Astăzi, Zi Sfântă în care sărbătorim Înălțarea Domnului, și totodată Ziua Eroilor, la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului va avea loc o ceremonie de omagiere a eroilor căzuţi în luptele pentru apărarea patriei.
Evenimentul este organizat de către societatea civilă, la inițiativa doctorului Mihai Tîrnoveanu din Brașov, care are și funcția de președinte al Asociației Calea Neamului și vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
Cu lacrimi în ochi, durere în suflet și inima deschisă, indiferent de ceea ce îi așteaptă la Cimitirul din Valea Uzului, covăsnenii, alături de frați din țară merg să-și cinstească Eroii căzuți la datorie pentru patria noastră România.
„Mergem cu Pace la Valea Uzului. Mergem să-i pomenim pe Eroii Români din Cimitirul Internațional al Eroilor, să cinstim memoria lor. Numeroase organizații patriotice din țară și-au anunțat prezența, Calea Neamului, Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ASTRA Carei, ASCIOR, Dacii Liberi precum și numeroși români din toate provinciile istorice româneșți. Manifestările comemorative au primit aviz pozitiv din partea Primăriei Orașului Dărmanesti. Deși conform legii aceste manifestări nu au nevoie de aprobare, noi am cerut acest lucru datorită semnalelor negative venite din partea grupărilor extremiste maghiare care și-au exprimat intenția de a bloca accesul nostru în cimitir și a împiedica astfel slujba religioasă, Parastasul în memoria celor căzuți pentru apărarea țării în cele două Războaie Mondiale. Prin avizul pozitiv al Primăriei Orașului Dărmanesti avem siguranța că forțele de ordine ale Statului Român vor crea cadrul necesar pentru o bună desfășurare a manifestărilor comemorative.
În cele peste 60 de acțiuni având ca menire întărirea identității naționale românești în Covasna și Harghita, multe dintre ele desfășurate împreună cu Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, nu ne-am manifestat în niciun fel împotriva etniei maghiare, nu am provocat nici cel mai mic eveniment nedorit.– a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Mihai Tîrnoveanu.
FCRCHM face un APEL către toți participanțiisă aibă o comportare demnă, plină de respect și profundă cinstire a memoriei eroilor
La acest eveniment și-au anunțat prezența și alți reprezentanți ai Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, organizaţie civică reprezentativă a celor 400.000 de români din judeţele Transilvaniei de Sud-Est, care au transmis printr-un comunicat:
„Aflând din spațiul public de intențiile mai multor grupuri de oameni care simt românește de a se deplasa la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului în ziua de 6 iunie, de Ziua Eroilor, pentru a cinsti memoria Eroilor și a participa la slujba de pomenire a acestora, FCRCHM susține și se alătură acestor inițiative.
În același timp, FCRCHM face un APEL către toți participanții la acțiunile de omagiere a Eroilor de la Valea Uzului, grupuri organizate sau persoane fizice, să aibă o comportare demnă, plină de respect și profundă cinstire a memoriei eroilor și, cel mai important, să nu răspundă provocărilor de orice fel, indiferent sub ce formă sau din ce parte vor veni acestea.
Totodată, adresăm același îndemn la echilibru, calm și respect și concetățenilor de etnie maghiară, în mod deosebit liderilor acestora, care continuă provocările cu scopul menținerii în spațiul public a unei pseudoprobleme interetnice, în contradicție cu legislația și practica românească și europeană privind organizarea cimitirelor internaționale, unde își dorm somnul de veci militari din mai multe țări.
Luând act cu nedumerită surprindere de lipsa oricărei reacții a Ministerului Apărării Naționale și a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor față de situația creată în jurul Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului, FCRCHM solicită autorităților locale și centrale să facă toate demersurile necesare pentru ca EROII NEAMULUI ROMÂNESC să fie cinstiți, conform prevederilor legale și rânduielilor Bisericii Ortodoxe, oriunde pe teritoriul României, indiferent de limitele administrative ale județelor.”
Facem ceremonialul religios pe care îl ținem la orice cimitir al Eroilor din Dărmănești
Și conducerea Primăriei Dărmănesti va fi prezentă la ceremonia de omagiere a eroilor din cimitirul de la Valea Uzului.
