Uniunea Europeană are nevoie de o abordare pragmatică, cu obiective vizibile şi rezultate tangibile, în perspectiva alegerilor europarlamentare, a declarat luni vicepremierul Ana Birchall.

„Din punctul nostru de vedere, Uniunea are nevoie de o abordare pragmatică, cu obiective vizibile şi rezultate tangibile, arătând valoare adăugată ce nu poate fi negată pentru proiectul european. Deci, această abordare este importantă dat fiind că ne pregătim pentru alegerile europarlamentare, rezultatul va avea un impact important asupra instituţiilor noastre şi, bineînţeles, în consecinţă, asupra politicilor europene. În contextul în care euroscepticismul descurajează şi câştigă teren în multe state membre, va fi important să asigurăm o majoritate în Parlamentul European care să sprijine proiectul avansării în cadrul UE şi, în acest context, alegerile europarlamentare trebuie să fie folosite pentru a promova obiectivele consolidării UE în baza principiilor fundamentale”, a precizat Ana Birchall, la finalul reuniunii preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene.

Vicepremierul român a punctat că un alt aspect important în perspectiva alegerilor pentru PE îl reprezintă creşterea numărului de votanţi, în special în rândul generaţiilor tinere, prin creşterea gradului de conştientizare privind relevanţa scrutinului european.

„Trebuie să influenţăm viitorul UE, al politicilor, şi aici salut iniţiativa de a avea o dezbatere a cetăţenilor, între cetăţeni. În România avem dezbateri şi sunt convinsă că aceste dezbateri au loc în mai multe state membre şi aceste dezbateri vor fi foarte importante pentru Summitul de la Sibiu. Să construim rezilienţa şi să luptăm împotriva campaniilor de influenţă, să luptăm împotriva atacurilor cibernetice, asigurarea unei transparenţe mai mari cred că sunt aspecte foarte importante. Trebuie să atingem în mod eficient toate aceste probleme, toate aceste aspecte în contextul valorilor europene. Sunt convinsă că, în timpul Preşedinţiei, vom lucra îndeaproape cu toţi – cu Parlamentul European, cu statele membre – pentru a duce la capăt acţiunile comune. Vă asigur că Preşedinţia noastră (la Consiliul UE – n.r.) transmite un mesaj axat pe consolidarea UE, abordarea noastră aduce sprijinul cetăţenilor europeni în cadrul proiectului european şi pentru valorile europene”, a afirmat viceprim-ministrul.

Ana Birchall a menţionat că România este una dintre ţările proeuropene, cu o orientare pro-UE de 52%, comparativ cu o medie de 43% la nivelul Uniunii, conform barometrului din decembrie 2018.

„Încrederea în Uniunea Europeană este stabilă şi majoritatea respondenţilor consideră că sunt cetăţeni europeni şi acest lucru trebuie promovat şi la următoarele alegeri. (…) Deşi este dificil să prezicem cum se vor desfăşura alegerile, un aspect este clar – trebuie să folosim perioada rămasă până la alegerile europarlamentare pentru a implementa decizii şi pentru a crea măsuri pentru a demonstra cetăţenilor că există o perspectivă clară pentru viitorul Uniunii noastre, aceste obiective şi acest angajament trebuie să fie la nivel politic pentru noi toţi. (…) Pentru România, următoarele şase luni reprezintă o oportunitate de a demonstra angajamentul nostru pentru acest proiect, care rămâne cadrul unei dezvoltări durabile pentru cetăţeni şi pentru statele membre. (…) Vă rog să vă alăturaţi în această încredere în momente importante nu doar pentru statele membre, dar şi pentru viitorul UE. Deci, cred că acţiunile noastre la nivel european implică să rămânem împreună, să rămânem uniţi, împreună vom deveni mult mai puternici după aceste alegeri”, a subliniat Birchall.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail