soluţie bună, însă minicipalitatea se aşteaptă ca şi de această dată, romii să se dovedească a fi inventivi şi să scoată gunoaiele și de acolo.
Maricela Dan