Consilierul local, prof. Rodica Pârvan a cerut ajutorul edilului oraşului Sfântu Gheorghe într-o problematică semnalată în nenumărate rânduri de locuitorii oraşului din zona complexului comercial Şugaş: mizeria şi zgomotul de la vechea centrală termică.
Aceasta a adus la cunoştinţa primarului Antal Arpad faptul că oamenii străzii au început să îşi construiască adăposturi în centrală termică dezafectată, deranjând nu doar vizual şi olfactiv locuitorii, dar fiind un pericol pentru comunitate, în special după lăsarea serii.
„V-am rugat şi mai vin încă o dată cu rugămintea adresată de locuitorii zonei din spatele Şugaşului: există centrala aceea care odată cu venirea iernii devine un loc refugiu pentru un segment năpăstuit al populaţiei. Nu numai că arată foarte urât, dar deja au început să-şi instaleze taberele. Noi am avut acolo un dozator de lapte şi a trebuit să îl ia de acolo, pentru că noaptea când nu se mai circula, spărgeau veşnic cutiuţa aceea, în care nu ştiu dacă se adunau foarte mulţi bani. Am înţeles că are o situaţie neclară din punct de vedere juridic, dar nu cred că zidurile acelea mai constituie o proprietate. E urâtă şi inutilă. Suprafaţa sigur că rămâne, dar zidurile sunt practic ca un şopron. Dacă se poate, până vine iarna să fie demoaltă”, a spus Rodica Pârvan.
Primarul oraşului, Antal Arpad, a spus că are cunoştinţă de existenţa acestor persoane în vechea clădire a centralei termice, însă, din cauza situaţiei juridice incerte a pereţilor de beton care stau în picioare, primăria nu poate elibera un ordin de demolare. Acesta a explicat că demersurile legale pentru a ajunge la demolarea unei clădiri durează până la câţiva ani, dând exemplu o astfel de clădire de pe strada Korosi Csoma Sandor care a fost demolată după 4 ani de la începerea lor.
„Aveţi perfectă dreptate. Cunoaştem problema, dar nu putem, conform legii, emite o autorizaţie de demolare atâta timp cât situaţia juridică nu este regelementată. Am fi rezolvat demult această problemă dacă partea juridică ar fi fost în regulă. Din păcate nu este. Sunt din ce în ce mai puţine astfel de clădiri în oraş. Chiar acum trei săptămâni am demolat pe strada Korosi Csoma Sandor, o clădire care era părăsită, dar şi pentru aceea am căutat soluţii timp de aproape 4 ani până am reuşit să fie totul legal, să nu vină cineva şi să ne târască prin tribunale că am demolat ceva ce nu ne aparţine. (…) Este o situţie absolut paradoxală. Dacă cineva fură de acolo o cărămidă, nu este o responsabilitate, dacă noi demolăm şi trimitem un act administrativ, acela, din punct de vedere juridic nu este legal, atâta timp cât situaţia nu este reglementată”, a răspuns Antal Arpad.
Maricela Dan