Lipsa consensului de astăzi ( joi-n.red)  în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, precizează preşedintele Iohannis într-o declaraţie de presă, după Consiliul JAI.

El subliniază că România va continua să acţioneze cu responsabilitate, hotărâre şi bună credinţă în direcţia consolidării securităţii interne a Uniunii Europene, aşa cum a făcut-o şi până în prezent.

Şeful statului mulţumeşte tuturor statelor membre şi Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE şi în consolidarea proiectului european, au susţinut aderarea ţării noastre la Schengen.

„Sprijinul şi solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european”, spune şeful statului.

Iohannis transmite că aderarea la spaţiul de liberă circulaţie rămâne obiectivul strategic al României.

„Dragi români, România nu se opreşte aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic şi nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, conchide preşedintele Iohannis.

***

MAE respinge ferm ca total inadmisibilă poziţia Austriei de a vota negativ în privinţa aderării României la Schengen

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm poziţia „total inadmisibilă” a Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) şi consideră că „Austria s-a singularizat şi autoizolat în cadrul Uniunii Europene”.

Într-un comunicat transmis joi, MAE consideră că acest rezultat este „complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă”, mai ales în condiţiile în care România a acţionat cu „deschidere şi transparenţă” în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

„Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicţie flagrantă cu poziţia favorabilă exprimată de celelalte state membre şi în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne şi celorlalte autorităţi din Austria argumente convingătoare, realiste şi pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât şi elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE”, arată sursa citată.

De asemenea, MAE precizează că „poziţia Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziţie de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022″.

„Cu două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal şi oficial la reuniunea de la Bucureşti a Forumului Salzburg, prin Declaraţia Comună a miniştrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menţionează „sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei în decembrie 2022″”, arată MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că invocarea de către partea austriacă a problemei creşterii fluxului migraţionist, ca justificare a opoziţiei faţă de aderarea României la Schengen, este „inacceptabilă, incorectă şi injustă”.

MAE transmite că toate datele furnizate oficial de Agenţia Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraţionistă şi nu este o sursă de mişcări secundare migraţioniste.

„Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiaţi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toţi partenerii europeni şi euroatlantici”, mai arată sursa citată.

„MAE regretă consecinţele nedorite pe care votul negativ exprimat astăzi de Austria le are asupra unităţii şi coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acţiona în direcţia consolidării construcţiei europene, mai ales în condiţiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acţiunii şi integrării europene în baza principiilor solidarităţii şi unităţi”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

  ***

Bode: Un moment de cumpănă; principiile care stau la baza UE au fost umbrite de Austria

Principiile care stau la baza Uniunii Europene şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie au fost umbrite de interese politice interne ale Austriei, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, după reuniunea Consiliului JAI de la Bruxelles.

„Este un moment pe care l-am aşteptat cu toţii şi un moment de cumpănă, nu numai pentru România, dar îndrăznesc să spun pentru UE în ansamblul ei. Astăzi, am fost din nou martorii modului în care principiile care stau la baza UE şi creării spaţiului de libertate, securitate şi justiţie au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru, şi mă refer la Austria”, a spus Bode.

Ministrul de Interne consideră că decizia Austriei de a se opune aderării României la spaţiul Schengen este profund injustă.

„Astăzi, Austria este singura ţară care s-a opus aderării României la spaţiul Schengen, după ce în luna februarie a confirmat că susţine aderarea României la spaţiul Schengen. Mai mult, Austria a aderat la declaraţia comună a statelor Forumului de la Salzburg, pe data de 17 noiembrie, şi şi-a reafirmat susţinerea pentru ca România să adere la spaţiul Schengen. Ulterior, pe 18 noiembrie, Austria a declarat că nu mai susţine aderarea la spaţiul Schengen, iar astăzi a respins adoptarea deciziei propusă de Preşedinţia cehă. Este o decizie profund injustă. În primul rând, pentru România şi cetăţenii ei, care au dovedit, în toţi aceşti ani, de la momentul aderării la UE în 2007, un ataşament profund pentru Uniune. În al doilea rând, este o decizie care desconsideră cu bună ştiinţă faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite şi concluziile unor misiuni de evaluare, fiind invocate în schimb argumente din domenii conexe. Nu în ultimul rând, este o decizie care afectează credibilitatea noastră, a tuturor, ca uniune de reguli şi principii”, a adăugat Lucian Bode.

Bode susţine că nu se pot imputa României problemele interne de ordin politic din Austria, iar principiile de funcţionare ale spaţiului Schengen „au fost călcate în picioare”.

„Este total inacceptabil să schimbi regulile în timpul procesului sau, mai bine-zis, la finalul procesului, cum s-a întâmplat astăzi cu noi. Problemele interne cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Am demonstrat acest lucru cu cifre la ultimele întâlniri pe care le-am avut la Viena. România nu poate fi sancţionată nemeritat şi nejustificat pentru situaţia internă din Austria. Suntem solidari, am oferit sprijin, soluţii, dar nu suntem noi responsabili pentru situaţia internă din Austria. Din păcate, aspiraţiile şi interesele a milioane de români, cetăţeni europeni, dar şi normele juridice europene, au fost puse pe locul doi, în faţa agendei politice interne a unui stat membru. Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcţionare a spaţiului Schengen. Astăzi, aceste principii au fost călcate în picioare.

***

Orban: Neacceptarea României în Schengen – eşec major al coaliţiei PSD-PNL-UDMR şi al preşedintelui Klaus Iohannis

 Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat joi că neacceptarea României în Schengen reprezintă un eşec major al actualei coaliţii PSD-PNL-UDMR şi „un eşec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a ţării, preşedintele Iohannis”.

„Astăzi, două ţări au votat împotrivă: Austria şi Olanda. Prima a votat în mod explicit împotriva României, a doua a votat contra pentru că România era la pachet cu Bulgaria. Opoziţia Austriei a surprins complet oficialii români şi reprezintă o schimbare de poziţie care nu a fost anticipată de diriguitorii diplomaţiei româneşti, care au reacţionat tardiv şi stângaci. Opoziţia Olandei se datorează deciziei lui Iohannis de a rămâne cuplaţi de Bulgaria la votul de aderare la spaţiul Schengen, deşi se ştia că Olanda nu va vota aderarea Bulgariei, deci nici a României”, a scris Orban pe Facebook.

El a apreciat că Austria şi Olanda nu au temei serios pentru votul lor împotriva aderării României la Schengen, adăugând că acesta este „rezultatul acţiunii ineficiente” a conducătorilor diplomaţiei româneşti.

„Susţin şi eu categoric că nici Austria, nici Olanda nu au niciun temei serios pentru votul lor împotrivă. Dar votul lor împotrivă este şi rezultatul unei acţiuni ineficiente a conducătorilor diplomaţiei româneşti”, a precizat Orban.

În opinia lui Ludovic Orban, coaliţia de guvernare trebuie să-şi asume public acest eşec şi să nu excludă posibilitatea de a ataca la CJUE decizia.

„Este momentul asumării publice a acestui eşec de către coaliţia de guvernare. De asemenea, cineva trebuie să plătească pentru acest eşec. Simpla aruncare a oprobiului public asupra statelor care au votat împotriva aderării României nu ne foloseşte la nimic. Este necesară o analiză serioasă a greşelilor comise şi o regândire a strategiei de aderare la Schengen. Nu trebuie exclusă nici posibilitatea de a ataca la CJUE decizia. Este dreptul românilor să circule liber în Uniunea Europeană şi obligaţia autorităţilor publice din România de a obţine acest drept pentru cetăţenii români, drept garantat de Tratatele UE”, a mai arătat Orban.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail