Se pare că reprezentanții comunității românești din județul Covasna nu sunt demni de titlul onorific „Pro Urbe”, acordat în fiecare an de către Consiliul local al municipiului Sfântu Gheorghe, în scopul recunoașterii morale a contribuției cetățenilor la creșterea bunăstării comunității locale.

În fiecare an, alegerea persoanelor în vederea acordării titlului onorific „Pro Urbe” declanșează un adevărat război între comunitatea română și cea maghiară din județ. Discuțiile pe această temă s-au aprins din nou în cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului local, ce a avut loc în data de 30 martie, deși proiectul de hotărâre privind acordarea în acest an a titlului a fost retras de pe ordinea de zi. Consilierul local Rodica Pârvan (Partidul Social Democrat) a solicitat suplimentarea numărului de titluri acordate, motivând că începând din anul 2014 comunitatea română nu a mai avut niciodată șansa să câștige acest premiu, și catalogând acest fapt ca fiind „o chestiune de discriminare și de asumare a premiului de către comunitatea maghiară”. Propunerea comunității române pentru titlul onorific „Pro Urbe”, a fost părintele Ioan Cucu, de la Biserica „Buna Vestire” din municipiu, care la începutul acestui an a împlinit venerabila vârstă de 70 de ani.

„Acest premiu încă de pe la primele ediții s-a politizat. Este un prilej bun pentru a se hotărî cine face legea: noi sau ei. A fost un regulament inițial care pornea de la patru locuri pentru titlu, acest lucru însemnând că noi aveam – printr-o cutumă, nu prin lege – un loc, iar dânșii aveau trei. Din 2014 i-a venit unui consilier ideea năstrușnică de a politiza definitiv și de a asuma premiul comunității maghiare, și atunci s-a apelat la schimbarea regulamentului, rămânându-se la un singur loc. În condițiile în care orice comisie este compusă din șapte membri – cinci ei, și doi noi, sau Consiliul local este compus din 17 maghiari și patru români, niciodată nu aveam șanse ca noi să prindem acel loc prin vot, fapt pentru care noi ne-am retras trei ediții. Acum, pentru că părintele Cucu Ioan a împlinit în data de 22 ianuarie 2017, vârsta de 70 de ani, și pentru că este o personalitate a orașului, am zis să îi facem o bucurie, ne-am gândit că este perceput ca o personalitate echidistantă. (…) Părintele Cucu știe și limba maghiară, se raportează altfel la comunitate pentru că este crescut aici, și am făcut această propunere. Foarte interesant este faptul că pe ordinea de zi a ședinței ordinare din data de 23 februarie, lucru ce poate fi verificat, apărea o nouă modificare a regulamentului, și revenirea la patru locuri, așa cum a fost inițial. Proiectul a fost retras în timpul ședinței, am întrebat de ce, dar nu mi s-a dat niciun răspuns, (…) și s-a revenit din nou la un singur loc. Am avut senzația că a fost intervalul în care noi am început să spunem public că vrem să îi dăm titlul și părintelui Cucu, și atunci ei au zis: să o credeți voi! – și au retras proiectul. A fost publicat pe site că până în data de 15 martie se fac propunerile, personal am mers pe data de 6 martie și am depus propunerea cu părintele Cucu, alături de ceilalți colegi de la Partidul Liberal, și colegul nostru Andrei Cochior. Am văzut că din cauza faptului că s-a revenit la un singur loc nu vom avea șanse, și atunci am depus o altă solicitare, pe data de 9 martie, în care am cerut suplimentarea cu un loc a acelui loc existent. Să fie două și să punem odată capăt acestui război.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, consilierul local Rodica Pârvan.

„Mi s-a răspuns cinic că (…) părintele Cucu ÎNCĂ nu a murit”

Potrivit acesteia, proiectul a fost respins întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi în Consiliul local, motivându-se că o astfel de măsură ar impune modificarea regulamentului, lucru care ar dura prea mult. Cu toate acestea, consilierii locali ar mai fi „închis ochii” în trecut, în cazul unor personalități ale orașului, nemaifiind necesară o modificare a regulamentului.

„Nu este un premiu în bani, este un premiu onorific pur și simplu, deci nu aduce nimănui nimic, în afara faptului că s-a politizat. Am depus pentru dublarea numărului, mi s-a spus că nu se poate pentru că trebuie modificat din nou regulamentul și durează 40 de zile, și atunci am pus întrebarea: atunci când s-a dat titlul „post-mortem” pentru Konya Adam, și pentru fostul primar Albert Almos – Dumnezeu să îi odihnească, pentru că nu am nimic cu oamenii cărora li s-a dat și post-mortem, dar discut despre principiu – regulamentul atunci s-a modificat? Regulamentul inițial era doar pentru cei în viață, dar printr-o Hotărâre de Consiliu local li s-a dat. Atât trebuia și acum: o simplă hotărâre care să spună că suplimentează cu un loc. Mi s-a răspuns cinic că acele persoane erau decedate, iar părintele Cucu ÎNCĂ nu a murit. Cinism curat, mi-am dat seama că nu sunt șanse nici în direcția aceasta. Am spus atunci să o luăm matematic, am venit cu planul B. (…) Am depus un proiect pentru ședința din luna martie, care bineînțeles că a fost respins, și atunci am spus să mergem pe principiul 75% – 25%. Au avut trei ani în care au beneficiat de acel loc, deci de trei ori 25%, iar noi (comunitatea românească-n.red) pentru că suntem 25%,  să socotim că ne-a venit și nouă rândul. Și noi suntem plătitori de impozite până la urmă, deci suntem comunitatea care la patru ani avem și noi dreptul la acest titlu. Mi-au spus că și aici trebuie modificat regulamentul, și că nu ne-am încadrat în termen.”, a mai declarat consilierul local.

„Ei vor să mă  facă pe mine răspunzătoare că părintele nu primește titlul”

Rodica Pârvan acuză membrii Consiliului local de faptul că încearcă să o facă răspunzătoare de neacordarea titlului „Pro Urbe” părintelui Ioan Cucu, arătând că propunerea și documentația nu au fost depuse la timp. Consilierul local susține că în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, acesta din urmă i-ar fi propus ca părintelui să îi fie acordat un alt titlu, astfel încât să nu mai existe discuții pe tema premiului „Pro Urbe”.

„Noi am fost la timp cu propunerea, ei au respins tot ce a fost depus până la data de 15 martie, deci e clar: nu se vrea. Când se vrea se poate printr-o simplă hotărâre. Este o chestiune de discriminare, în primul rând, și de asumarea acestui premiu de către comunitatea maghiară. (…) M-am dus la primar cu această problemă, și mi-a spus că s-au gândit să instituie un alt premiu pe care să i-l dea părintelui, dacă se poate, pentru că e greu să modifice un regulament, mai bine să facă unul nou. Bineînțeles că m-am enervat, adică părintelui i s-a instituit un alt premiu, cum ar veni, pentru rangul doi? Asta înseamnă că au confiscat premiul „Pro Urbe”, eu așa am interpretat.”, a explicat Rodica Pârvan.

Consilierul local susține că acest subiect a fost prezentat și în cadrul Adunării generale a Formului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, eveniment ce a avut loc sâmbăta trecută la Odorheiul Secuiesc, în cadrul căreia a fost adoptată o rezoluție privind normalizarea conviețuirii interetnice în cele trei județe.

„Vom acționa în instanță și vom merge la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Este vorba pur și simplu despre o cauză cu un eventual câștig moral. (…)  Părintele  Ioan Cucu  chiar merita să primească titlul „Pro Urbe.”, a conchis Rodica Pârvan.

În anul 1997, Consiliul local al municipiului Sfântu Gheorghe a instituit titlul onorific „Pro Urbe” – cea mai înaltă distincție acordată în semn de apreciere și recunoaștere a muncii și devotamentului în folosul comunității din Sfântu Gheorghe, persoanelor de peste 70 de ani.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail