În continuarea manifestărilor artistice neconvenționale pe care tânăra conducere a Filarmonicii brașovene, respectiv pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, o promovează cu consecvență și curaj încă de la instalare, se înscrie și următorul eveniment ce va avea loc două seri consecutive la Sala Patria în mijlocul acestei săptămâni.

Este vorba de Concertul unei cunoscute trupe rock bucureștene, „Vița de Vie”, care prezintă un interesant proiect simfonic derulat cu mare succes în diferite orașe din țară în ultimii cinci ani. Orchestra Filarmonicii Brașov dirijată de Remus Grama și formația condusă de îndrăgitul solist Adrian Despot vor evolua împreună, spre bucuria publicului care a solicitat un mare număr de bilete. Așadar, joi, 26 și vineri, 27 ianuarie 2023, de la ora 19.00, iubitorii acestui gen muzical aparte care este rock-ul simfonic, se vor bucura de două seri magice, vizionând un recital profesionist, gândit ca un veritabil show: cu muzică live de calitate, lumini și efecte vizuale, cu muzicieni ce abordeză stiluri diferite, dar care vor forma un tot unitar sub bagheta unui coleg de-al lor.

Primul eveniment de acest fel a avut loc în anul 2018, în cadrul Festivalului „Awake”, atunci când  trupa „Vița de Vie” împreună cu membrii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, condusă de violonistul Remus Grama, au creat o reprezentație electrizantă, concretizată ulterior în primul album live intitulat, „Vița de Vie…în Corzi”. Iată ce declara atunci Adrian Despot: „Experiența pe care am avut-o rămâne pe veci în sufletele noastre”!  – Pe parcursul celor 27 de ani de existență populara grupare ”Vița de Vie” a explorat mai multe filoane muzicale, de fiecare dată cu reverberații pozitive, începând cu ”Electric”, trecând la ”Acustic” unde a folosit doar instrumente naturale, apoi trecând la ”Acu2tic” într-o variantă minimală, abordând felurite incursiuni ecletice, pentru a ajunge în anii din urmă la un produs diferit, rafinat, elitist – rock-ul simfonic – pus în scenă cu orchestre ele unor filarmonici cunoscute. Cum este și cazul de față, cu Orchestra simfonică a Filarmonicii brașovene.

Muzicianul Adrian Despot

Având zece albume la activ, „Vită de Vie” este cea mai cunoscută și îndrăgită formație de rock-alternativ din România, fiind alcătuită din Adrian Despot – voce și chitară, Cezar Popescu – chitară, Adrian Ciuplea – bas, Sorin „Pupe” Tănase – percuție, Sorin Danescu – clape/voce sau Mihai Ardelean la clape. Caracterizată ca un amestec unic de profesionalism, sinceritate, emoție și energie, trupa este cea mai premiată formație românească, fiind răsplătită de-a lungul carierei cu numerose premii din partea industriei de specialitate. Show-urile incendiare, producția minuțios gândită și atenția la detaliu fac din „Vită de Vie” Cel mai bun produs românesc de profil de după 1990.

Fac acum o paranteză mai amplă pentru a povesti cum l-am cunsocut pe Adrian Despot, liderul trupei, un muzician complex și complet, compozitor, producător și estetician muzical, absolvent de Conservator. Este unul dintre supraviețuitorii Incendiului de la Clubul „Colectiv” din data de 30 octombrie 2015.

Și-a început ucenia la celebra „Şcoală a Vedetelor”, inițiată și păstorită de regretatul om de televiziune, Titus Munteanu: cel care a lansat și termenul de teleast, denumire ce i s-a potrivit chiar Domniei sale ca o mănușă. Eram amici, știindu-ne de la festivaluri de muzică ușoară (Mamaia, „Cerbul de Aur”), emisiuni de divertisment ale TVR, lansări de discuri etc. Așa după cum îi spunea și numele, „Școala Vedetelor” își propusese descoperirea și lansarea unor tinere speranţe muzicale, viitoare staruri ale microfonului și ecranului. Ceea ce s-a și întâmplat cu unii „elevi”. Printre care și Adrian Despot. Iată au trecut 28 de ani de la lansarea „Școlii”,și parcă acum îi văd pe majoritatea adunați în Poiana Brașov la primele filmări. Auzisem de acest laborator de creație care se plămădea chiar atunci și în numele cititorilor cunoscutei reviste de profil din acei ani tumultoși, „Ecran Magazin” (care avea cel mai mare tiraj din țară), am mers pentru a realiza un amplu reportaj. Marele Domn al… Micului ecran – care era Titus Munteanu – mi-a povestit la o cafea despre noul concept al emisiunii ce își propunea să lanseze tinere speranţe, despre formatul ei, chemându-i pe rând la scurte declarații și instantanee foto pe viitorii artiști. Atunci l-am cunoscut și pe Adrian Despot – un băiat frumos și…respectuos, (așa a rămas) și cum sunt mai toți flăcăii bănățeni.. Erau prezenți Călin Geambaşu, Mălina Olinescu, Călin Goia, Lili Sandu, Nadine şi mulți alții. „Tempi passati”…

     Dirijorul Remus Grama

Cunoscutul dirijor Remus Grama este și violonist în Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, dar activează și în popstura de conductor artistic. Este membru fondator al „Bohemia String Quartet”. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa de vioară a prof. univ. dr. Valeriu Maior. Vocația dirijorală s-a relevat în ultimii ani. S-a făcut remarcat în concertele Filarmonicii începând cu anul 2011, evoluând periodic la pupitrul Orchestrei simfonice.

 

A prezentat în cariera sa mai multe concerte-lecție, educative și periodic a fost invitat să concerteze la Alba Iulia, Bistrița, Botoșani etc. Din repertoriul său fac parte simfonii de J.Haydn, L.van Beethoven, P.I.Ceaikovski, A.Dvořák, D.Șostakovici, lucrări de W.A.Mozart, O.Respighi, J.Gershwin, Bartók B., E.Grieg, S.Rahmaninov, concerte instrumentale de M.Bruch, F.Mendelssohn-Bartholdy, A.Glazunov, J.Brahms, C.Saint-Saëns, P.Hindemith, Pekka Jalkanen și altele.

A participat la cursurile de măiestrie ale dirijorului Konrad von Abel din Germania, fost asistent al maestrului Sergiu Celibidache, iar începând cu anul 2018 este dirijorul permanent al „Bohemian Symphonic Orchestra”, cu care are la activ proiecte precum spectacolul trupei „Vița-de-Vie” – „În Corzi” din Festivalul „Awake” ediția 2018 și „Bohemian Symphony” ediția 2019 a aceluiași festival. De asemenea este dirijorul permanent al „Rock Classic Chamber Orchestra” din München.

„În seara aceia (la Festivalul ”Awake” ediția 2018), publicul și artiști, eram unul! Iar Remus Grama a fost magistral! L-am facut să ne promită că va veni peste tot cu noi. Și s-a ținut de cuvânt. Iar acum este la Brașov. Ce se întâmplă atunci când suntem live împreună cu o orchestră simfonică este absolut magic!”

Cu siguranțî că așa va fi joi și vineri la Sala Patria. Audiție plăcută!

       Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail