Președintele Asociației „Calea Neamului”, medicul brașovean Mihai Tîrnoveanu, a lansat o invitație către pesoanele care doresc să le fie alături puținilor români care își mai duc traiul în localitățile Vârghiș din județul Covasna și Doboi, comuna Plăieșii de Jos, din județul Harghita, mâine, 12 aprilie, în Sâmbăta lui Lazăr.
Despre această nouă acțiune a Asociației „Calea Neamului”, Mihai Târnoveanu a scris, pe pagina lui de socializare:
„Cu dragoste, pace și ajutor, mergem spre cele mai vitregite parohii ortodoxe din Inima Țării, Baraolt-Vârghiș (Covasna) si Doboi, com. Plăieșii de Jos (Harghita). Fac apel să ni se alăture cât mai mulți români. Vom lăsa preoților pomelnice și alimente de bază (ulei, mălai, orez, paste făinoase) parohiilor. Dar cel mai important lucru este prezența noastră. Prezența noastră la Sfânta Liturghie în bisericile cu preoți fericiți când rostesc Crezul împreună cu doar trei români. Iar dacă vreți să le simțiți chiar în palme voastre lacrimile bucuriei de a fi ortodox, umpleți cu genunchii voștri podeaua sfântă de lemn din fața Altarului. Din fața icoanelor care sunt singure de oameni.
Urcați împreună cu noi Dealul înălțat de istorie cât un munte la Doboi și când greu vă va fi să înțelegeți, sprijiniți-vă de crucile lui, mai vechi decât stejarii seculari. Este crucea românilor care nu mai vorbesc românește decât la Biserică, duminica, în zi de sărbătoare. O cruce atât de grea. Pe care o poartă. Vorbindu-le românește, venind către ei, poate o putem purta împreună și mai ales le putem spune din nou și din nou, cu dragoste de credința și sânge că nu sunt singuri.
Nu vă pot spune mai multe. Ce știți despre Covasna și Harghita este doar o parte.
Hristos nu ne lasă, l-a înviat pe Lazăr din mormânt! (…)
Maria, primul copil din Covasna si Harghita căruia i-am dăruit un steag tricolor. Se întâmpla acum 11 ani la Doboi. Atunci, la micuța școală românească din sat, găzduită de paraclisul ortodox învățau 10 copii. Astăzi mai sunt șase, și dacă nu am fi reușit în 2015 să instalăm centrala termică, probabil secția cu predare în limba română nu ar fi supraviețuit. În Sâmbăta lui Lazăr ne întoarcem la Doboi, pe Dealul înalt cât un munte, cu taine, cruci seculare și milenii românești ce răsuflă de sub pământ. Ne întoarcem la Doboi, la Vârghiș și Baraolt, acolo unde este mai greu, cu pomelnice, alimente de bază, cadouri pentru copii. Suntem pe Calea Neamului, români din Brașov si Covasna”.
IMPORTANT! Persoanele care au posibilitatea să sprijine financiar această acțiune sunt rugate să vireze orice sumă de bani în contul RO62BRDE080SV52855930800, Asociația Calea Neamului.
„Pornim în zorii zilei de sâmbătă, pentru a fi prezenți la Sfânta Liturghie și la parastele care se fac în Sâmbăta lui Lazăr pentru cei adormiți. Cine vrea să-i pomenească pe ai lor, din familii, o poate face în acest pelerinaj, împreună cu noi.
România trăiește prin noi, prin fiecare pas făcut pe cele mai grele drumuri ce duc către libertatea de a fi român, către sursele de putere identitară. Ortodoxia cuprinde totul, libertatea, cultul eroilor și martirilor, evlavia față de sfinții români.
Sărutăm Dreapta Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, sărutăm mâna preoților ortodocși care țin România vie în inima ei, chiar și atunci, sau cu atât mai mult atunci când au in parohiile lor enoriași cât degetele de la o mână. Sunt un model de rezistență ortodoxă, implicit românească, în cele mai vitrege condiții și vremuri.
Pornim la drum, cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!”, a mai scris Mihai Tîrnoveanu.
Despre emoția trăită alături de mâna de români care mai trăia în Vârgiș, în anul 2017, puteți afla accesând site-ul: https://mesageruldecovasna.ro/au-venit-romanii-la-doboseni-si-varghis-din-zidurile-bisericii-de-la-varghis-din-urletul-clopotului-de-la-herculian-din-ruinele-de-la-doboseni-ne-vom-inalta-si-vom-sta-drepti-de-neclinti/
Maria Crețu-Graur
Foto: Mihai Târnoveanu