Pe durata mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi elaborată Declaraţia de la Bucureşti, un document cadru care va pune bazele mecanismelor prin care opinia copiilor va deveni o componentă constantă a proceselor decizionale la nivel european, a afirmat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, într-o conferinţă.
„Pe durata mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE, va fi elaborată Declaraţia de la Bucureşti, un document cadru realizat printr-un amplu proces de consultare a copiilor şi tinerilor din toate statele membre. Acesta va pune bazele mecanismelor prin care opinia copiilor va deveni o componentă constantă a proceselor decizionale la nivel european în problemele care îi vizează. Declaraţia va reflecta opiniile şi părerile copiilor din România, dar şi din Europa, şi va fi redactată cu sprijinul unei ample reţele de experţi europeni în materie de drepturile copiilor”, a declarat Marius Budăi, la conferinţa „Promovarea consultării şi participării copiilor, o prioritate a României în cadrul Preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene”.
Marius Budăi, ministrul Muncii, şi Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, au fost prezenţi miercuri, la Bucureşti, la conferinţa de prezentare a celor patru Ambasadori Juniori la Uniunea Europeană – Ariana Ardelean, Alexandra Maria Stoica, Panait Tudor-Alexandru şi Rareş Voicu – care vor participa la evenimentele desfăşurate în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul UE.
Evenimentul face parte din proiectul „Ambasador Junior la Uniunea Europeană”, demarat de UNICEF, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, în anul 2018, şi are în vedere implicarea tinerilor în dezbaterile care definesc viitorul Europei, având în vedere că 1 din 5 cetăţeni europeni este copil sau tânăr.
Astfel, proiectul este în acord cu una dintre temele cheie ale României pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene: „O Europă a valorilor comune”, implicarea copiilor şi tinerilor în viaţa civică europeană fiind o prioritate a Preşedinţiei României.
Ministrul Muncii a explicat că documentul va fi realizat în urma unui proces complex de consultare a copiilor din întreaga Europă, sub coordonarea Boardului Copiilor din România, susţinut de UNICEF şi de alţi parteneri din România şi din Uniunea Europeană.
Procesul include mai multe consultări formale şi informale ale copiilor şi o întâlnire la nivel de experţi europeni, care a fost deja organizată la Bruxelles în data de 26 februarie 2019, un proces care culminează cu evenimentul oficial planificat în cadrul Preşedinţiei rotative, pe 6 şi 7 mai la Bucureşti, respectiv Conferinţa despre Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul UE – un summit al copiilor – la finalul căreia va fi prezentată „Declaraţia copiilor de la Bucureşti”.
„Unul din cinci cetăţeni ai Uniunii Europene este copil, este deci firesc şi necesar ca dezbaterile referitoare la viitorul Europei să îi implice pe copii şi pe adolescenţi. Ideile lor pot şi trebuie să contribuie la crearea viitoarelor politici şi programe europene care să le asigure accesul egal la educaţie, sănătate, integrarea pe piaţa forţei de muncă şi o implicare activă în deciziile care le influenţează viaţa. Participarea copiilor este un drept definit în Convenţia cu privire la drepturile copilului, care aniversează anul acesta 30 de ani de la adoptare”, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabrielei Coman, copiii sunt cetăţeni cu drepturi egale adulţilor şi, prin urmare, „este dreptul lor să participe la luarea deciziilor care îi privesc şi este obligaţia noastră să îi încurajăm şi să-i implicăm în toate acţiunile”.
„Vocea noastră este creionul care desenează ziua de mâine”, a spus Alexandra Maria Stoica, unul din cei patru Ambasadori Junior la Uniunea Europeană, selectaţi în cadrul acestui program şi prezenţi la conferinţa de presă.
De asemenea, Rareş Voicu a afirmat că implicarea copiilor în luarea deciziilor este foarte importantă, însă, de cele mai multe ori, acest aspect este trecut cu vederea.
„Mă bucur că, în calitate de Ambasador Junior al României la UE, pot face auzită cu adevărat vocea copiilor din întreaga Europă”, a spus Rareş Voicu.
Participarea copiilor şi tinerilor a fost deja susţinută pe parcursul anului 2018 prin mai multe activităţi, cum ar fi prima consultare cetăţenească din Uniunea Europeană desfăşurată exclusiv cu şi pentru copii organizată de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, de UNICEF România, alături de alţi parteneri, precum şi prin programul „Delegat de Tineret la Uniunea Europeană”, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului.
În context, o altă premieră de la instituirea sistemului de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE o reprezintă secţiunea dedicată copiilor pe site-ul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, realizată de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, în colaborare cu UNICEF România. Conţinutul editorial, creat împreună cu o echipă de specialişti în educaţie, include date generale despre UE şi alte teme de interes pentru copii, legate de Uniune.
Aceste două proiecte aduc în prim plan copiii şi tinerii, ca cetăţeni activi şi dornici să îşi promoveze drepturile, valorile europene, precum şi să îşi susţină ideile pe care le au în diverse domenii.
AGERPRES