„Noi ne ducem acolo ca reprezentanți ai instituției pe care o conducem, vom depune o coroană de flori, facem ceremonialul religios pe care îl ținem la orice cimitir al Eroilor din Dărmănești. Avem 4 cimitire în Dărmănești, iar cel de la Valea Uzului este al cincilea.
Nu credem că vor fi conflicte acolo, nu ne dorim acest lucru, iar forțele de ordine sunt înștiințate și vor fi prezente pentru a asigura paza și ordinea”, a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, viceprimarul orașului Dărmănești, Mihai Buzatu.
Parlamentari români prezenți la Valea Uzului
În calitate de senator ales în Circumscripţia Electorală nr. 15 – Covasna, Gheorghe Baciu se alătură iniţiativei societății civile şi anunţă că, împreună cu reprezentanţii conducerii centrale a Partidului Mişcarea Populară, va participa la ceremonia de omagiere programată joi, 6 iunie, în localitatea Valea Uzului, pentru a-i omagia de Ziua Eroilor pe ostaşii care îşi au somnul de veci în Cimitirul Eroilor, indiferent de apartenenţa lor etnică, cinstindu-le memoria şi respectându-le jertfa.
Și președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a anunțat în Plenul Parlamentului că va fi prezent la evenimentul programat pe 6 iunie, ora 17, la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului.
În cursu zilei de luni, 3 iunie ac., acesta a dat citire, de la tribuna Camerei Deputaților, unei interpelări „adresată Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela DAN, Ministrului Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin LEȘ, Directorului Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Alin Mihai PREDA, Prefectului județului Harghita, Jean-Adrian ANDREI și Prefectului județului Bacău, Maricica Luminița COȘA.”, prin care solicită răspunsuri la următoarele întrebări:
„1. Care au fost deciziile adoptare, măsurile dispuse și acțiunile întreprinse de către MAI, MAP, ONCE și prefecturile Bacău și Harghita în legătură cu cazul profanării de către extremișți maghiari a celor 52 de cruci ale eroilor români care își dorm somnul de veci în Cimitirul Internațional din Valea Uzului?
2. Au fost identificați extremiștii maghiari care au profanat crucile eroilor români din Cimitirul Internațional din Valea Uzului?
3. Dacă da, care au fost măsurile dispuse în privința acestora?
4. Care este numărul eroilor români înhumați în Cimitirul Internațional din Valea Uzului?
5. Câte morminte ale eroilor români înhumați în Cimitirul Internațional din Valea Uzului au cruci tombale și câte nu au asemenea cruci?
6. Care este numărul eroilor străini, defalcat pe naționalități, înhumați în Cimitirul Internațional din Valea Uzului?
7. Când și cum s-a acționat pentru de internaționalizarea (inclusiv deromânizarea) Cimitirului Internațional din Valea Uzului și maghiarizarea acestuia? Care au fost de fiecare dată reacțiile și acțiunile în consecință ale autorităților statului român?
8. Care este totalul sumelor vărsate de către Ministerul Apărării al Republicii Ungare (și alte autorități maghiare) pentru de internaționalizarea (inclusiv deromânizarea) Cimitirului Internațional din Valea Uzului și maghiarizarea acestuia sub pretextul reamenajării și reabilitării lui? Cum se raportează acestea la sumele vărsate de către MAN, ONCE și alte autorități centrale ale României pentru amenajarea și reabilitarea Cimitirului Internațional din Valea Uzului?
9. Ce măsuri concrete intenționează să întreprindă imediat autoritățile pe care le reprezentați pentru cinstirea după cuviință a memoriei tuturor eroilor români și străini înhumați în Cimitirul Internațional din Valea Uzului?
10. Cum privesc autoritățile pe care le reprezentați posibilitatea ridicării în Cimitirul Internațional din Valea Uzului a unei Capele ortodoxe în care să fie oficiate serviciile religioase cuvenite pentru cinstirea memoriei eroilor români și străini, de confesiune ortodoxă?”
De asemenea, deputatul Constantin Codreanu, a transmis: „În afară de marea onoare pe care o avem în a-i cinsti pe înaintașii care au slujit neamul românesc prin sacrificiul suprem, avem obligația să protejăm mormintele şi operele comemorative de război ale eroilor români din întreaga lume. În calitate de român originar din Republica Moldova voi veghea cu atenţie asupra reabilitării mormintelor şi cimitirelor româneşti de pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc. Eroii nu mor niciodată!”.
În România de azi se pare că nu este simplu să-ți cinstești Eroii
Din păcate, în România de azi se pare că nu este simplu să-ți cinstești Eroii, să te duci să le aprinzi o lumânare la căpătâi și să le depui coroane de flori.
Aflând de intenția românilor de a organiza o ceremonie de omagiere a eroilor înhumați în Cimitirul de la Valea Uzului, liderii UDMR au făcut tot ce le-a stat în putere să-i împiedice pe aceștia să ducă la bun sfârșit doleanța lor.
În primul rând, Consiliului Local Sânmartin a aprobat o hotărâre, la sfârșitul lunii mai, prin care se interzicea accesul în incinta cimitirului pe o perioadă de 30 zile, act care ulterior a fost atacat de către Prefectura Harghita, deoarece nu este în concordanţă cu prevederile legale.
Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a anunțat luni, 3 iunie, printr-un comunicat de presă, că s-a stabilit un program de vizitare a cimitirului militar de la Valea Uzului, deoarece prefectul a atacat hotărârea Consiliului local Sânmartin de a închide cimitirul, astfel că aceasta este nulă.
Astfel, cimitirul de la Valea Uzului poate fi vizitat în fiecare zi de duminică, între orele 16.00 şi 17.00, pe baza programărilor prealabile.
„A fost important ca, în ciuda faptului că prefectura a atacat hotărârea Consiliului local Sânmartin, să găsim o modalitate de a merge mai departe. Acesta a fost demersul, care nu poate fi atacat de nicio instituţie. În continuare considerăm că a fost un act de profanare a mormintelor, că lucrările de construcţie au fost ilegale şi că Guvernul României trebuie să remedieze această ilegalitate. Este o datorie faţă de eroii înmormântaţi acolo. Nu ne vom opri aici, continuăm demersurile. În continuare îndemn la raţiune, calm şi respectarea legii. Singurul nostru instrument este legea, în vreme ce pe partea cealaltă setul de ilegalităţi este inepuizabil, iar dacă România este un stat de drept, aceste lucruri nu au cum să se întâmple”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.
Mai mult decât atât, acest domn, care reprezintă o instituție importantă a statului român și care invocă respectarea legii, a postat pe facebook un eveniment prin care instigă poporul maghiar să meargă azi, la ora 16, la Valea Uzului, să facă lanț uman pentru a apăra eroii lor, adică cei maghiari, evident. Alți eroi nu mai sunt, decât maghiari. Să-i apere de cine și de ce???
Redăm traducerea mesajului transmis de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.
„Un lanț de viață pentru pacea eroilor! Nu pierdeți pacea strămoșilor noștri! Creați un lanț uman în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Țînând mâinile unul pe altul, suntem puternici! Să ne întâlnim joi, 6 iunie, la ora 4 pm, la cimitirul militar din Valea Uzului”.
Trist este faptul că unii oameni ascultă îndemnul UDMR-istului Borboly Csaba și a altor lideri maghiari, postând pe paginile lor de facebook mesaje înfiorătoare.
„De ce nu putem opri ceremonia din data de 6 iunie? Așteptăm ca sângele să curgă?”, este traducerea mesajului postat de Sandor Zsolt Istvan.
Și Bela Mathe scrie: „Bunicul meu a zis să luăm o secure și să stăm în picioare în fața dușmanului. Până nu facem asta, doar râdem de acești păduchiosi (…)”
În același timp, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, a postat pe facebook că a fost informat și Guvernul Ungariei despre situația cimitirului, iar într-o conferință de presă susținută marți, 4 iunie, a declarat că la Valea Uzului va avea loc joi, 6 iunie, ora 16 o ședință de lucru la care vor participa liderii mai multor partide politice maghiare.
Uimită totuși de coincidența că ședința e programată fix atunci când românii au programat o ceremonie de comemorare a Eroilor, am adresat întrebarea mea stupidă: „Faceți ședința de lucru în incinta cimitirului?”. Tamas Sandor a răspuns:
„Am obținut acordul Consiliului Județean Harghita de a ține această ședință pentru că localitatea Valea Uzului, precum știm de pe blogul lui Dan Tănasă, care a publicat ieri (luni-n.red) o adresă a Ministerului Apărării care scrie Valea Uzului, din județul Harghita, comuna Sânmartin, deci este locația județului Harghita și este acolo drumul județean, DJ 123, care este proprietatea județului Harghita.(…) Vom citi acolo o rezoluție, o vom adopta la fața locului.”
„(…)În localitatea Valea Uzuluifigura un cimitir în care erau înhumaţi eroi de mai multe naţionalităţi (români, ungari, germani, ruşi, italieni, sârbi)
Dacă Tamas Sandor tot a pomenit despre răspunsul oficial al Ministerului Apărării Naționale, condus de ministrul Gabriel Leș, adresat lui Dan Tănasă, cred că e important să-l citim cu atenție și să înțelegem exact ce e scris, nu să-l interpretăm după bunul plac…
Potrivit MApN, „…urmare a unei ample activităţi de centralizare, efectuate de Societatea „Mormintelor Eroilor Căzuţi în Război“, în perioada 1926-1927, a luat fiinţă şi Cimitirul eroilor de la Valea Uzului, aici fiind reînhumaţi cca. 900 de morţi de război, de mai multe naţionalităţi, alături de cei aproximativ 350 de militari austro-ungari înhumaţi, iniţial, în anul 1917. La finalul celei de-a două conflagraţii mondiale, în necropola de război de la Valea Uzului erau înhumaţi peste 1.300 de militari (români, ungari, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi) căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial.
La nivel internaţional, domeniul de referinţă este reglementat prin Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la protecţia victimelor de război şi Protocoalele adiţionale din 8 iunie 1977, documente ratificate şi asumate şi de statul român. Potrivit prevederilor art. 34 din Protocolul adiţional I la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la protecţia victimelor conflictelor armate cu caracter internaţional, „rămăşiţele persoanelor care au decedat din cauze având legătură cu o ocupaţie sau în timpul unei detenţii, că rezultat al unei ocupaţii sau al ostilităţilor […], vor trebui să fie respectate, iar mormintele tuturor acestor persoane trebuie să fie respectate, întreţinute şi marcate […]“.
În anii 1984-1985 şi 1988-1989, s-au desfăşurat inventarieri ale monumentelor şi mormintelor româneşți şi străine, la nivel naţional, iar potrivit fişelor de evidenţă întocmite în act contex, în localitatea Valea Uzului, comună Sânmartin, judeţul Harghita figura un cimitir în care erau înhumaţi eroi de mai multe naţionalităţi (români, ungari, germani, ruşi, italieni, sârbi)”.
„Autoritățile locale din Sânmartin, județul Harghita, (,,) nu au avut niciodată vreun aviz pentru lucrările pe care le-au efectuat la Valea Uzului
Mai mult, după ce Ministerul Culturii a comunicat faptul că Primăria Sânmartin nu a solicitat niciodată vreun aviz pentru lucrările pe care le-a efectuat în incinta cimitirului de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naționale comunică faptul că autoritățile locale din Sânmartin, județul Harghita, cele care au inventariat în mod ilegal cimitirul, nu au avut niciodată vreun aviz pentru lucrările pe care le-au efectuat la Valea Uzului.
„Menţionăm faptul că, de la înfiinţarea sa, în anul 2004, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor nu a emis vreun aviz pentru intervenţiile efectuate în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului”, a transmis oficial Ministerul Apărării.
Anterior, potrivit RFI, primarul din Sânmartin, UDMR-istul Gergely Andras, a declarat că cimitirul a fost renovat din fonduri ale administraţiei locale şi din donaţiile Ministerului Apărării din Ungaria şi a unor persoane fizice. În locul care este împrejmuit şi în care intrarea se face printr-o poartă secuiască, blocată acum cu trei lacăte, au fost ridicate aproximativ şase sute de cruci de lemn, pe care au fost trecute numele soldaţilor maghiari căzuţi în luptele din Valea Uzului.
Lipsa de reacție fermă a Ministerului Apărării Naționale, care este obligat legal și moral să acționeze ferm pentru respectarea memoriei tuturor soldaților înhumați la Valea Uzului, dar mai ales pentru respectarea memoriei eroilor români, este inexplicabilă și condamnabilă.
Rămâne de văzut dacă Ministerul Apărării Naționale va acorda respectul cuvenit Zilei Eroilor și se va implica în manifestările organizate de societatea civilă azi, 6 iunie a.c. la Valea Uzului. Ministerul Apărării Naționale și conducerea ONCE sunt obligate legal și moral să se implice în programul dedicat Zilei Eroilor de la Valea Uzului mai ales pentru că sunt însărcinate cu autoritatea de stat. Ar fi de-a dreptul ridicol ca de la Valea Uzului să lipsească chiar cei însărcinați legal și oficial să vegheze la respectarea memoriei Eroilor Neamului.
Până se lămurește în instanță situația cimitirului internațional de la Valea Uzului, nu ne rămâne decât să ne rugăm la Bunul Dumnezeu ca lucrurile să se liniștească, să nu mai existe această tensiune și învrăjbire cruntă între oameni, care indiferent de etnie, ar trebui să conviețuiască în pace și liniște pe pământul numit ROMÂNIA.
Recunoștiință tuturor eroilor martiri! Dumnezeu să-i odihnească în pace!
Doresc să închei cu câteva versuri sugestive pentru această Sfântă Zi. Este vorba despre o poezie scrisă de comandor în rezervă aviator Adrian Mierluşcă, scriitor militar.
Poezie dedicată Eroilor neamului românesc
,,Eroii noştri sunt stejari şi vulturi
Şi flori de câmp, tot câmpul românesc;
De două mii de ani şi mai din urmă,
După furtuni, aici se regăsesc!
Când ridicăm un bulgăre de glie,
În el respiră-un frate legendar;
El s-a luptat, cât l-a ţinut fiinţa,
Să ţină vie borna la hotar!
Eroii noştri n-au fost supraoameni
Şi nu şi-au vrut din marmore statui;
Ei năzuiau să-şi crească rodu-n brazdă,
Să nu devină prada nimănui!
Şi mai doreau ca celor dragi de-acasă
Să nu le fie sufletul durut
Atunci când coasa seceră destine,
Cu sunetul viorilor de lut…
Eroii noştri sunt stejari şi vulturi
Şi flori de câmp, tot câmpul românesc;
Când sfărâmaţi un bulgăre de glie,
Să ştiţi că-i trup din trupul strămoşesc!
Şi când priviţi în zarea neumbrită,
Peste meleaguri sfinte care dor,
Să vă-ncălzească bunii şi străbunii,
Ce ard lumini nestinse-n Tricolor…”
De Ziua Eroilor publicăm lista celor 149 de Eroi Români din Cimitirul de la Valea Uzului.
1.SIMON LAZAR
2.CIORAC MITICA
3.BEJAN GHEORGHE
4.COSTIN MIHAI
5.CORBAN TOADER
6.FRANCU STEFAN
7.GABRIS STEFAN
8.JOSEF GHEORGHE
- LAZAR GHEORGHE
- ROTARU STEFAN
11. NISTOR CONSTANTIN - BOGDAN IOAN
13.CERNEA GHEORGHE
- CRINU MIHAI
- HOREICA MIHAI
16. MORAUNMSCHEL GHEORGHE
17. ROMAN MIHAI
18. ROTARU STAN
19. DAVIDESCU NICOLAE
20. POPOVICI DUMITRU
21. DAMASCHIN CONSTANTIN
22. OANCEA GHEORGHE
23. POTOROACA ION
24. SACU PETRU
25. GOSAV NECULAI
26. LASLAU GHEORGHE
27. CERNEA GHEORGHE
28. DOBRICA TOADER
29. DURLACA STEFAN
30. MOCANU ANTON
31. DIACONU ION
32. GABOR IANOS
33. BOTEZATU CONSTANTIN
34. UNGUREANU GHEORGHE
35. SPINACHE PETREA
36. CIRNU VASILE
37. TIMARU NECULAI
38. PADUREANU IOAN
39. CRISTEA TRAIAN
40. VASILAC CONSTANTIN
41. FINARIU IANOS
42. BOBIRZAN PETREA
43. MOISE NECULAI
44. VRINCEANU IOAN - FULAS STEFAN
46. PELIN ADAM
47. MATEUS MIHAI
48. ADAM VASILE
49. NEUKER BULIGA
50. VEIAMIN ARON
51. BOTAS ION
52. PESCARU NECULAI
53. BELCIU IOAN
54. NEGRU IOAN
55. DRAGAN NECULAI
56. BELEI NECULAI
57. LUNGU COSTACHE
58. ROTARU VASILE
59. DUMITRU ALECU
60. SARISCA VASILE
61. CALIN ATANASĂ
62. FARCAS IANOS
63. ARDELEANU IOAN
64. VULPE IOAN
65. FABIAN GHEORGHE
66. AILENEI CONSTANTIN
67. SIMION STEFAN
68. MIRON VASILE
69. LICHE MIHAI
70. MARTIN IOAN
71. PACHIANU VASILE
72. ROMAN VASILE
73. GHERASIM IOAN
74. VASLOVEANU DUMITRU
75. HANGANU VASILE
76. BOLOHAN NECULAI
77. FLORIAN TOADER
78. BINDILEU CONSTANTIN
79. COICEA IOAN
80. HANGANU IOAN
81. OLARU TOADER
82. VĂCARU STEFAN
83. POSTELNICU GHEORGHE
84. TEACA IOAN
85. SAVA IOAN
86. CIOBANU VASILE
87. DORNEANU GHEORGHE
88. FEDELES NECULAIE
89. FERARIU GHEORGHE
90. NEGRU CONSTANTIN
91. STAN IOAN
92. COMANECI IOAN
93. BUTUCARU PETRU - MUSCA VASILE
95. GROSU PETREA
96. IONITA GHEORGHE
97. CIOCLU CONSTANTIN
98. MARIN VASILE
99. MANOLACHE NECULAI
100. FABIAN IOJA
101. ANTOCHE NECULAI
102. SANDU CONSTANTIN
103. CIOCA STEFAN
104. SIMION IOAN
105. LADARU VASILE
106. POPA IORDACHE
107. CIOROABA SPIRIDON
108. ROCA MIHAI
109. BUDAU GIURGAU
110. PATRASCU CONSTANTIN SOARE
111. TABACARU IANOS
112. ZAHARIA IOAN
113. FAINITA IOAN
114. APETREI IOAN
115. MUNTEANU IOAN
116. IDA VATILO
117. GABOR MIHAI
118. ROMAN IOAN
119. TUDOSE NECULAI
120. GHIRIPISCU GHEORGHE
121. SUSANU DUMITRU
122. NECHITA IOAN II
123. MARIA DUMITRU
124. ARDELANU PAVEL
125. APOSTOL IOAN
126. TAPU IORDACHE
127. HULUPCIUC IORDACHE
128. MAFTEI VASILE
129. ROTARU CONSTANTIN
130. GHIDION OVEDIU
131. TOMA DUMITRU
132. ALUPULUI GHEORGHE
133. LEIBOVICI
134. NICA GHEORGHE
135. PUSCALAU IOAN
136. DRUMARIU NECULAI
137. IANCA GEORGE
138. ONCEANU COSTACHE
139. TOSCA V IOAN
140. GRAUR DUMITRU
141. COSMA NECULAI
142. CREANGA DRAGOMIR - CĂPRESCU ANDREI
144. MĂCADAU GHEORGHE
145. LECA ADAM
146. HUSAN LOLA
147. FĂCĂU MIHAI
148. GHIMPU CONSTANTIN
149. BIMFELD STROE
3 OSTASI ROMANI NECUNOSCUTI
Dumnezeu să-i odihnească, iar pe noi să ne întărească să fim vrednici de jertfa lor!
Larisa Axinia