Ieri puterea politică a fost în mâinile noastre. Noi toți am avut șansa de a decide cum dorim să arate România Europeană de mâine.
Potrivit Biroului Electoral Central, 49,02 % dintre români, respectiv 42,83 % dintre covăsnenii cu drept de vot și-au manifestat dorința de a trimite în Parlamentul European politicienii în care au încredere.
Totodată, pentru Referendumul convocat de Președintele României, Klaus Johannis, au votat 41,28 % dintre românii cu drept de vot, respectiv 39,8 % dintre covăsneni.
Conform Mediafax.ro <<Datele finale de la Exit Poll-ul Curs + Avangarde valabile pentru ora 21.00: „Facem precizarea că exit poll-ul nu a inclus secții din străinătate, motiv pentru care, din estimările noastre, ierarhia primelor trei partide se poate modifica”, sunt: PSD – 25.7% ; PNL – 25.7% ; USR-PLUS – 23.9% ; PROROMANIA – 5.7% ; UDMR – 5.4%; PMP – 5.2% ; ALDE – 4.7% ;ALȚII – 3.7% >>.
Cu ce gânduri au votat ieri covăsnenii
Din păcate nu toți cetățenii cu drept de vot au dorit sau au reușit să voteze. Cele mai mari probleme le-au întâmpinat românii din Diaspora, care au stat ore în șir la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot. Numărul mic al secțiilor de vot din străinătate și numărul redus al ștampilelor au fost doar 2 motive, din alte câteva, care i-au împiedicat pe mulți români să voteze.
Iată cu ce gânduri au votat covăsnenii:
„Am votat pentru respectarea legii de către toată lumea, pentru o viaţă mai bună a oamenilor. M-am săturat de minciunile actualei clase politice și văd că nu numai eu. Mă bucur să văd că mulți au ieșit la vot.”, ne-a declarat Matei C. din Sfântu Gheorghe.
„Am votat pentru nepoatele mele, pentru un viitor mai bun, pe care îl așteptăm de 30 de ani. Încă nu s-au născut politicienii care să se gândească la binele poporului nostru. Toți fură, ne mint cu nerușinare.”, ne-a declarat Dumitru A. din Sfântu Gheorghe.
„Locul României este în Europa. Merităm o viață mai bună. M-am săturat de hoți, penali și oportuniști. Apoi pot să zic că am votat într-o secție bizară. Un perete plin de oglinzi era parte a celor 3-4 cabine. Eu din cabina mea vedeam ce face ăla din cea alăturată și invers. Păi nene, ce să ne mai codim atât cu secretul votului? Hai s-o facem la vedere.”, a spus Laurențiu C.
„Eu sper să dispară pârnaiaşîi și analfabeții funcționali din politică. Să începem să promovăm și să creăm o societate meritocratică, nu cumetrii și conexiuni între hoți.”, ne-a declarat Leonard Gabriel Tone.
„Am votat de fiecare dată. Aș dori normalitate,legi egale pentru toți, și sunt pro Europa. Aș mai dori o societate bazată pe merite, fără clanuri, cumetrii, fără falși patrioți . Doamne ajută !”, a spus medicul Mariana Sanda Opra din Sfântu Gheorghe.
„E dreptul meu și nu vreau să îl ratez! E important să conștientizăm că puterea e la noi însă trebuie să fim responsabili, nu să ne plângem mai târziu. Sincer aș vrea ca votul să devină obligatoriu ca în alte țări, ex Bulgaria.”, ne-a declarat Elena Duculeț din Sfântu Gheorghe.
„I-am votat pe cei care au avut curajul să ridice vocea în favoarea României în Parlamentul European, pentru cei care au reprezentat România cu demnitate și nu și-au bătut joc de cetățenii acestei țări.
Îmi asum responsabilitatea de a declara că am refuzat buletinele pentru Referendum din cauza atitudinii Președintelui care a dovedit un partizanat fățiș pentru anumite partide.”, ne-a spus Rodica Nina Secelean din Sfântu Gheorghe.
„Sper să nu mai fie corupți, să crească salariile, să fie locuri de muncă. “, a precizat Ciprian Jitea din Sfântu Gheorghe.
„Votăm pentru siguranţa noastră, votăm cu speranţa că poate cineva va ști ce și cum să facă pentru bunăstarea poporului român. Dacă totul ar fi cât de cât bine, dacă aici ar fi siguranţa zilei de mâine sigur și copiii mei s-ar întoarce din Spania, nu ar mai trăi printre străini.”, ne-a declarat Gina Vârtej.
„Eu am votat pentru o Românie Europeană. Aș fi vrut să facă asta și tatăl meu, care e bolnav și trebuia să-l internez. În spital nu a putut vota, deoarece nu era pe liste. Nu a existat o urnă mobilă specială pentru cazuri de urgență. Sunt convinsă că multe persoane pot avea probleme neprevăzute în ziua votului.Îi ignorăm pur și simplu?”, a declarat Anna Maria Popa, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”.
„Sunt cetățean Italian, locuiesc de 5 ani în orașul Sfântu Gheorghe, am familia mea aici. Știu că nu am dreptul să votez pentru Referendum, nu am cetățenia română, dar am vrut să-mi exercit dreptul de vot pentru alegerile parlamentare. Din păcate, după o oră de stat la coadă la secția de votare de lângă ștrand, nu m-au lăsat să votez pe listele suplimentare. Mi-au zis că trebuia să mă înscriu pe lista cu 60 de zile înainte de alegeri. N-am știut. Primăria Sfântu Gheorghe nu m-a înștiințat. Nici în presă nu am citit asta. Consulatul Italiei de la București mi-a trimis o scrisoare pentru a mă invită să votez candidații italieni pentru Parlamentul European, dar nu puteam să fac 400 de km, dus-întors pe ruta Sfântu Gheorghe-București, doar pentru a vota.”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Ștefania Merlini.
Și câțiva covăsneni plecați peste hotare și-au exprimat votul la scrutinul din 26 mai în secțiile amenajate în străînătate. Ei au stat la cozile infernale formate la secțiile de votare pentru că le-a ajuns cuțitul la os și chiar își doresc să schimbe lucrurile în țara lor natală, România. Din păcate, mulți dintre ei, deși au stat 5-6 ore la coadă, nu au reușit să voteze deoarece s-au închis sectiile de vot.
Am stat de vorba cu câțiva covăsneni din Diaspora. Iată impresiile lor:
„Deși am probleme de sănătate și nu mă simt prea bine, am considerat că este important să-mi exercit acest drept. Am așteptat 2 ore la coadă, la secția de votare din Klagenfurt. Foarte mulți români… Au așteptat rândul civilizați și în liniște. Organizarea bună, dar prea puține ștampile de vot (2) pentru atâția oameni. Vreau să mă întorc acasă în țara mea, o țară fără penali, fără corupție, să îmi pot crește în pace și liniște copiii, într-o țară cu un sistem de sănătate și de educație în care să am încredere”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Opra Monica, covăsneancă aflată temporar în Germania.
„Este crunt ce se întâmplă la secțiile de vot din Italia. La Consulatul din Milano am stat 6 ore la coadă. Dacă politicienii de la putere s-au gândit să înființeze puține secții de vot ca să ne descurajeze să votăm, ei bine, nu au reușit. Vrem să le dăm o șansă și celor care iubesc poporul nostru, să ne reprezinte în Parlamentul European cu demnitate și onestitate.”, a declarat Cristiana Apăvăloaie, covăsneancă stabilită la Milano.
„Gânduri? Multe, însă în principal îmi doresc să ajungem să avem „o țară ca afară”, unde se demisionează instant la cea mai mică suspiciune de corupție. Auzisem la televizor că se va sta foarte mult la rând. A fost o decizie asumată. Am decis să îmi fac datoria față de mine și de copilul meu. Nu vreau ca niște oameni condamnați penal să decidă pentru mine.
Oricum, este o bătaie de joc la adresa noastră, a celor din Diaspora. Prea puține secții de vot. Sunt oameni care au preferat ca, în singura lor zi liberă, să vină să stea la rând, ore întregi, astfel încât să scape de corupți.
Clădirea Consulatului României din Londra era înconjurată de oameni care așteptau să între la vot, pe trei părți. Asta era când am ajuns noi, la 12. La plecare, la ora 20, rândul era la fel de mare.
Și, am văzut mulți care se îndreptau spre rând, trăgând speranța că vor ajunge să voteze. Anticorupția a fost cuvântul zilei.
Oamenii, toți, au stat liniștiți la rând. Știau că vor avea de așteptat. Singurii care erau cu portavoce și țipau pe acolo, încercând să instige, au fost oamenii care ulterior s-au alăturat jurnalistului Mădălin Bot, venit și el să filmeze.”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Sereșan Ana Maria, covăsneancă stabilită la Londra.
Tot în Londra sunt stabiliți și covasnenii Alina Buciuman și Misi Schmidt. Aceștia ne-au spus că din păcate le-a fost imposibil să voteze. Cozile erau kilometrice. În prima parte a zilei au fost la muncă, iar apoi timpul nu le-a ajuns pentru a ajunge în incinta secției de vot din Londra.
În județul Covasna au avut drept de vot 182471 de persoane, care puteau să-și exprime acest drept în cele 214 secții de votare, amplasate în diverse instituții din localitățile din județ.
Mâine vom reveni cu amănunte în legătură cu alegerile din dată de 26 mai 2019.
Larisa AXINIA