Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, împreună cu Ambasadorul României, Daniel Ioniţă, şeful Delegaţiei UE în republică, Peter Michalko, şi copreşedintele interimar al Platformei Civile Republica Moldova-UE, Alexei Buzu, au participat miercuri, 30 ianuarie, la lansarea oficială a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Chişinău în cooperare cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), informează un comunicat al guvernului Republicii Moldova, remis AGERPRES.

Evenimentul a fost deschis de către Ambasadorul României, Daniel Ioniţă, care a enumerat priorităţile Preşedinţiei României la Consiliului UE, Preşedinţie care îşi propune să promoveze coeziunea politică, socială şi economică între statele membre şi toţi cetăţenii europeni, şi s-a referit la acţiunile care urmează a fi întreprinse pe dimensiunea estică, inclusiv organizarea la Bruxelles, în mai 2019, a unei reuniuni la nivel înalt consacrată Parteneriatului Estic (PaE).

Vicepremierul moldovean a felicitat România cu prilejul preluării Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, subliniind că acest lucru este o provocare, dar şi o oportunitate. „Este o provocare deoarece necesită o mobilizare maximă şi o concentrare a experienţei şi expertizei pe cele mai complicate dosare, precum Brexit, alegerile în Parlamentul European etc. România va fi în lumina proiectoarelor în aceste 6 luni şi aceasta este o oportunitate deosebită de a fi în centrul proceselor şi de a contribui la soluţionarea unor probleme majore cu care se confruntă UE”, a declarat Iurie Leancă.

Totodată, Iurie Leancă a subliniat că Republica Moldova are mari aşteptări de la Preşedinţia română a Consiliului UE, atât pe dimensiunea Parteneriatului Estic, cât şi în ceea ce priveşte agenda relaţiilor bilaterale, deoarece România înţelege cel mai bine realităţile şi provocările socio-politice cu care se confruntă Republica Moldova.

„În contextul aniversării a 10 ani din momentul lansării Parteneriatului Estic, sperăm să fie iniţiate dezbateri serioase privind viitorul acestei iniţiative, plecând de la aspiraţiile diferite ale statelor PaE. Mizăm pe o atenţie mai mare din partea comunităţii europene asupra problemelor de securitate cu care ne confruntăm”, a mai declarat vicepremierul Republicii Moldova, subliniind că integrarea europeană poate avea loc doar prin România şi împreună cu România.

„Sper să reuşim împreună pe timpul Preşedinţiei române să finalizăm procesul de eliminare a serviciilor de roaming – astfel arătând un exemplu pentru UE şi ţările PaE şi aducând beneficii pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului, să avansăm substanţial pe interconectarea energetică şi construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, să reconstruim podurile. Aveţi tot sprijinul Guvernului de la Chişinău, deoarece suntem interesaţi să ne unim forţele pentru ca Preşedinţia
României să fie un succes. Succesul României va fi şi succesul nostru”, a subliniat vicepremierul Republicii Moldova.

Cu un mesaj de felicitare a venit şi şeful Delegaţiei UE, Peter Michalko, care a subliniat că în timpul Preşedinţiei române vor fi marcate mai multe evenimente importante pentru Republica Moldova. „Împreună vom marca 10 ai de la lansarea Parteneriatului Estic, 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere şi a regimului de vize. România este ţara de la care aţi obţinut prima experienţă de integrare europeană şi care vă ajută enorm de mult în parcursul european”, a spus Peter Michalko.

 

AGERPRES

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail