Politicile de austeritate din ţările dez­voltate îi afectează pe copii, constată Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în raportul său anual asupra situaţiei copiilor din economiile avan­sate, publicat miercuri şi citat de France Presse. Într-un clasament al celor mai afectate ţări, România s-a plasat pe ultima poziţie.

„Multe guverne explică faptul că trebuie să rezolve problema datoriei pentru a nu lăsa această sarcină pe umerii generaţiilor viitoare”, a notat Chris de Neubourg, care conduce departamentul de cercetare politică şi socială din cadrul UNICEF. „Dar dacă această reducere a cheltuielilor vizează educaţia sau familiile modeste factura este prezentată copiilor acum”, a subliniat el, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Raportul examinează modificările legate de condiţia copiilor în deceniul 2000-2010 în 29 de ţări, potrivit unor criterii de reuşită şcolară, rată de natalitate în rândul adolescenţilor, nivel de obezitate infantilă, frecvenţă a disputelor între elevi şi consum de tutun, alcool şi droguri.

Olanda, Norvegia, Islanda, Finlanda şi Suedia ocupă primul loc al clasamentului. Franţa se situează pe poziţia a 13-a, în spatele Sloveniei, Statele Unite ale Americii ocupă poziţia a 26-a, iar România este pe locul 29, fiind totodată şi cea care încheie clasamentul ţărilor avute în vedere de raport.

Chris de Neubourg a estimat că nivelurile de sărăcie la copii au crescut în mai multe dintre aceste ţări. „Cel mai rău este să vă reduceţi investiţiile în această generaţie, riscând astfel să îi faceţi pe copii să plătească şi acum şi pe viitor”, a opinat expertul.

Pe de altă parte, el a invocat exemplul Marii Britanii, clasată pe poziţia 21 într-un studiu similar realizat în 2007, raportat la situaţia din 21 de ţări, şi care acum a ajuns pe locul 16 după ce a depus eforturi pentru a îmbunătăţi situaţia copiilor.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail