Poetul naţional, Mihai Eminescu, a fost omagiat miercuri, 15 iunie, de români din Covasna Brașov și Făgăraș, în cadrul unor manifestări derulate în localitățile Ozun și Chichiș, la inițiativa reprezentanților „Acțiunea Români pentru români”. Aceștia au oferit tuturor copiilor prezenți pachete cu cărţi de poezii şi cântece patriotice, rechizite şcolare, steaguri tricolore, cărţi de rugăciune ortodoxă și dulciuri.

Darurile au fost pregătite cu sprijinul a numeroase persoane din țară, dar și din diaspora, care s-au alăturat campaniei lansate cu săptămâni în urmă de „Acțiunea Români pentru români”, sub egida –„Tricolorul, Eminescu și rugăciunea ortodoxă”.

Mihai Tîrnoveanu: „Cei din județele Covasna și Harghita să nu uite că nu sunt singuri în afirmarea identității lor românești” . .

Medicul Mihai Tîrnoveanu, unul dintre liderii „Acțiunii Români pentru români”, a declarat că această inițiativă urmărește încurajarea și păstrarea identității românești din județele Covasna și Harghita.

„Am pornit acest eveniment pentru a transmite același mesaj pe care îl transmitem de fiecare dată prin acțiunile noastre, un mesaj de solidaritate, de dragoste frățească românească, și să nu uite nicio clipă că nu sunt singuri în afirmarea identității lor românești. Noi, cei din restul țării ne străduim să fim umăr lângă umăr cu ei. Am venit aici, la Chichiș, în inima țării, împreună cu români din Brașov, Țara Făgărașului, Covasna, Sfântu Gheorghe, pentru a le mulțumi celor din Chichiș că țin credința ortodoxă și limba română, vie. Nu am venit singur, nu suntem singuri. Alături de noi sunt români din toate colțurile țării și din diaspora. Datorită acestor români, am putut să înmânăm premii copiilor (…). Aceste premii, care sunt simboluri ale identității naționale românești – cartea de rugăciune ortodoxă, poezia lui Mihai Eminescu și steagul tricolor –toate se datorează, repet, contribuției românilor din toată țara. Datorită lor, am putut să facem și această acțiune și celelalte din trecut. Fiecare cuvânt rostit în limba română, fiecare cruce făcută în biserica ortodoxă, fiecare costum popular purtat, fiecare steag tricolor înălțat aici, pe acest pământ din inima țării, este o dovadă a rezistenței noastre românești.” – a declarat medicul Mihai Tîrnoveanu, unul dintre liderii grupului „Acțiunea Români pentru români”.

În urma campaniei „Tricolorul, Eminescu și rugăciunea ortodoxă” au fost realizate aproximativ 70 de pachete. Acestea au ajuns, miercuri dimineață, la copiii care învață la secția română, la școala din Ozun, iar seara, la Chichiș, fiind oferite, în cadrul unei festivități dedicate omagierii lui Mihai Eminescu, organizate în localitate, tuturor copiilor prezenți.

„Am ales să organizăm acest eveniment în data de 15 iunie, tocmai pentru a-l omagia pe marele poet Mihai Eminescu, într-un sat din Covasna, iar Chichiș ni s-a părut un loc foarte potrivit pentru asta, pentru că are și o comunitate foarte frumoasă de români, este un preot foarte vrednic acolo; în biserica satului aflându-se și icoana pictată de părintele Arsenie Boca.”- a spus reprezentantul „Acțiunii Români pentru Români”, Mihai Tîrnoveanu.

El a precizat că localitățile în care să se desfășoare aceste evenimente nu sunt alese întâmplător:

„Locurile în care mergem noi, organizatorii <<Acțiunii Români pentru Români>> din Brașov și Făgaraș, ne sunt indicate de prietenii noștri din Harghita și Covasna. Noi nu <<alegem>>, ci ne îndreptăm acolo unde ne îndrumă Dumnezeu, prin oameni.”- a spus medicul Mihai Târnoveanu.

Evenimentul a fost organizat împreună cu Parohia ortodoxă Chichiș și a debutat în jurul orei 17.00, cu slujba religioasă pentru pomenirea lui Mihai Eminescu oficiată de Prea Sfințitul Andrei, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, în Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” din localitate. Cei prezenți au pornit apoi spre Căminul Cultural din Chichiș, unde au participat la un spectacol de muzică și poezie – dedicat omagierii lui Mihai Eminescu, spectacol susținut de studenții Asociației Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) Brașov, coordonați de Părintele Costin Butnar, de grupul folk „Om bun” și de elevi din Făgăraș. Evenimentul a fost întregit de profesorul universitar Ioan Ciurea Weidner, jurnalist şi poet, care a prezentat o poezie din creația proprie, dar și de profesorul universitar doctor Catinca Agache, care și-a prezentat cartea „Însemne ale Nemuririi Eminesciene”.

Prezent la eveniment, dr. Ioan Lăcătuşu, reprezentant al Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a declarat că, prin demersurile lor, reprezentanții grupului „Acțiunea Români pentru Români” scriu o filă de istorie românească.

„Iată dovada că putem face lucruri ziditoare. Ca om care am studiat mii de documente despre istoria din aceste locuri, am realizat că românii de aici au rezistat prin forțe proprii, biserică, școală cultură și, în al doilea rând, prin solidaritate națională. Când ne-a fost greu, românii au fost alături de noi. Le-am spus și o spun:  fac și scriu o filă de istorie românească.”-  a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Adresându-se membrilor „Acțiunii Români pentru români”, dr. Ioan Lăcătușu a spus:

„Cu voi alături, ne simțim mai tari, ne simțim în siguranță. Este o mișcare admirabilă. Dumnezeu să vă dea sănătate și putere să continuați, pentru că este un lucru admirabil și sunt convins că și alții vor lua exemplu!”

După eveniment, reprezentantul grupului „Acțiunea Români pentru români”, Mihai Tîrnoveanu ne-a spus că simte că datoria a fost împlinită: „Mă simt cu conștiința datoriei împlinite. Ne bucurăm că am adus în sufletele copiilor, prin premiile date, un strop de fericire și sperăm din tot sufletul să își dea seama că adevărații eroi nu sunt numai la televizor, ci și în cărțile pe care le-au primit drept premiu, în istoria României (…).” –  a spus medicul Mihai Tîrnoveanu.

Campania de donații continuă! Pregătiri pentru un eveniment similar, organizat în Harghita

Pe 24 iunie (a.c.), pachete similare, dar conținând şi alimente de bază, vor fi oferite copiilor și vârstnicilor din două sate harghitene, a precizat reprezentantul „Acțiunii Români pentru români”. Persoanele care doresc să susțină această inițiativă, pot face donații, în continuare.

„Fondurile pentru această Acțiune se strâng la fel ca si până acum, prin intermediul conturilor BRD: Cont lei:RO43BRDE080SV33092560800, pe numele TÎRNOVEANU ADRIANA. Cont euro: RO35BRDE080SV33092720800(cod SWIFT: BRDEROBU. Ambele conturi sunt deschise pe numele TÎRNOVEANU ADRIANA. Lucrurile enunțate mai sus se pot trimite și pe următoarea adresă: Tîrnoveanu Mihai, Brasov, str. Liviu Cornel Babeș, nr.15, bl. 20, sc. C, ap.1.”- a spus Mihai Tîrnoveanu.

Potrivit acestuia, Acțiunea „Români pentru români” și-a propus să ofere pachete celor 45 de copii de la școala din satul Livezi (din județul Harghita), dar și vârstnicilor dintr-un alt sat harghitean, al cărui nume va fi dezvăluit doar în seara premergătoare evenimentului.

„Pe 24 iunie (a.c.) mergem în județul Harghita, la Livezi, cu premii pentru cei 45 de copii de la școala din sat, școală care am înțeles că adună copii și din satele învecinate. Tot pe 24 iunie, seara, vom ajunge în <<Satul bătrânilor lui Dumnezeu>>, cum îi zic eu, tot în județul Harghita, pentru a ajuta aproximativ 20 de familii, cu alimente de bază – ulei, zahăr, făină, paste făinoase. În acest sens, vreau să mulțumesc în mod deosebit unui grup de români din  Brețcu, cu care m-am întâlnit acum câteva zile, care au venit în mod special în Brașov, cu aproape 200 de kilograme de alimente pentru vârstnicii din Harghita!” – a declarat Mihai Tîrnoveanu.

**

Acțiunea „Români pentru români” a avut o inițiativă similară și anul trecut, în iunie, când a donat pachete copiilor din aproximativ 11 sate covăsnene și harghitene.

De 1 decembrie 2015, cu ocazia Zilei Naționale a României, reprezentanții organizației au donat o mie de steaguri tricolore românilor din judeţele Covasna şi Harghita și au pregătit, cu sprijinul oamenilor din toate colțurile țării, daruri pentru copiii din cele două județe.

Anul acesta, de Florii, la inițiativa aceluiași grup, peste 50 de copii din satele covăsnene Mărtănuș și Ojdula au primit costume populare, români din țară și din străinătate contribuind la realizarea acestora.

***

Acţiunea „Români pentru Români” a fost iniţiată în anul 2014, de Sfântul Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan – actual Mitropolit al Banatului, inițiativele continuând cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei. Scopul Acțiunii „Români pentru români” constă în sprijinirea românilor din județele Covasna şi Harghita.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail