România face un nou pas important pentru dezvoltarea culturii sustenabilităţii în rândul noilor generaţii, prin lansarea primului muzeu interactiv dedicat educaţiei pentru mediu şi schimbări climatice.
O iniţiativă a Asociaţiei Act for Tomorrow şi a companiei NEPI Rockcastle, muzeul, găzduit de Mega Mall Bucureşti în perioada 2 februarie – 31 martie, introduce o nouă abordare educaţională supra mediului şi schimbărilor climatice, bazată pe experienţe de învăţare non-formală şi îmbinarea elementelor teoretice cu experienţe practice şi interactive.
„Caracterul inovator constă, de asemenea, în faptul că iniţiativa aduce subiectul acţiunii şi nevoii de protecţie a mediului într-un spaţiu neconvenţional, astfel încât educaţia pentru mediu să devină accesibilă publicului larg”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
La lansarea muzeului au fost prezenţi consilierul de stat pentru climă şi sustenabilitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Alexandra Bocşe, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristian-Valer Beşeni, şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Bogdan Cristescu.
„Muzeul se adresează în principal elevilor, dar şi părinţilor, profesorilor şi tinerilor studenţi şi cuprinde numeroase instalaţii interactive cu rol educaţional, prin care aceştia sunt invitaţi să descopere, într-un mod inedit, informaţii care îi vor ajuta să devină cetăţeni mai responsabili faţă de natură. Pe lângă scopul educativ, iniţiativa urmăreşte să inspire noile generaţii să acţioneze, oferindu-le o bază de cunoştinţe despre schimbările mici, dar semnificative, pe care le pot face în viaţa de zi cu zi, pentru a avea un impact pozitiv asupra mediului. Totodată, proiectul vine în întâmpinarea programului naţional Săptămâna Verde şi subscrie obiectivelor Strategiei Naţionale de Educaţie privind Mediul şi Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României”, se mai arată în comunicat.
Muzeul se întinde pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi şi este structurat în mai multe secţiuni tematice: schimbări climatice, păduri şi biodiversitate, universul acvatic şi plastisferă, resursele Planetei şi gestionarea deşeurilor.
Prin activităţi practice şi expoziţii interactive, muzeul îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra fenomenului schimbărilor climatice, al efectelor negative pe care obiceiurile oamenilor le au asupra mediului, dar şi asupra florei şi faunei reprezentative pentru ţara noastră, care necesită acţiuni de conservare şi protecţie. Totodată, vizitatorii vor dobândi cunoştinţe esenţiale cu privire la deşeurile care ne pun în pericol ecosistemele – atât terestre, cât şi acvatice – şi acţiunile pe care le putem lua la nivel individual pentru a ne reduce impactul asupra mediului.
Potrivit Asociaţiei Act for Tomorrow, iniţiative similare există şi în ţări precum Norvegia sau Statele Unite ale Americii.
„Pornind de la aceste exemple de bună practică, alături de NEPI Rockcastle ne-am propus să oferim tinerilor din România o experienţă de învăţare captivantă şi interactivă asupra schimbărilor climatice, invitând la reflecţie şi la acţiune pentru un viitor mai sustenabil. Iniţiativa vine într-un context în care actorii publici şi neguvernamentali îşi sporesc eforturile de a forma o nouă generaţie de cetăţeni conştienţi şi responsabili faţă de mediu, care vor adopta şi promova comportamente durabile”, a declarat Andrei Coşuleanu, preşedintele Asociaţiei Act for Tomorrow.
Muzeul este situat în Mega Mall Bucureşti, la nivelul 2 (intrarea principală) şi poate fi vizitat zilnic, până la data de 31 martie 2023, în intervalul orar 10:00 – 22:00. Intrarea la muzeu este gratuită.
„Iniţiativa derulată împreună cu partenerii noştri de la Act for Tomorrow, o premieră în România, este încă un pas pe care îl facem în efortul nostru de a ne atinge obiectivele de sustenabilitate asumate. Acest proiect unic este dovada reală, dar şi speranţa că, prin educaţie, putem aduce schimbare şi, în acest caz, putem contribui la dezvoltarea unui mediu mai bun pentru generaţiile viitoare”, a afirmat Roxana Baias – Group Marketing Director NEPI Rockcastle.
Întregul concept, instalaţiile interactive şi conţinutul au fost dezvoltate de echipa Act for Tomorrow, pornind de la exemple de succes din alte state şi având la bază literatura de specialitate. Designul acestuia a fost dezvoltat în colaborare cu arhitecta Diana Grigoraş. Spaţiul expoziţional are la bază materiale sustenabile, în principal lemn.
„Ce propuneţi prin această expoziţie reprezintă un model ce merită a fi duplicat pentru a pregăti o societate responsabilă în relaţia cu mediul înconjurător. Avem nevoie de astfel de acţiuni, care să îi scoată pe elevi din bancă, din şcoală, să le ofere elemente de învăţare axate pe practică, pe interacţiune”, a declarat secretarul de stat în MMAP.
În următoarele luni, organizatorii îşi propun să aducă expoziţia şi în alte oraşe din ţară, în cadrul mall-urilor din reţeaua NEPI Rockcastle, pentru a oferi acces la educaţia pentru mediu cât mai multor grupuri de elevi şi tineri din România.
Act For Tomorrow este o asociaţie de mediu, voluntariat şi sustenabilitate, înfiinţată în octombrie 2018, a cărei misiune este promovarea unei culturi a responsabilităţii civice şi sociale în rândul cetăţenilor, astfel încât aceştia să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii într-un mod sustenabil, fără a periclita resursele generaţiilor viitoare. Asociaţia dezvoltă programe şi proiecte de educaţie ecologică, colectare şi reciclare, voluntariat, protejarea apelor, împăduriri, dezvoltare comunitară.
NEPI Rockcastle este principalul investitor şi dezvoltator de proprietăţi comerciale din Europa Centrală şi de Est. Grupul deţine un portofoliu remarcabil de proprietăţi cu poziţie cheie în România, Polonia, Slovacia, Croaţia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Serbia şi Lituania şi continuă dezvoltarea printr-un program de expansiune în regiune.
AGERPRES